7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

3246 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Пропонуємо пригадати, чим запам’яталися львів’янам 7 днів: із 17 по 24 квітня.
фото: ОЛЕКСАНДРА МАЗУРЕНКА, tvoemisto.tv, HASSLIEBE-.BLOG, ПРЕС-СЛУЖБА ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ ЛЬВОВА, ZIK.UA, VELO.ZT.UA, KO.RIO.UA,

фото: ОЛЕКСАНДРА МАЗУРЕНКА, tvoemisto.tv, HASSLIEBE-.BLOG, ПРЕС-СЛУЖБА ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ ЛЬВОВА, ZIK.UA, VELO.ZT.UA, KO.RIO.UA,

CityLife

У Львові військові пропонують відкрити музей АТО у приміщенні на вул. Вірменській, 1 у центрі Львова, де зараз кафе-бар «Ювілейне». Про це 21 квітня повідомив директор Будинку офіцерів Віталій Провозін.

У серпні 2015 року у Львові офіційну присягу склала патрульна поліція міста. З цього часу пройшло 8 місяців. Начальник управління патрульної поліції Львова Антон Пузиревський розповів про своїх підлеглих та їх особливість роботи, скільки з них звільнилося з поліції, та яку суму штрафів поліція виписала порушникам.

Троє мандрівників створили інтерактивну Google-карту з найцікавішими, найгарнішими та найзагадковішими місцями України. Вона поділена на три категорії: місця, архітектури та заходи. Саме у «Архітектурі» українці обрали вісім місць на Львівщині, які визнали найвизначнішими. Пропонуємо дізнатись про них.

Олександра Коваль, яке є президентом громадської організації «Форум видавців» отримала премію імені Стуса у 2016 році.

У Львові почали штрафувати підприємців за виплату зарплати «у конвертах». Відтепер за порушення законодавства про працю посадові особи нестимуть не тільки адміністративну та кримінальну відповідальність. На підприємство також накладатимуть фінансові санкції.

Цьогоріч Великодній ярмарок розпочав свою роботу у суботу, 23 квітня. На відвідувачів чекають квіткові та арт-інсталяції, живий квиток, майстер-класи, а також, традиційно, торгова алея та гастрономічний сектор.

20 квітня, у Львові присягу склали 123 поліцейські, які поповнять лави патрульної поліції. Вони одразу вийшли на своє перше патрулювання.

20 квітня, у Львові відбулося урочисте відкриття візового центру прийому документів на видачу віз для в’їзду в Угорщину.

За словами начальника управління охорони історичного середовища львівської міськради Лілії Онищенко, наприкінці квітня у Львові планують відновити роботи з реконструкції пл. Митної. Загальна вартість робіт з ревіталізації площі становить 6 мільйонів гривень.

Департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради пропонує юридичним та фізичним особам-підприємцям взяти участь в конкурсі на право обслуговування майданчика для платного паркування автотранспорту у Львові.

На офіційному сайті Національного антикорупційного бюро повідомили про призначення керівника Львівського територіального управління НАБУ. Ним став Тарас Лопушанський.

Для мешканців Шевченківського району відкрили новий Центр надання адміністративних послуг на вул. М. Хвильового, 14а.

Транспорт

«Львівська залізниця» готова виділити вагони для реалізації проекту з облаштування та адаптації поїздів і електричок до потреб велосипедистів. А Міністерство інфраструктури України готує меморандум з найбільшим китайським інвестором для розвитку залізничного сполучення за напрямком Київ – Львів – Варшава – Берлін та Київ – Одеса.

Дві автомобільні дороги на Львівщині, сполученням Львів-Самбір та Львів-Тернопіль, хочуть відремонтувати за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.

У Львівській області інтенсивно тривають ремонтні роботи на ділянках автомобільних доріг, що межують з Івано-Франківською та Закарпатською областями. Також невдовзі розпочнуть ремонт найгірших відтинків траси від Радехова до Бродів та Червонограда. 21 квітня, на Львівщині стартував ремонт ще однієї дороги. Нею стала траса Броди-Червоноград.

Від  20 квітня і до 30 липня 2016 року, для проїзду транспорту закрили ще одну ділянку вул. Мечнікова. Не проїзною стане частина від пологового будинку №1 до вулиці Некрасова.

