7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2017 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Пропонуємо пригадати, якою ця історія буде для львів’ян і переглянути, що трапилися у нашому місті із 25 квітня по 1 травня, а також у святкові дні – 2 та 3 травня.
фото: tvoemisto.tv, Evgeny Kraws, з сімейного архіву Оксани Ткачук

фото: tvoemisto.tv, Evgeny Kraws, з сімейного архіву Оксани Ткачук

 CityLife

24 квітня, померла директор Львівської міської громадської організації «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» Олеся Саноцька.  У Винниках відбувся парастас за Олесею Саноцькою. Поховали відому благодійницю на місцевому цвинтарі.

29 квітня, розпочала роботу Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові. Офіційна передача повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції України Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові відбулась у четвер, 28 квітня.

У жовтні минулоріч стартували роботи із відновлення оранжереї у Стрийському парку. За цей час там провели низку робіт, зокрема встановили сучасні склопакети, забезпечили обігрів, а також відновили систему вентиляції та влаштували фонтан у декоративному басейні.

Міський голова Львова Андрій Садовий підписав ухвалу Львівської міської ради, якою забороняється проведення у місті розважальних заходів та концертів українським та іноземним артистам, які підтримали агресію Росії щодо України під час військового протистояння на сході, а також виступали в окупованих Криму та Донбасі.

Із 22 квітня по 23 травня 2016 року триватиме громадське слухання щодо врахування громадських інтересів під час розроблення детального плану території, обмеженої просп. В. Чорновола, вул. Торф’яною, вул. Т. Окуневського, вул. П. Панча у м. Львові.

У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ, що на вулиці Лисенка, 31, відкрили кімнату для навчання та відпочинку. Зі старого радянського приміщення їдальні кімната перетворилася в унікальний простір для пацієнтів, де діти, які перебувають на лікуванні в ОХМАТДИТі, зможуть цікаво та з користю проводити свій час.

28 квітня, у Львові невідомі розмалювали Монумент Слави, що знаходиться на вул. Стрийській. Про це інформують у прес-службі Головного Управління Національної поліції у Львівській області.

У Львові тривають роботи з демонтажу 87-метрової радіовежі, яка встановлена на Святоюрській горі.

Управління архітектури Львівської міськради планує видати містобудівні умови та обмеження на реконструкцію колишнього кінотеатру «Дружба» під заклад ресторанного господарства.

28 квітня, відбувся конкурс на заміщення вакантної посади головного лікаря Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит». Конкурсна комісія обрала дитячого невролога Мар’яну Возницю на посаду головного лікаря.

29 квітня, Виконавчий комітет Федерації футболу України визначив місце проведення матчу фінального матчу розіграшу Кубка України сезону 2015/2016 років. Фінальний поєдинок Кубку України, який відбудеться 21 травня, вперше в історії турніру вирішено провести на стадіоні «Арена Львів» у Львові.

За вісім місяців, що у Львові діє Патрульна поліція, вона винесла майже 40 тисяч постанов на водіїв, які порушують правила дорожнього руху. Загальна сума штрафів склала понад 12 млн. гривень.

Традиційно у Львові пройшли різні заходи зі святкування Великодня. Цього року центром Великодніх святкувань були різні локації міста, серед яких і Шевченківський гай.

2 травня, у Львові на площі Ринок львів'яни та гості міста обливалися водою з нагоди Поливаного понеділка.

Транспорт

Із 27 квітня 2016 року в тестовому режимі на три місяці приватний транспорт може користуватись спірною ділянкою дороги у односторонньому напрямку: від вулиці Листопадового чину до вулиці Степана Бандери.

Служба автомобільних доріг у Львівській області розпочала ремонт автомобільної дороги загального користування С 142005 Шкло – Новояворівськ, загальна протяжність якої 4,2 км.

29 квітня, трамвай № 6 відновив рух за звичним маршрутом.

Уже через кілька днів всі поїзди Львів-Мукачево будуть обладнані спеціальними веловагонами. Більше 10-ти велосипедистів одночасно зможуть придбати спеціальні квитки «з багажем» - місцем для велосипеда.

Комісія Державної авіаційної служби України розглянула питання про надання повітряних ліній і рекомендувала голові служби видати українським авіакомпаніям ряд приписів. Відповідно, зі Львова також мають запустити ряд авіарейсів.

Частка електромобілів на українському авторинку в січні-березні 2016 року порівняно з аналогічним періодом 2015 року зросла в два рази - до 0,6%.

