7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2155 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 10-17 січня.
фото: tsn.ua, zahidkurort.com .ua, facebook.com, прес-служба ЛМР, hromadske.tv, tvoemisto.tv

фото: tsn.ua, zahidkurort.com .ua, facebook.com, прес-служба ЛМР, hromadske.tv, tvoemisto.tv

CityLife

15 січня, приблизно о сьомій ранку з Міжнародного аеропорту «Львів» ім. Д. Галицького повинен був вилетіти літак на Київ, однак після 15 хвилин польоту він повернувся на злітну смугу. Пасажири розповідають, що у салоні було багато диму. За попередньої інформацією МАУ, всі системи літака абсолютно справні. «Запах в салоні міг бути спричинений потраплянням пластикового предмета (целофановий пакет, шматок целофанової плівки для пакування валіз) у двигун або до повітрозабірника. Точну причину появи запаху авіакомпанія оприлюднить після отримання офіційного висновку технічної комісії», – пообіцяли в авіакомпанії.

Відтепер громадськість Львівщини має доступ до контролю вирубки лісів у області. Механізм громадського контролю впроваджують у державних лісогосподарських підприємствах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Це дозволить забезпечити прозорість та відкритість роботи.

Депутати Львівської міської ради внесли зміни до Ухвали про транспортний податок. Відтепер власники авто вартістю понад 750 мінімальних зарплат, а це понад 1 мільйон гривень, з часу випуску яких не минуло 5 років, сплачуватимуть 25 тисяч гривень податку на рік.

Вже невдовзі офіційні межі Львова зазнають певних змін. У місті погодили з більшістю навколишніх сіл межі територій, які кому будуть належати.

14 січня, на пленарному засіданні Львівської міської ради проголосували про затвердження програми безоплатного харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх закладів на 2016 рік. Також виконавчий комітет скоригував міський бюджет на 2016 рік, врахувавши нещодавно внесені зміни до законодавства.

У квітні цього року планує розпочати роботу львівський Центр надання послуг учасникам бойових дій. Таким чином бійці АТО зможуть отримати там правову допомогу, оформити пільги тощо.

У Львові відбувся святковий марш-парад учасників першого Міжнародного різдвяного фестивалю у Львові. Колективи з Польщі, Чехії, Литви та українські гурти пройшли ходою від міської шопки на площі Ринок до ярмаркової сцени біля міської ялинки на проспекті Свободи.

Із другого кварталу 2016 року у Львові планують запровадити оплату за проїзд в трамваях банківськими картками. Про це під час зустрічі з журналістами повідомив Тимофій Александронець, заступник директора департаменту розвитку, начальник управління міжвідомчої координації Львівської міської ради.

13 січня, виконавчий комітет затвердив зміни про надання туристичних послуг у музеї «Личаківський цвинтар». Мова йде про затвердження цін на послуги ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» та україномовну друковану продукцію, яку реалізує підприємство.

У місті Борислав, Львівської області, відкрили новий гірськолижний курорт «Буковиця». Урочисте відкриття відбулося 5 січня й традиційно супроводжувалось літургією, а священики освятили схили та витяги курорту.

У суботу, 11 січня, працівники ШРП Галицького району спільно з ГРА, ЛКП «Муніципальна дружина» та правоохоронними органами демонтували каруселі на площі перед Оперним. Складено протоколи про адмінправопорушення щодо власників дитячих електромобілів. Зараз вони очікують судового розгляду.

Транспорт

Із 16 по 21 січня 2016 року у пунктах пропуску через державний кордон «Рава-Руська» та «Краківець» державна прикордонна служба розмежує смуги руху для легкових транспортних засобів української та іноземної реєстрації. Дана інновація тимчасова і запроваджується в рамках експерименту.

14 січня, після двох місяців тестувань, на свій перший маршруту Києві вийшов львівський трамвай «Електрон».

Цьогоріч буде розроблена документація щодо переобладнання прикордонного пункту пропуску «Гребенне-Рава-Руська» для потреб пішохідного та велосипедного руху. Поки що перетин кордону в цьому місці можливий тільки автобусом, автомобілем або поїздом.

Прес-служба ЛМР інформує, що за умови відповідних погодних умов, до кінця місяця площею Св. Юра курсуватимуть тролейбуси.

Із 24 січня нічні експреси сполученням Харків-Мукачеве та Харків-Івано-Франківськ, які прямують через Львів курсуватимуть зі новим розкладом.

Комуналка, ремонтні роботи

Снігопад у Львові – це завжди випробування: не лише для містян, а й для комунальників. Журналісти Tvoemisto.tv поспілкувалися з представниками кожної районної адміністрації та розпитали, як у Львові планують удосконалювати процес очищення доріг. Наприклад, у центрі міста хочуть провести експеримент і поливати вулиці спеціальною речовиною.

За повідомленням синоптиків, з 16 січня в Україні істотне погіршення погодних умов з подальшим зниженням температури: сніг, мокрий сніг, місцями сильні опади, на дорогах ожеледиця. Правоохоронці звертаються до водіїв з проханням за можливості відкласти поїздки на далекі відстані, бути уважними та обережними.