У 2016-му на території Львівської області планують відремонтувати близько 450 кілометрів автомобільних трас. Це більш ніж четверта частина від усіх доріг, за які цьогоріч візьмуться у цілій Україні. У загальній протяжності – це 8800 автодоріг державного, регіонального та місцевого значення.

Антимонопольний комітет скасував рішення тендеру на закупівлю 55 нових низькопідлогових автобусів для ЛК АТП-1 за бюджетні кошти.

20 квітня, у Львові на засіданні комісії з безпеки дорожнього руху Львівської міської ради прийняли рішення дозволити проїзд приватного транспорту у напрямку від центру міста до вулиці Степана Бандери. Як розповів Tvoemisto.tv спеціаліст управління транспорту та зв’язку Львівської міськради Костянтин Баранюк, така схема руху діятиме у тестовому режимі до серпня цього року.

Реформи

Портал державних послуг iGov запустив дві нові послуги – реєстрація суб’єкта підприємницької діяльності (СПД) і реєстрація юридичної особи. Про це повідомив керівник IT-напрямку «ПриватБанку», один зі співзасновників сервісу iGov Дмитро Дубілет.

Судову реформу, яка включатиме конкурсні відбори і тестування, планують проводити два роки. У Міністерстві юстиції пропонують під час проведення судової реформи залучати до процесу іноземних суддів.

9 квітня, Верховна Рада України прийняла законопроект «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» в першому читанні.

Новопризначений міністр освіти Лілія Гриневич повідомила про те, що українська середня школа перейде на систему дванадцятирічного навчання європейського зразка.

Верховна рада дозволила приватизувати кімнати в гуртожитках людям, які живуть там понад 5 років.

Кабінет міністрів України на засіданні, яке відбулось, у середу, 20 квітня, прийняв рішення скасувати сертифікацію та експертизи ліків, які вже пройшли цю процедуру в США, країнах ЄС, Швейцарії, Японії, Канаді, Австралії.

Соціальні та благодійні проекти

У трирічної мешканки Івано-Франківська Вероніки Данилюк діагностували захворювання взимку 2015 року. Зараз дівчинка проходить курси хіміотерапії, наступний етап лікування – операція з пересадки кісткового мозку. Але наразі батьки не мають необхідної суми коштів і просять усіх небайдужих про допомогу.

У Парку культури встановлять майданчик для дітей з особливими потребами. По вулиці Зарицьких вже розпочалися роботи з демонтажу старого майданчику та встановлення нового – інклюзивного.

У Львівському Геріатричному пансіонаті волонтери започатковують заняття арт-терапії. Нині вони шукають охочих долучитися до ініціативи.

У рамках проекту «Картка львів’янина» мережа аптек «D.S.» надає власникам «Картки львів’янина – учасника АТО» знижку 7% на купівлю ліків вітчизняного та імпортного виробництва (окрім найменувань, що входять до соціального проекту «Програма низьких цін»), а також біологічно-активних добавок (БАДів) та засобів гігієни для важкохворих (підгузки, пеленки для дорослих).

Навчально-реабілітаційний центр «Джерело» розпочинає набір у післяобідні гуртки для дітей з особливими потребами. До занять запрошуються вихованці центру, а також діти з неповносправністю з усього міста, які бажають долучитися до творчості та розвивати власні здібності.

22-23 квітня з ініціативи Студентського уряду Львівського національного університету імені Івана Франка та за підтримки компанії «Львівські ярмарки» на площі перед Оперним театром відбудеться благодійний великодній ярмарок «Великодня майстерня».

Корисності

20 квітня Європейська Комісія виступила з офіційною законодавчою пропозицією скасувати візовий режим для громадян України. Пропонуємо розібратися, що означає це рішення, і які права надаватиме безвізовий режим громадянам України.

З 17 по 19 червня 2016 року з нагоди 125-ї річниці від дня народження полковника Євгена Коновальця, відбудеться традиційний фестиваль «Зашків», під девізом «Джерело духу». Захід відбудеться біля озера в підніжжі гори Берекавиці. Пропонуємо дізнатися, що приготували організатори цьогоріч.

Етно одяг для українців перестав бути «одягом на один день». Нині ніхто вже не дивується аутентичним українським мотивам на звичайних футболках чи худі, що вже й казати про вишиті сорочки. Пропонуємо дізнатися, де у Львові можна придбати етно одяг на усі випадки життя.

