7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2083 0
Tvoemisto.tv пропонує дізнатися, чим жив Львів упродовж минулого тижня із 22 до 29 травня.
фото: UA.IGOTOWORLD.COM, DP.VGORODE.UA, POHLYAD.COM,

фото: UA.IGOTOWORLD.COM, DP.VGORODE.UA, POHLYAD.COM,

CityLife

У вівторок, 24 травня, на 75-му році життя відійшов у вічність Кацал Микола Лукич – український хоровий диригент, лауреат Національної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка, народний артист України, художній керівник Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик».

27 травня, у Львові відбувся аукціон із продажу п’яти об’єктів малої приватизації комунальної власності. Деякі ЗМІ поширили інформацію, що одне із приміщень, яке виставили на аукціон, – це колишня кам'яниця Куритовичівська на вулиці Руській, 6. Проте у коментарі для Tvoemisto.tv начальник управління комунальної власності Львівської міської ради Ірина Свистун спростувала цю інформацію.

27 травня у школах відзначають закінчення навчального року. Цього дня майже у всіх школах міста пролунав останній дзвоник.

У Львові прийняли ухвалу, яка забороняє будівництво на території дитячих та спортивних майданчиків.

Днями у смт. Славське завершився чемпіонат України з гірського бігу. У командній першості зі значним відривом тріумфувала збірна команда Львівської області. Про це повідомляють в управління фізичної культури і спорту Львівської облдержадміністрації.

З 1 червня у Львівській області офіційно розпочинається купальний сезон. Підготовчий процес до нього вже триває. Про це повідомляють у департаменті з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації.

27 травня, у межах ІV Львівського медіафоруму відбудеться вручення тринадцятої премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці» . Традиційно церемонію супроводжувала Лекція Свободи, яку щороку виголошує відома персона. Цьогоріч її виголосив лідер рок-гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

Поблизу Борислава відкриють фабрику із переробки та виробництва меблів. Інвестувати у неї буде Бельгійська компанія.

У Львові з фасаду одного з будинків на вул. Вишенського викрали статую Матері Божої з Ісусом.

У квітні цього року Департамент розвитку Львівської міської ради оголосив конкурс на визначення компанії для встановлення безкоштовних точок доступу до мережі інтернет у Львові. Нині конкурсна комісія уже проголосувала за переможця, тож стали відомі і точки, де функціонуватиме мережа.

Уже цього року зі Львова можуть літати два найпопулярніші лоукостери Wizz Air na Ryanair.

У Львові патрульні поліцейські ропочали начаня на шкільних офіцерів. Про це повідомляють у прес-службі Патрульної поліції Львова.

У Львові підбивають підсумки тестового впровадження електронних петицій до міськради. Так, упродовж майже 3 місяців мешканці міста зареєстрували понад 500 звернень, пропозицій та вимог, з яких 16 зібрали необхідну 1000 підписів, а 9 – уже отримали відповідь. Найбільша ж кількість поданих петицій – за напрямками «Благоустрій та будівництво» і «Транспорт та дороги».

25 травня, у Львові на вул. Дорошенка, 48 демонтували меморіальну таблицю Степану Тудору та Олександру Гаврилюку. Здійснили це у рамках закону про декомунізацію.

На Сихові у Львові створюють парк духовної культури імені Івана Павла II. Згідно з проектом, на його території з’являться катехитична школа, бульвар, велика дитяча зона з атракціонами та Хресна дорога. Загальна вартість проекту – 50 млн. грн. Термін реалізації проекту – 5 років.

Активісти Української Галицької Партії закликають львів’ян пошкодити власні паспорти, задля того, щоб їм видали нові – без дублювання інформації російською мовою. Tvoemisto.tv дізналося, скільки львів'ян підтримало цю ініціативу та чи самі активісти скористались власною ідеєю.

Появу нових автобусів від «Електрону» очікували у Львові ще на початку лютого цього року. Сьогодні, 25 травня, відбулось представлення нового транспорту. Tvoemisto.tv дізналось, коли містом повинні курсувати ці автобуси та на яких маршрутах.

Транспорт

Частину вулиці Лисенка у Галицькому районі Львова зроблять односторонньою. Там же обмежать паркування. Таке рішення ухвалила міська комісія з безпеки дорожнього руху.

Від 25 травня у межах реорганізації ЛМКП «Львівелектротранс» ліквідували службу контролю.

Цього місяця у Львові відкрили першу спеціалізовану веломийку. Знаходиться вона на одній із автозаправних станцій у місті.

Ремонтні роботи

На загальнодержавній трасі Львів-Ужгород відремонтують 82 кілометри на відтинку від Самбора до кордону із Закарпаттям. Загальна вартість ремонту дороги – 442 мільйони гривень. Нині уже тривають ремонтні роботи.

