7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2717 0
Тиждень 12-19 червня уже став історією. Пропонуємо пригадати, чим він запам’ятається львів’янам.
фото: VABANK.CO, FACEBOOK.COM, «Еко-оптіма», KARPATSKIJOBJEKTIV.COM, THEINSIDER.UA

фото: VABANK.CO, FACEBOOK.COM, «Еко-оптіма», KARPATSKIJOBJEKTIV.COM, THEINSIDER.UA

CityLife

Восени цього року японська компанія «Фуджікура» запустить ще один завод у Яворівському районі із виготовлення кабельних мереж для автомобілів. Відкриття нових потужностей заплановано у жовтні. Про це інформують у прес-службі львівської облдержадміністрації.

«Доктора Пі», або Андрія Слюсарчука, який відбував покарання у Полицькій виправній колонії на Рівненщині, етапували до попереднього місця ув'язнення у Львівський слідчий ізолятор.

15 червня, викладач та активіст зі Львова Святослав Літинський виграв суд у Національного Антикорупційного Бюро України. Львівський окружний адміністративний суд зобов'язав НАБУ перекладати державною мовою документи і статті офіційного та неофіційного характеру.

16 червня, на кордоні з Польщею утворилась черга із 1 630 автомобілів.  Також 16 червня, у Львові представили нового прокурора області. Ним став Юрій Квятківський.

15 червня, стартував новий сервіс для мешканців Львівської області – електронні петиції. Відтак, кожен громадянин зможе донести свої ініціативи та пропозиції до органу місцевого самоврядування – Львівської обласної ради.

17 червня, відійшла у вічність депутат Львівської міської ради попередніх скликань Віра Лясковська. Поховають Віру Лясковську на Личаківському кладовищі.

Для мешканців Шевченківського району міста відкрили нову амбулаторію сімейної медицини 1-ої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева – на вул. Грінченка, 6. Відтепер, 8,8 тис. мешканців навколишніх будинків мають умови для лікування неподалік від дому. Новостворена амбулаторія є 6-тою у складі 1-ої міської клінічної лікарні і 14-тою у Львові загалом. 

IT House – будинок для ІТ фахівців, запустив живу трансляцію. Відтепер можна наживо дивитися, як будується цей дім. IT House – це пілотний проект Lviv IT Cluster, побудова інноваційного житла для ІТ фахівців

Водія автобуса №3а, який насмерть збив п'ятирічну дитину на пішохідному переході на вулиці Шота Руставелі у Львові, взяли під варту, повідомили в прес-службі ГУ Національної поліції у Львівській області.

Львів відвідв Державний Секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін. Візит розпочався зі святкової Літургії в Латинській катедрі Львова (пл. Катедральна, 1). Опісля кардинал прогулявся містом та зустрівся з міським головою Львова Андрієм Садовим. В Ратуші кардинал П’єтро Паролін залишив запис у Книзі почесних гостей міста, а також оглянув капличку, що розміщена на першому поверсі.

Київ надасть тимчасову допомогу у розв’язанні проблеми зі сміттям у Львові. Адже Андрій Садовий звернувся до мера столиці Віталія Кличка з проханням про таку допомогу.

Транспорт та ремонт доріг

У Львові модернізували трамвай «Tatra» 1984 року випуску. У ньому встановили нові панорамні вікна, замінили електрику і обшивку. Цей трамвай уже виїхав на випробування.

У зв’язку із ремонтом колії у червні деякі приміські потяги «Львівської залізниці» не курсуватимуть зовсім, або ж курсуватимуть зі змінами.

17 червня, у Львові на вулиці Богданівській тривають ремонтні роботи. Наразі транспорт вулицею курсує, але ремонтники повідомляють про необхідність перекриття руху на ділянці.

У Львові запровадять два нові автобусні маршрути – Під Дубом-Високий Замок та вул. Золота-Стадіон СКА. Протягом місяця маршрути працюватимуть в експериментальному режимі. Таке рішення під час засідання у вівторок, 7 червня, ухвалила профільна депутатська комісія Львівської міськради. 

До свого ювілею «Lufthansa» дарує українцям 25 євро знижки на кожен квиток. Квитки зі знижкою можна буде придбати до кінця липня на всі рейси з вильотом до кінця жовтня.