З 12 по 15 травня 2016 року у Львові проведуть «Дитячий Форум». У рамках заходу відбудеться понад 500 заходів. Пропонуємо програму «Форуму».

Британська Рада повторно запускає безкоштовний курс «Exploring English: Shakespeare». Учасникам пропонують 1,5 місяці вивчати англійську за найвідомішими творами і цікавими фактами з життя Вільяма Шекспіра.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Останніми днями у Львові можна помітити свіжо побілені дерева та бордюри – у такий спосіб мешканці міста готуються до Великодня. Проте у цьому немає необхідності і подібні дії навіть забороняються Правилами утримання зелених насаджень. Детальніше про те, чому не варто білити фруктові дерева навесні, розповів Tvoemisto.tv начальник управління екології та благоустрою Львівської міськради Андрій Галушка.

Львів із давна був перспективним із позиції фармації і перші аптеки у нашому місті почали з’являтися понад 200 років тому. Нині ж лише одиниці виконують своє первинне призначення, а у решті колись унікальних приміщень облаштували крамниці, банки тощо. Журналісти Tvoemisto.tv з’ясували, чи мають старовинні аптеки Львова шанс на відродження і чи може місто цьому посприяти.

Глиняни, що у Золочівському районі, одне з найменших містечок не лише Львівщини, а й України загалом. Згідно з народними переказами, назва містечка походить від того, що попри достатню кількість довколишніх лісів, місцеві мешканці будували свої будинки з глини. Пропонуємо дізнатися більше про це містечко.

Холдинг емоцій «!FEST» розпочав своє існування із креативної ідеї, яка трансформувалася у бізнес. Першою великою метою було відкриття 15-ти ресторанів, згодом, з допомогою франчайзингу та поширення мережі Львівських майстерень шоколаду на всю країну, звершились плани про статус національної компанії. Нова мета – стати світовим брендом. Про те, чим насправді конкурує мережа «!FEST», де та під яким брендом працюють шоколадні мануфактури, в чому унікальність проекту крафтової пивоварні, яку створили у Львові, а також чому в Польщі легше працювати у подібному бізнесі. А ще як «!FEST», просуваючи власний концепт, планує «захопити світ», розповіли Tvoemisto.tv двоє із трьох співвласників холдингу емоцій «!FEST» Андрій Худо та Юрко Назарук.

У Львові машина із санітарної очистки прибирає вулиці у години пік, коли мешканці їдуть на роботу чи уже вертаються з обіду. Таким чином вона стає причиною заторів у місті. Tvoemisto.tv дізналося на прикладі Франківської району, як у Львові прибирають вулиці, скільки техніки задіяно та чому «причепурити» місто вночі немає змоги. На питання відповідав голова Франківської РА Тарас Гнида.

Усього за 22 кілометри біля Львова розташовується село Старе Село. Кожен, хто частенько їздить залізницею у бік Івано-Франківська мав змогу помітити величезні мури, які ніби загубилися і випадково потрапили до нас із Середньовіччя. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує на трохи залишити рутинні справи і дізнатися більше про «замок біля колії».

Дискусійна платформа «Твоє місто Львів»

Як забудовують наше місто? Як зберегти історичну архітектурну спадщину Львова та які механізми дозволять впливати на недобросовісних забудовників? Про це та інше говорили, 18 квітня, під час зустрічі, організованою дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів».

Заборонити будувати у центрі Львова, вимагати від Києва нову законодавчу базу, піти шляхом європейських країн, навчити мешканців та бізнес відповідальніше ставитись до старих будівель у центрі Львова. Ці та інші ініціативи озвучили під час дискусії «Охорона пам’яток та оновлення Львова: пошук діалогу».

«На наступній сесії Львівської міської ради наша фракція (УГП – ред.) хоче винести питання про мораторій на будівельні роботи на території спадщини ЮНЕСКО, крім реставраційних. Для цього потрібна політична воля. Потрібно Львів зберегти таким, яким він є, бо ще через п’ять років ми матимемо не Львів, а Київ у кращому його варіанті», - зазначив депутат Львівської міськради Тарас Чолій під час дискусії «Охорона пам’яток та оновлення Львова: пошук діалогу», яка відбулась 18 квітня, організованої платформою «Твоє місто Львів» у партнерстві з Львівською міською радою за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!