Найчастіше велосипедисти зі Львова прямують саме в Карпати, і питання веловагону в електропоїзді Львів-Мукачево стояло вже давно. Велосипеди в проходах часто заважали пасажирам, а велосипедистів інколи просто не пускали у вагони. Ситуацію взялися виправляти активісти Української Галицької Партії. Вони разом з активними велосипедистами розробили проект веловагону з спеціальними кріпленнями для двоколісного друга.

У зв’язку з необхідністю продовжити проведення підготовчих робіт, аварійно-відновлювальні роботи на шляхопроводі на вул.Городоцькій, 166 розпочнуть виконувати з 1 червня. Відтак, з 1 червня і до 14 жовтня цього року рух транспорту тут буде заборонений.

Служба автомобільних доріг у Львівській області розпочала підготовчі роботи з влаштування асфальтобетонного покриття на автомобільній дорозі С 141241 (Київ-Чоп) - Раковець протяжністю 1,6 км.

Реформи

Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення банку «Михайлівський» до категорії неплатоспроможних через проведених банком сумнівних операцій з депозитами фізичних осіб.

З метою поліпшити якість обслуговування з 18 травня 2016 року авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» вводить процедуру автоматичної реєстрації пасажирів економічного класу на власні чартерні і регулярні рейси. Про це інформують у прес-службі авіакомпанії.

У Катовіцах у Польщі відбулися установчі збори профспілки українських працівників. Незабром документи про заснування Профспілки українських працівників потраплять до Крайового судового реєстру. Офіс профспілки знаходиться у Варшаві.

У документі, який готують до публікації, чітко визначені вимоги до чистоти, організації харчування, температурного режиму, освітлення, утримання басейнів, розпорядку дня дитини тощо. Пропонуємо вам інформацію про кілька нововведень.

Соціальні та благодійні проекти

У п’ятнадцятирічної Анастасія Зінгіс ниркова недостатність останньої стадії. Дівчина потребує пересадки. Таку операцію готові зробити в Білорусі, але ціна – 1,5 млн грн – надто велика для родини. Львів’ян просять допомогти дівчинці у її боротьбі за життя.

У п’ятницю, 3 червня, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, що на вулиці Театральній, відбудеться концерт «Життя – дар Божий», що має на меті збір коштів для Максимка Шведа. Львів’ян запрошують підтримати хлопчика у його боротьбі із недугою.

Корисності

«Я вважаю, що цю виставу має подивитися кожен львів’янин, який вважає себе українцем. Адже це історія, яка передає генетичний код нації, бо так чи інакше торкається кожної сім’ї», – каже головний художник Першого українського театру для дітей та юнацтва. Tvoemisto.tv пропонує 6 причин від Дарії Зав’ялової, чому варто відвідати виставу «Зерносховище».

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради щорічно проводить травневу акцію з вимірювання артеріального тиску у населення з метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії (АГ) та запобігання її ускладнень. Цьогоріч «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбудуться у Львові уже вдесяте, з 23 до 31 травня.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

У Львові тривають дні пам’яті Івана Франка. Загалом, у світі нараховується 4 музеї Каменяра: 3 в Україні і 1 – в Канаді. Але, щоб відчути й зрозуміти письменника, Tvoemisto.tv пропонує цими вихідними завітати до невеличкого села Нагуєвичі, звідки він родом.

Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду драму «Голограма для короля» побудована за однойменною книгою Дейва Еггерса.

24 травня, у Львівській обласній раді відбулось третє громадське слухання щодо ревіталізації кінотеатру «Львів». За результатами слухань комісія з питань культури облради підтримала проект, який спільно представили кілька громадських організацій. Заступниця директора департаменту розвитку Львівської міськради та одна з розробників проекту-переможця Олександра Сладкова розповіла Tvoemisto.tv, як вони планують на місці занедбаного кінотеатру створити унікальний простір для кіноманів.

Хоча літньої відпустки ще треба дочекатися, не варто відмовляти собі у задоволенні поплавати вже зараз. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про три відкриті басейни у Львові, де можна відкривати сезон купання, не виїжджаючи за місто.

«Повезли на Топольну» – так за старою звичкою львів’яни називають лікарню, куди найчастіше доставляють людей у важкому стані. Саме сюди 12 травня потрапив ресторатор-іноземець, власник львівського закладу «Tex-Mex BBQ» Майкл Беттс. Наступного дня він помер. Допис Іванни Парети, дружини Майкла, про те, що після госпіталізації її чоловік не отримав повноцінної допомоги від лікарів, спричинив активне обговорення в соцмережах та обурення серед львів’ян. Журналісти Tvoemisto.tv побували в лікарні та дізналися, куди спершу потрапляють хворі у важкому стані, що з ними потім відбувається та хто відповідає за їх подальшу долю. Сьогодні ми розповімо про те, як працює приймальне відділення лікарні.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!