Реформи

Прийнятий Верховною Радою України закон значно полегшує податкове навантаження на покупця автомобіля, що був у використанні.

Уряд Чехії 2 травня ухвалив концепцію щодо збільшення кількості працівників МЗС у своїх представництвах в Україні. Метою ухваленого такого рішення, за повідомленням чеської сторони, є потреба прискорити розгляд заяв на дозвіл роботи у Чехії, що надходять від українських громадян.

 У зв'язку з проведенням саміту НАТО і Всесвітнього дня молоді між Республікою Польщею та країнами ЄС тимчасово відновлять контроль на кордонах.

Одним з суттєвих візових бар’єрів для людей з інвалідністю в Україні є фінансова недоступність візового збору та транспортних витрат. Про це свідчать результати проведених ГО «Європа без бар’єрів» моніторингу та опитувань. У зв’язку з цим громадські організації просять Єврокомісію та консульства країн Шенгену вдосконалити процедуру оформлення візи для людей з інвалідністю, звернувшись з відповідною петицією.

Державне агентство України з питань кіно скасувало державну реєстрацію 32 російських фільмів, які були випущені після 1 січня 2014 року.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 26 квітня 2016 року, у формі відкритого слухання, ухвалила рішення скоригувати з 1 травня тарифи на електричну і теплову енергії, що виробляються АЕС. Відповідне рішення було оприлюднено на сайті НКРЕКП.

Соціальні та благодійні проекти

Львів'ян запрошують взяти участь у першій у Львові «Волонтерській фотосушці». Відбудеться вона 9 травня у парку імені Івана Франка.

У вівторок, 3 травня, у фізико-математичному ліцеї (вул. Караджича, 29) львівські ґаздині ліпитимуть вареники для бійців, які зараз воюють на сході країни. Львів’ян запрошують долучатися.

Як повідомили у адміністративно-господарському управлінні ЛМР, триває конкурс на заміщення вакантних посад головних спеціалістів та адміністраторів відділу «Центр надання адміністративних послуг».

28 квітня у  Львові чекали літак із пораненими бійцями АТО, які вже отримали допомогу у військовому госпіталі Харкова. У нашому місті воїни продовжать лікування. Як розповіла Tvoemisto.tv завідувач трансфузіологічного відділення Військово-медичного клінічного центру західного регіону Марія Деревко, для подальшого їх лікування потрібно поповнити запаси банку крові.

У Львові почала роботу перша секція із баскетбола для людей з інвалідністю. До занять запрошують людей із проблемами опорно-рухового апарату, які хочуть двічі на тиждень займатися спортом.

Команда проекту «Майстерня міста» оголосила продовження терміну прийому заявок на співфінансування заходів.

У Львові волонтери Геріатричного пансіонату розпочали збір коштів, щоб придбати нову постільну білизну для його мешканців. Небайдужих львів’ян просять допомогти зробити немічним великодній подарунок.

Корисності

Цьогоріч у Львові впродовж трьох тижнів школярі матимуть нагоду покращити свої знання із англійської мови безпосередньо у носіїв мов. Так, у місті діятимуть шість мовних шкіл, серед них і Go Global. Світлана Матис, методист у навчально-методичному центрі освіти міста Львова розповіла у коментарі Tvoemisto.tv при яких школах діятимуть мовні табори, як у них потрапити та вартість навчання.

Львів'яни активно відсвяткували Обливаний понеділок. Звідки взялась така традиція розповіла Tvoemisto.tv кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу етнології сучасності Інституту народознавства Леся Горошко.

Під час Дитячого Форуму, який відбудеться 12-15 травня діти стануть учасниками великої гри «Країна Героїв», за участь у заходах отримають суперсили, яких є загалом вісім. Допитливу суперсилу можна отримати за наукові досліди та експерименти в Науковому просторі.

З 6 по 9 травня у Львові відбуватиметься вже традиційний міжнародний етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова». Цьогоріч він буде чотирнадцятим. Організатори ж виклали список запрошених виконавців та вартість квитків на концерти.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Вже у травні у Львові розпочне діяти Урбан Сад, який стане першим подібним екологічним осередком в Україні. Зараз ж організатори завершують останні приготування. Одна з них – Надія Тищенко – розповіла Tvoemisto.tv, де розміщуватиметься Урбан Сад, чим особливим він буде дивувати львів’ян та як мешканці міста можуть долучитися до його функціонування.

