7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2576 0
Пропонуємо дізнатися, чим львів’янам запам’ятається тиждень із 2 по 8 травня.
фото: tvoemisto.tv, lvivexpres.com, Мирослава Пархомика

фото: tvoemisto.tv, lvivexpres.com, Мирослава Пархомика

CityLife

У Львові з нагоди 760-річчя міста стартував проект, у рамках якого в мережі розміщують історії про місто та звичайних львів’ян.

У Львові школярі створили 3D-модель герба міста, який вони самостійно розробили та роздрукували. Представили його на святкуванні Дня міста.

Із дев‘ятої години вечора 29 квітня до дев‘ятої години ранку 4 травня львівські патрульні отримали 1425 викликів.

Подарунок до Великодніх свят зробили дітям дитячого протитуберкульозного відділення КЗ ЛОР «Львівський протитуберкульозний диспансер» (вул. Замарстинівська, 274) студенти кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України. З власної ініціативи вони виконали розпис ігрової кімнати для дітей молодшого віку.

5 травня, під час спільного брифінгу з керівником управління Служби безпеки України у Львівській області Віктором Андрейчуком та заступником ГУНП у Львівській області полковником поліції Сергієм Маруняком т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області полковник поліції Дмитро Загарія повідомив, що правоохоронці Львівщини мають достатньо сил та засобів аби забезпечити публічний порядок під час відзначення Дня пам’яті та примирення.

6 травня, розпочала роботу конкурсна комісія для проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду директорів комунальних закладів Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» та «Львівський палац мистецтв».

7 травня, у Львові на урочистій сесії Львівської міської ради обрали «Шляхетну родину», «Львів’янина року», «Почесного громадянина міста Львова». 19 львів’ян отримали подяки міського голови. Також на урочистій сесії вручили «Орден Лева», «Ювілейні монети ім. Короля Данила Галицького», «Золотий Герб міста» та деякі інші відзнаки. Також 7 травня, львів’яни та гості міста відзначали 760-річчя Міста Лева.

8 травня, в Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» відбувся всеукраїнський фестиваль «Святкуймо Воскресіння разом», який організовує Українська греко-католицька церква з 2009 року.

Транспорт

У зв’язку з тим, що у Львові мають намір покращити систему відстеження громадського транспорту через GPS, міські трамваї і тролейбуси тимчасово відключили від навігації.

На сайті Львівської облради опублікували детальну карту ремонту доріг Львівщини. На ній позначені усі ділянки, які у 2016 році ремонтуватимуть за кошти обласного бюджету.

8 травня, ЛКП «Львівелектротранс» та ГО «Львів’яни за електротранспорт» запрошують львів’ян та гостей міста на пізнавально-промоційну акцію «Парад тролейбусів».

За інформацією управління інженерного господарства ЛМР, у зв’язку з забезпеченням будівництва інженерних мереж до чотирьох житлових будинків для сімей загиблих військовослужбовців на вулиці Під Голоском, з 10:00 год. 10 травня до 18:00 год. 14 травня рух транспорту на половині проїзної частини буде обмежено.

За інформацією управління транспорту та зв’язку ЛМР, у зв’язку із очікуваним збільшенням пасажиропотоку до міських кладовищ 7-9 травня, внесли зміни до руху громадського транспорту.

Реформи

Уряд України допускає щоквартальний перегляд регульованих роздрібних цін на природний газ за наявності відповідних чинників.

5 травня в Україні розпочався весняний військовий призов, який триватиме до 30 червня.

6 травня в смт. Солотвино Тячівського району Закарпатської області відбудлася зустріч міністрів закордонних справ України Павла Клімкіна та Румунії Лазаря Команеску, в ході якої підписали документ, який скасовує оплату за візу.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила тарифи на теплову енергію і послуги центрального опалювання на 75-90% з 1 липня 2016 року.

Соціальні та благодійні проекти

13-15 травня 2016 року з нагоди свята чудотворної ікони Унівської Богородиці відбудеться ХХІІІ Міжнародна молодіжна піша проща «Львів-Унів».

13 травня, у Львівському оперному театрі відбудеться музичний проект «Мирослав Скорик у проекті Три «С»: Скорик – Сильвестров – Станкович». У Львові концерт проходитиме у форматі благодійної акції «Музика заради життя».

6-9 травня у Львові, на площі перед палацом Мистецтв (вул. Коперника, 17), відбувається ярмарок фермерської продукції – «Добрі Традиції Галичини». Захід організовують задля популяризації та підтримки місцевих виробників.

Львівські волонтери з «Hand made по-львівськи» запрошують львів’ян долучитися до збору продуктів для сухпайків українським військовим в АТО.

14 та 15 травня у Львові відбудеться Львів Еко Фест 2016 на базі Парку культури. Еко-кінотеатр, графіті з моху, творчий майданчик, еко-інсталяції з вторсировини, різноманітні ігри, конкурси та квести на екологічну тематику – все це та багато іншого чекає на відвідувачів Львів Еко Фест абсолютно безкоштовно.

13 травня, про справедливість як життєву цінність говоритимуть головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка та письменниця, правозахисниця Лариса Денисенко. Це четверте відкрите інтерв’ю в рамках культурного проекту Мар’яни Савки «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину».

