7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2275 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події.Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень із 7 до 14 лютого.
фото: FACEBOOK.COM/EMAUS.UCU, tvoemisto.tv, KP.UA, FACEBOOK.COM/VELOLVIV,

фото: FACEBOOK.COM/EMAUS.UCU, tvoemisto.tv, KP.UA, FACEBOOK.COM/VELOLVIV,

CityLife

12 лютого, неподалік Львова у селі Солонка громадські активісти облаштували блокпост, щоб не допустити проїзду російських вантажівок. Як розповів Tvoemisto.tv керівник спільноти «Варта 1» Ігор Зінкевич, вони мають на меті перепиняти вантажний транспорт країни агресора, доки українська влада не заборонить транзит російських вантажівок територією України, як це вже зробили у сусідній Білорусі.

Уночі, з 11 на 12 лютого, у Львові загорілась електрощитова в гуртожитку медичного університету. Про це повідомляє Департамент з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації.

Гурт Burdon Folk Band зі Львова отримав престижну європейську музичну премію «Eiserner Eversteiner» на фестивалі «FolkHerbst» в Німеччині.

Депутати Львівської міської ради ухвалили бюджет розвитку Львова на 2016 рік. Загалом видатки бюджету розвитку становлять понад 1,6 мільярда гривень. 

Українські лікарі, що полетіли до Індії услід за Максимом Стасівом, обговорили із індійськими колегами, як лікуватимуть підлітка.

Марина Порошенко висловила своє обурення щодо випадку, коли у Львові з ресторану офіціант вигнав хворого на ДЦП чоловіка, через те, що видався йому підозрілим. Дружина президента підтримала суспільний осуд такого ставлення до людей з обмеженими можливостями. Про це йдеться в записі-зверненні Марини Порошенко до українців, викладеному на сторінці Фонду Порошенка у Facebook.

Виконком вирішив утворити комісію для комплексного вирішення проблемних питань учасників антитерористичної операції. Комісію створено для вирішення питань, пов'язаних з будівництвом житла та забезпечення соціальних гарантій учасникам антитерористичної операції.

Незабаром Львів долучиться до Єдиної системи місцевих петицій. Зараз триває налагодження процесу, і вже до кінця першого кварталу цього року мешканці Львова зможуть реєструвати свої звернення, пропозиції та вимоги до посадовців і депутатів міськради.

11 лютого, на Львівщині розпочали роботу групи реагування поліцейських патрулів.

Згідно результатів опитування,  компанія SoftServe обігнала EPAM  і повернула собі титул кращого роботодавця серед великих компаній.

На території між вулицями Стрийська-Наукова-Підстригача, де знаходиться невеличке озеро, ТзОВ «Агенція «Європростір» збирається побудувати сучасний готель для проведення конференцій та конгресів та ресторан із виходом на озеро. Навколо озера облаштують відпочинкову зону. За задумом, це має бути найбільший готельно-ресторанний комплекс міста.

Нещодавно у львівському ресторані «Мушля», що на площі Ринок, 35, стався прикрий випадок. Львів'янин Ростислав Беднарчук, замовивши страву із морепродуктів, побачив на тарілці глисти.

Транспорт

10 лютого, тролейбуси відновили свій маршрут до вул Університетської.

12 лютого, велосипедисти всього світу, не зважаючи на погодні умови, діставалися на роботу чи навчання велосипедом. Львів, традиційно, долучиться до акції.

Для водів та власників автотранспорту Львова стали доступні онлайн на порталі державних послуг IGo дев’ять популярних послуг. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив в.о. директора Регіонального сервісного центру МВС України у Львівській області Сергій Клочко.

Нові тролейбуси, придбані в концерну «Електрон», курсуватимуть на маршруті №2, - повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

В 2016 році у Львові заплановано проведення нового тролейбусного маршруту через мікрорайон Сихів.

У регіональному сервісному центрі зазначають, що коли автотранспорт переобладнують для роботи на газовому паливі, його потрібно обов’язково перереєстровувати. Як запевняє в.о. директора регіонального сервісного центру МВС України у Львівській області Сергій Клочко, цю процедуру водії можуть пройти у будь-якому територіальному сервісному центрі за короткий період часу.

Комуналка, ремонтні роботи

11 лютого, депутати Львівської міської ради погодили бюджет розвитку міста Львова. В ньому значна частина коштів передбачена на ремонт та будівництво вулиць у місті.

У зв’язку з початком капітального ремонту шляхопроводу на проспекті Червоної Калини (на вул. Хуторівка), від 8 лютого і до 15 квітня цього року рух транспорту тут буде обмежено.

3 лютого, на замовлення Служби автомобільних доріг у Львівській області підрядними організаціями в межах експлуатаційного утримання та безпеки руху в зимовий період розпочато роботи з ліквідації ямковості на автомобільних дорогах загального користування Львівської області.