Пляшки, недоїдки, одноразові чашки та тарілки, а також пакети і недопалки – ось що залишають львів’яни після пікніка. Травневі свята, як правило, символізують не тільки Великдень, а й початок сезону пікніків. Тож після завершення посту, частина містян вирушить на природу, щоб відпочити на свіжому повітрі, а також скуштувати шашлика. Скільки львів’янам доведеться сплатити за неприбране сміття та хто штрафуватиме дізналось Tvoemisto.tv .

Із настанням весни у Львові все більше і більше стають помітними наслідки того, що власники собак, вигулюючи їх, не прибирають за тваринами. Tvoemisto.tv дізналося у начальника управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрія Галушки, який за таку поведінку власників чотирилапих передбачений штраф та куди на це можна поскаржитися.

Традиційно у перший понеділок великодніх свят в Україні обливаються водою. Свого часу розвага у Львові набула масштабного розмаху, тож у місті вирішили створити спеціальну зону, де молодь змогла б обливатися водою – нею стала площа Ринок. Tvoemisto.tv дізналося чи мають львів’яни право поскаржитись на те, що їх обливають водою і чи штрафуватимуть порушників спокою.

Німець Удо Гайне майже все життя присвятив готельній справі. Він керував всесвітньовідомими готелями від Близького Сходу до Америки, відкрив кілька респектабельних в Україні та тричі успішно пережив перевірку «Ревізора» у львівських готелях. Про роботу в Ріната Ахметова, а ще про те, що гальмує розвиток готельно-ресторанної індустрії у Львові, як досягти міжнародного визнання у цій сфері та навіщо Львову конгрес-готелі – Удо Гайне розповів Tvoemisto.tv.

 «На сирому харчуванні я вже два з половиною роки, до цього п’ятнадцять років була вегетаріанкою. Питання м’яса для мене взагалі не постає. Деколи я сумую за традиційними стравами, які любила в дитинстві, наприклад, за дерунами чи борщем. Але не їм, навіть якщо дуже хочу, дозволяю собі ще іноді запекти овочі. Така вечеря є корисною і смачною для будь-кого», – розповідає фотограф та блогер Оксана Ткачук. На прикладі своєї сім’ї жінка розповіла Tvoemisto.tv про те, як легко бути сироїдом у Львові, чому її дитина не піде в садок, та що вона буде святити у великодньому кошику.

Програмуванням Денис захопився ще зі школи, перший комп’ютер освоїв не маючи й десяти років, а в 13-14 розробив свій перший веб-сайт, який і досі можна знайти в інтернеті. Такому професійному самовизначенню та швидкому старту не завадила фізична вада – незрячість, з якою хлопець живе ще з двох років. Сьогодні Денисові – 25, і він програміст в одній із львівських компаній, яка працює на європейський ринок. Про те, як сучасні технології пристосовані до незрячих, які програми дозволяють працювати на рівні із людьми без вад зору, як ставляться роботодавці до незрячих, а також, що варто змінити в інфраструктурі Львова, щоб життя людей із обмеженими можливостями стало легшим розповів Tvoemisto.tv програміст Денис Ревега.

Весняний діловий форм, який нещодавно відбувся у Львові, традиційно дав можливість економістам, банкірам та підприємцям обговорити те, що відбувається в українській економіці, куди вона рухається, звідки брати гроші та куди їх краще вкладати. Tvoemisto.tv зібрало цікаві тези із виступів учасників панельних дискусій про те, чи зможе українська економіка зростати до 7% в рік, чому Україні потрібен креативний клас, про «Must have» мобільного банкінгу та на що очікувати населенню та бізнесу від Національного банку України щодо купівлі іноземної валюти.

Дискусійна платформа «Твоє місто Львів»

25 квітня, під час зустрічі, організованої дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» спільно з Патріаршою комісією у справах молоді УГКЦ та Соціальною ініціативою «Хтось не зробить!» говорили про те, куди стратегічно місто рухається в питанні сортування і утилізації відходів та як вирішити питання смороду у Львові.

Про те, коли ж у Львові вирішать питання із сміттям йшлося на дискусії «Екологічні проблеми у Львові. Швидкі та довгі рішення». Львів давно потребує нового полігону для складування твердих побутових відходів. Сьогодні Львівська міська рада спільно з обласною державною адміністрацією, а також місцевими громадами намагається вирішити питання, де саме знаходитиметься новий полігон та чи потрібен місту сміттєпероробний завод. Наразі є два варіанти, які розглядають чиновники.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!