Корисності

Вже три роки поспіль Україна вшановує полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом – квіткою маку. Національні заходи проходять під гаслом «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». Інститут національної пам’яті зробив можливість кожному самотужки зробити мак пам’яті.

Від 6 травня і до 9 травня у Львові відбуватиметься вже традиційний міжнародний етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова». Цьогоріч він буде чотирнадцятим. Організатори ж виклали програму, запрошених виконавців та вартість квитків на концерти.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

!FESTrepublic – це новий креативний простір, який будують у Львові з метою розширити центральну частину міста та створити максимально комфортні умови праці та відпочинку для амбітних та ініціативних працівників компанії. В основі !FESTrepublic – концепція «містечка», де кожна особа, яка тут працює, має свою адресу з номером вулиці та будинку. Частина проекту вже функціонує, а в найближчих планах – створення концертного залу у колишньому приміщенні заводу «Галичскло». Про те, як і де навчають майбутніх працівників !FESTrepublic, навіщо усім членам команди вміти готувати добру каву, про будівництво клубу та концертного холу на руїнах старого заводу, а також чому «FESTrepublic» нагадує справжній квартал містечка розповів Tvoemisto. tv один із співвласників мережі ресторанів «!FEST» Юрко Назарук.

Львів – особливе місто, яке таїть у собі чимало цікавинок. Ви любите Львів та вважаєте, що знаєте його, як свої п’ять пальців? Tvoemisto.tv пропонує пройти вікторину та перевірити ваші знання.

Tvoemisto.tv постійно розповідає про львів’ян, які творять наше місто. Історії успішних культурних діячів, лікарів, економістів, рестораторів, науковців тощо можна знайти у спецпроекті «Люди Твого міста». Обов'язковою темою розмови із героями спецпроекту є Місто Лева у всіх його проявах. Із нагоди 760-ліття Львова пропонуємо 12 цитат відомих львів’ян про рідне місто.

Колонки

«Найперше, наголошу на трьох речах. Перша – це роботизація, яка, я думаю, ще відбуватиметься надалі. Журнал The Economist пише, що у вас, друзі-економісти, є 43% імовірності, що наступні 20 років ви не матимете роботи. У 94% бухгалтерів не буде роботи, 57% таксистів і водіїв також не працюватимуть. Я думаю, що й так зрозуміло, чому так станеться». Більше про те, чому саме уява та дисципліна – складові успішного розвитку України читайте у тексті від Павла Шеремети,  екс-міністра економічного розвитку та торгівлі України.

«Але то вже після свят». Цю фразу я добре вивчив іще п’ятнадцять років тому, коли приїхав до Львова. Тоді мені пообіцяли роботу, і я був по-наддніпрянськи впевнений, що маю прийти в наступний робочий день. Насправді ж малась на увазі середина січня; а був кінець грудня. Так я стикнувся з «українським Рамаданом», який разом з іншими міні-рамаданами – на честь свят «травневих», народно-релігійних, Незалежності, будь-якого збігу свят і вихідних, – на радість посполитим українцям відгризає від року пару десятків робочих днів». Більше про те, чому українцям не варто так багато святкувати й відпочивати читайте уповному тексті колонки від журналіста та викладача УКУ Отара Довженка.

«Зараз наш світ дуже швидкоплинний: вчора читаємо одне, сьогодні не знаємо, чи воно буде актуально. І дуже важливим є те, щоб ми насправді не загубили самого себе. В тому дуже великому прогресі, який сьогодні є у світі, людина або зменшується, або збільшується, залежно від того, в якому пункті вона знаходиться». Про те, чому українцям бракує імунітету, щоб відбудувати людську гідність до кінця читайте уколонці ректора УКУ отця Богдана Праха.

«Вислів «змінювати світ» я чув багато разів і, зізнаюсь, він викликав не найкращі емоції. Переважно, це твердження звучало на різноманітних «надихаючих» зустрічах. Виглядало воно як розвага для серйозних і багатих «аристократів», які вже заробили свої мільйони, їм стало нудно і тепер вони їздять по світу і проголошують нічого не варті в практичному житті гасла. Або ж навпаки, ці слова звучали з уст самозваних «бізнес-гуру», в яких за душею жодного більш-менш вагомого досягнення, крім одного – самовпевненості і вміння «стригти» гроші зі спраглих вічних істин слухачів». Про те, чому «зміна світу»  – це не порожня фраза, а діюча бізнес-модель, читайте у колонці від Влодка Хіцяка, журналіста та PR-експерта.

«Я пройшов лікування четвертої стадії раку у клініці Мюнхена. І попри те, що навіть зараз життя вимірюється квартальними періодами (щотри місяці я повинен летіти в Німеччину для обстеження, аналізу крові та промивання порту, через який проходило лікування), за час важких та виснажливих процедур, багато чого збагнув. Хвороба стала для мене певним очищенням та перевіркою стосунків з людьми на міцність». Як не зламатися перед хворобою і витримати удари долі розповів Володимир Глащенков, керуючий партнер ТОВ «Юридична компанія «Ейч. Ді. Парнерз».

«Львів не має грошей, а наша географічна позиція є тупиковою. Натомість, у нас залишається наша голова й саме у неї потрібно інвестувати. Розвиток креативного класу та економіки – це майбутнє міста», – таку тезу обґрунтував ресторатор Марк Зархін

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!