Реформи

Національна гвардія України створює мережу центрів комплектування військовослужбовцями-контрактниками, і найближчим часом відбудеться їх відкриття у чотирьох містах: Львові, Одесі, Харкові і Дніпропетровську. 

Міністерство юстиції України ініціює безкоштовний доступ українських громадян до державного реєстру нерухомості.

Із 1 січня 2017 року Україні не буде єдиних комунальних тарифів навіть на рівні областей. У кожному будинку розмір оплати за отримані послуги буде визначатися на загальних зборах мешканців. Нововведення передбачено Законом №1581-д «Про житлово-комунальні послуги», прийнятим Верховною Радою України в першому читанні.

Нещодавно Євросоюз повернувся до питання використання географічних найменувань у виноробстві, нагадавши Україні, що, підписуючи Угоду про асоціацію в ЄС, взяла на себе зобов’язання протягом 10 років перестати експлуатувати «чужі» назви. Тобто до кінця 2025 року наші шампанське, коньяки повинні зникнути з торгових полиць.

Соціальні проекти, конкурси

Національна стипендіальна програма Словацької Республіки з підтримки мобільності студентів та аспірантів, викладачів ВНЗ, дослідників і митців оголошує про початок подання заявок на здобуття стипендій на навчання, дослідницьке і лекційне стажування у Словаччині в 2016/17 академічному році.

Заохочені папою Франциском «робити шум на вулицях», за зразком Світових Днів Молоді з минулих років, організатори запрошують музикантів та митців до участі.

У департаменті міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської обласної державної адміністрації оголошують відбір кандидатів на вакантні посади.

З 22 по 24 квітня 2016 року на базі Українського католицького університету у місті проведуть Львівську Модель ООН. Учасники матимуть нагоду відтворити роботу Організації, а також покращити свої ораторські здібності. Для участі запрошуються учні старших класів, студенти, аспіранти та випускники вищих навчальних закладів.

Вчена Рада Українського католицького університету прийняла рішення про заснування іменної стипендії імені Героя Небесної Сотні Богдана Сольчаника.

Корисності

Директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Ігор Кулик та юрист Інституту медіаправа Ігор Розкладай розповіли, де шукати достовірну інформацію про родинне коріння. Пропонуємо 13 перевірених ресурсів джерел та ресурсів, які стануть у нагоді при пошуку предків.

Coursera – один з найвідоміших онлайн-сервісів навчання та дистанційної освіти, запустив 45 нових курсів, які можна пройти безкоштовно. Тематика нових спеціалізацій надзвичайно різноманітна: від бізнес-англійської та програмування додатків для Android до фотографії та графічного дизайну.

9 лютого, у світі відзначають День безпечнішого інтернету (Safer Internet day) – його організовано мережами Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії. Головна мета – просувати ідеї відповідального використання онлайн-технологій та мобільних пристроїв, особливо дітьми та молоддю. Пропонуємо 9 ресурсів, які навчать дитину відповідально користуватись інтернетом.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Після інциденту із Романом Кисляком у мережі стартувала акція «На каву з другом», завданням якої є відвідати будь-який заклад міста із людиною з особливими потребами. Tvoemisto.tv дізналося, які заклади у Львові обладнані вбиральнями для таких людей.

У Львові на місті старого трамвайного депо вирішили створити місце під інвестиційний проект. Поки що зацікавленість в ньому виявив лише «Креативний квартал», який представив своє бачення того, як мають виглядати історичні будівлі в новітніх умовах. Про особливості проекту журналісти Tvoemisto.tv поспілкувалися із засновником «Креативного кварталу» Іллею Кенігштейном.

Цієї зими розпочалося будівництво дороги, яка з’єднає Львівську та Закарпатську області. Тож у майбутньому між популярними гірськолижними курортами «Славське» та «Пилипець» з’явиться пряма асфальтована траса, котра економитиме туристам як час, так і гроші. Tvoemisto.tv дізналося, через які населені пункти вона пролягатиме, де вже поклали асфальт та чому таке рішення називають хорошою туристичною ініціативою.

Здоров’я – це не лише відсутність захворювань, але й повне фізичне, психічне та соціальне благополуччя людини. Відтак, фахівці з громадського здоров’я («public health») у всьому світі працюють над тим, щоб не долати наслідки захворювань в майбутньому, а діють на випередження – прищеплюють елементарну медичну грамотність та мотивують обирати здоровий спосіб життя. Хто дбає про громадське здоров’я львів’ян, які хвороби у нашому місті стають популярними та чому деяких захворювань у дітей не помічають батьки Tvoemisto.tv розповів д-р Антін Кушнір, керівник проекту створення Дитячого центру здоров’я Анни Мазуренко у Львові.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!