З 25 травня у львівських трамваях скасували службу контролю за пасажирами, що їздять без квитка. Хто нині перевіряє громадян, як відповідне рішення вплинуло на виручку ЛКМП «Львівелектротранс», а також про те, чому у підприємство будуть набирати військових, що відслужили в АТО дізналось Tvoemisto.tv.

Із початку червня ведуться підготовчі роботи з влаштування асфальтобетонного покриття на автомобільних дорогах С 141208 Пустомити - Оброшино та С 141205 Пустомити – Поршна.

У зв’язку з проведенням ремонтних робіт на перехресті вулиць І.Франка – Стрийська тимчасово не курсують тролейбуси №11 та №25. За попередньою інформацією ремонт триватиме до 12 липня цього року.

13 червня, у Львові для руху транспорту закрили перехрестя вул. Стрийська – Івана Франка. У зв’язку з чим частина маршруток курсуватиме зі змінами у русі.

Реформи

Верховна Рада проголосувала за закон, який встановлює 35-відсоткові квоти для пісень українською мовою в радіоефірі. За відповідне рішення проголосувало 268 депутатів.

Українські банки можуть змінювати курси купівлі/продажу іноземної валюти, а також встановлювати різні курси у своїх підрозділах за різними адресами відсьогодні, 15 червня. Відповідна постанова Національного банку України №341 від 8 червня, раніше оприлюднена на сайті регулятора, набуває чинності сьогодні, 15 червня.

У Львові з 1 липня 2016 року зростуть тарифи на тепло і гарячу воду. Також в Україні зростуть тарифи на холодне водопостачання.Середнє зростання тарифів на водопостачання (холодну воду) у зв'язку із зростанням тарифів на електроенергію може скласти 15%.

Національний банк України на своєму офіційному сайті повідомив про те, як працює система дистанційної ідентифікації клієнтів банків BankID.

Міністром освіти і науки Лілією Гриневич підписаний лист, яким визначено структуру нового навчального року.

Соціальні та благодійні проекти

18 червня, у парку «Погулянка» (вул. Погулянка, Личаківський район) медики уже третій рік поспіль пробігли забіг «Здоровий лікар – здорова нація». Гасло забігу – «Не біжіть до лікаря! Біжіть разом з лікарем!».

Освітня платформа Prometheus запустила на «Спільнокошті» краудфандингову кампанію для збору коштів на фінансування безкоштовних онлайн-курсів від викладачів провідних українських та світових університетів, топ-компаній та організацій. Пілотний проект змішаного навчання запланований одразу в кількох українських вишах в різних містах України.

У рамках реалізації проекту «Місто літератури для незрячих: книга брайлем і вголос» Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» розпочав публікацію творів І. Франка рельєфно-крапковим шрифтом.

У 12-річного Мар’яна ДЦП, спастична диплегія та стійкі рухові розлади у вигляді нижнього спастичного парапарезу. Хлопець від народження не ходив, зараз пересувається дуже важко – навприсядки. Йому вже зробили 2 операції на 1 ногу, ще 3 потрібно зробити цього місяця на іншу ногу. Близькі хлопчика не можуть зібрати таку суму самотужки тому звертають ся за допомогою до усіх небайдужих.

Львівян просять допомогти зібрати кошти для 4-річного Юрка. У хлопчика гостра лімфобластна лейкемія, ранній ізольований кістково-мозковий рецедив. Юрко хворіє ще з 2014 року, з вересня місяця він перебував у відділенні гематології ЗУСДМЦ.

Корисності

На вигляд – це нічим не примітні квіточки, але контакт з ними може мати глобальні наслідки. Пропонуємо дізнатися про 8 отруйних рослин, які розповсюджені на території України, аби уберегти своїх малюків.

Структурний підрозділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» провів дослідження поверхневих вод, питної води та піску пляжів на санітарно-хімічні, мікробіологічні та паразитологічні показники в 14 оздоровчих закладах, зокрема, води поверхневих водойм, що будуть використовуватися для купання людей, згідно звернень суб´єктів господарювання. Перелік водойм у яких можна купатися львів’янам опублікували на сайті служби.

У розпорядженні пересічного українця понад 100 країн, а це майже половина світу, куди можна потрапити без візової бюрократії. Пропонуємо їх перелік.