Реформи

Починаючи із 1 січня, імпортувати в Україну можна автомобілі не нижче стандарту Євро-5. Зовні вони нічим не відрізняються від менш екологічних конкурентів, але мають більш досконалу екосистему двигуна, – пояснює генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Паливо на українських АЗС до кінця січня може подешевшати на 0,5-1 грн/літр завдяки зниженню світових цін на нафту, але за умови зупинки подальшої девальвації національної валюти. Про це в мережі Facebook написав директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

Безвізовий режим з ЄС дозволить українцям відвідувати ще майже 60 країн без віз. Про це раніше заявив Президент України Петро Порошенко. Пропонуємо вам інфографіку, розроблену «Урядовим порталом» про те, які нюанси передбачає «безвізовий режим».

Україна і США стали повноцінними партнерами у «Відкритому небі». Про це на свої facebook-сторінці написав Володимир Омелян, заступник міністра інфраструктури України.:

Соціальні проекти та конкурси

До Дня Соборності України, 22 сiчня, Світовий Конґрес Українських Молодіжних Організацій (СКУМО) та ВМГО «Батьківщина молода» запрошують взяти участь у флеш-мобі «Україна Єдина». Учасником флеш-мобу може стати кожен, хто підтримує Україну та проживає в будь-якiй частині світу.

30 січня у Львові відбудеться семінар на тему «Нові можливості розвитку бізнесу: як залучити кошти з Європи». Головною темою семінару стануть інструменти підтримки бізнесу, такі як кредити, запозичення, лізинги тощо.

Департамент охорони здоров'я Львівської ОДА, у рамках реалізації субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області», запрошує до співпраці консультанта з інформаційних технологій. Серед його основних завдань – надання консультаційних послуг із впровадження комп’ютерного та програмного забезпечення, розробка та узгодження планів реалізації субпроекту в частині ІТ.

Львів’ян просять приносити україномовні книги для військових та переселенців, які зараз перебувають в Краматорську. Відправлятимуть книги на Схід вже наступного тижня.

У рамках Спеціальної американської програми бізнес стажувань (SABIT) досвідчені співробітники у Вашингтоні допомагають менеджерам, науковцям і інженерам середнього й вищого рівнів пройти практику в малих, середніх і великих бізнесових організаціях США. Мета такої практики – ознайомитися з тим, як функціонує промисловість США, із західними концепціями менеджменту й основами ринкової економіки.

Цікавинки, корисності

Українцям просто відвідувати як безвізові країни, так і ті, в яких візу оформляють на кордоні. Виявляється, у розпорядженні пересічного українця понад 100 країн, а це майже половина світу, куди можна потрапити без візової бюрократії.

Англійська мова сьогодні просто необхідна, щоб досягти успіху у багатьох сферах та й для саморозвитку. Тому пропонуємо шість онлайн-курсів, що допоможуть повправлятися в англійській та покращити свої знання.

На сайті Державної міграційної служби України з'явився сервіс, який дозволяє перевірити, як буде виглядати транслітерація прізвища та імені у паспорті громадянина України у формі картки та у паспорті громадянина України для виїзду за кордон.

Новорічно-різдвяні свята вже добігають кінця, та лижний сезон у розпалі. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про те, де на Львівщині можна покататись на лижах.

Більшість з нас в дитинстві обожнювали зорі та космос. Дехто, навіть мріяв стати космонавтом. Сучасна наука не стоїть на місці й вивчення космосу, планет сонячної системи та астрономії стало пріоритетним завданням для науковців цілого світу. Пропонуємо перелік безкоштовних онлайн-курсів, які втамують жагу до пізнання космосу.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Кожен, хто хоча б іноді навідується до львівської філармонії, знає, як тепло зустрічає наша публіка подружній дует піаністів Мирослава Драгана та Оксани Рапіти. Їхній син Андрій Драган також піаніст, і його виступи чули на багатьох сценах Європи. Прізвище Драган знають і львівські художники, випускники львівського коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені І. Труша, адже саме там батько пана Мирослава Тарас Драган викладав за своєю унікальною методикою мистецькі дисципліни. І навіть ті, хто жодним чином не причетний до мистецтва, проїжджали, можливо, колись вулицею Драгана у Сихівському районі. Вулицю названо на честьще одного члена родини – талановитий український мистецтвознавець Михайло Драган. Спеціально для Tvoemisto.tv – розмова з музичним подружжям Мирославом Драганом і Оксаною Рапітою.

Львівська міська рада на сесії прийняла зміни до ухвали про податок на нерухоме майно. Відтепер львів’яни, які володіють квартирами площею понад 60 м кв. чи будинками площею більшою аніж 120 м кв., змушені сплачувати у місцеві бюджети за «надлишкові метри».Спеціально для Tvoemisto.tv в. о. начальника управління економіки Львівської міської ради Вікторія Довжик розповіла, кому і скільки доведеться платити, як саме відбуватиметься нарахування та скільки коштів це принесе бюджету міста.

Вікторія Нижник, головний спеціаліст Головного управління держсанепідслужби у Львівській області, розповіла Tvoemisto.tv, чи справді у Львові є епідемія грипу, хто належить до групи ризику та як найкраще уберегтися від хвороби.

Із початком нового, 2016-го, року в Україні набувають чинності чимало змін до законодавства. Зокрема інакше відбуватиметься процедура реєстрації прав на нерухоме майно, декларування доходів та імпорту вживаних автомобілів. Спеціально для Tvoemisto.tv юристи компанії «H.D.Partners» пояснили, чого чекати від законодавчих нововведень.

 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!