Ставлення людини до грошей формується вже в дитинстві і багато в чому залежить не лише від матеріального становища родини, а й від того, чи пояснювали батьки своїм дітям основні правила матеріального світу. Британська журналістка і телеведуча Клаудіа Хаммонд зібрала для The Guardian 10 правил, яких батькам варто дотримуватись, щоб у малечі не було проблем з грошима у дорослому житті.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Зараз триває сезон пікніків, проте не усі мають змогу виїхати за місто, аби засмажити шашлики. Для Tvoemisto.tv начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка розповів, у яких лісопарках Львова можна палити багаття та яка відповідальність передбачена для львів’ян, які роблять це у недозволених місцях.

Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонувало відвідати малу батьківщину Євгена Коновальця – село Зашків над річкою Недільщина. Адже саме цими вихідними тут у новому форматі пройде традиційний фестиваль «Зашків - 2016».

Сьогодні на Львівщині найбільші електростанції працюють на вугіллі. Їхня робота спричиняє викиди в атмосферу вуглекислого газу, який є основною причиною глобального потепління. Одним з альтернативних, відновлюваних джерел енергії, використання якого зростає і в Україні, є енергія вітру. Tvoemisto.tv довідалося в представників ТОВ «Еко-Оптіма», що є оператором вітроелектростанції «Старий Самбір – 1», яке майбутнє цього напрямку енергетики в Україні, зокрема, на Львівщині.

Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду сиквел мультфільму «У пошуках Немо» – мультик «У пошуках Дорі».

У березні представники країн Європи підписали декларацію про будівництво спільної дороги Via Carpatia («Карпатський шлях»). У майбутньому нова траса з'єднає північ та південь Європи. Проект передбачає також відгалуження магістралі до України. Tvoemisto.tv дізнавалося, на якому етапі реалізація цього проекту та через які українські міста проходитиме нова магістраль.

14 червня, у межах Всесвітнього дня донора крові у львівській ІТ-компанії SoftServe було організовано «пункт здачі» крові. Відтак 55 працівників стали донорами крові для дітей. Tvoemisto.tv поцікавилось у ініціаторів, що потрібно, щоб організувати такий мобільний «пункт здачі» крові на підприємстві, кому віддадуть кров та чим така процедура корисна і для донора.

11 червня, на стадіоні «Арена Львів» виступив гурт «Океан Ельзи». За підрахунками організаторів концерт відвідали близько 60 000 шанувальників гурту. Традиційно після виступу улюблених виконавців львів’яни та гості міста ділилися враженнями та світлинами у соціальних мережах.

У травні 15-річний підліток у Львові покінчив життя самогубством, перед цим записавши прощальне відеозвернення на телефон. Причиною вчинку, за інформацією ЗМІ, стала сварка з батьками. Станом на 2016 рік у Львівській області зафіксовано одне самогубство, вчинене підлітком. За 2015 рік – цифра у вісім разів більша. Такі дані Tvoemisto.tv надали у Головному управлінні Національної поліції у Львівській області. Все ж від цього явища не застрахований жоден: ні підліток, ні дорослий. Як виявити схильність дитини до суїциду, які є його види, чому діти із незахищених сімей рідше потрапляють до групи ризику та як спілкуватися з підлітком, якщо у його школі трапилась трагедія, розповіла Лідія Боженко, завідувач відділу виховної роботи, позашкілля, соціальної адаптації та психологічного супроводу Навчально-методичного центру освіти міста Львова.

Дискусійна платформа «Твоє місто Львів»

Для дитини будь-яке тестування під час вступу до початкової школи – це стрес. До того ж, результати такого відбору не завжди є правильними і чесними. Таку позицію озвучили батьки львівських школярів та фахівці в галузі освіти, які були присутні на зустрічі «REстарт початкових шкіл: львівський досвід та світові практики», організованій дискусійною платформою «Твоє місто Львів». Окрім батьків, своє бачення висловили також освітяни, депутати та дитячий психолог. Tvoemisto.tv пропонує найважливіші тези.

Львів’ян запрошують висловити свою думку на платформі для публічного обговорення чинних навчальних програми для початкової школи. Про це повідомив Ілля Філіпов, керівник проекту EducationalEra (EdEra), під час зустрічі «REстарт початкових шкіл: львівський досвід та світові практики», організованій дискусійною платформою «Твоє місто Львів».

 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!