7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2523 1
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 21 – 27 листопада.
фото: prolviv.com

фото: prolviv.com

CityLife

19 листопада, завершилась подорож Івана Маслюка з Львівщини через 12 країн Європи. Троє друзів допомогли хлопцю, який самостійно не ходить, добратись до Лісабону і здійснити мрію – побачити океан. Вони на велосипедах перетнули 12 країн Європи.

21-го листопада результати голосування львів’ян за громадські проекти розглянули на засіданні робочої комісії, після чого став відомий список проектів-переможців, які почнуть реалізувати в 2017 році, а також сума, яку нададуть на їх втілення з бюджету.

21-го листопада, потерпілий внаслідок отруєння в їдальні УКУ Богдан Лозицький почав обурюватися в соцмережі, що відшкодувати моральні збитки, окрім оплати усіх витрат на лікування, йому запропонували «бофонами». Згодом вони дійшли згоди із компанією і домовилися, що остання передасть 50 тис. грн. на благодійність.

У Львові втілюють інноваційний проект Innovation District IT Park. Планують, що цей район стане місцем для навчання, роботи та відпочинку і вплине на розвиток не лише Львова, а й усієї України.

Львів’янам пропонують придбати нежитлове приміщення на вулиці Коперника у будинку, збудованому у стилі ретроспективного модерну.

Фасад будинку, де раніше було легендарне кафе-читальня «Кабінет», перемалювали.

Начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко-Швець розповіла Tvoemisto.tv, що настоятелю храму свв. Ольги і Єлизавети радитимуть замінити нетипові кватирки.

25-го листопада у Львові розпочався Форум 451°Е, на якому обговорили проблеми й перспективи електронного врядування в Україні. Для всіх, хто не мав можливості відвідати подію, Tvoemisto.tv транслювало її наживо. Під час Форуму міський голова Львова заявив, що працівники ІТ-сфери зможуть отримувати ділянку для будівництва житла у місті безкоштовно.

24-го листопада у Львові обрали десятьох Почесних Амбасадорів Львова на 2016-2018 роки. Пропонуємо перелік фіналістів, які використовуючи свій авторитет і професійні знання, сприятимуть вітчизняній та міжнародній промоції міста.

У рамках проекту «Розумний мікрорайон» у Львові на вулиці Науковій облаштують близько десяти точок доступу до безкоштовного wi-fi. Також у мікрорайоні «Наукова – Володимира Великого» запровадять розумне освітлення, додаткові паркінги із можливістю оплати за допомогою мобільних додатків. Про це під час Форуму електронного врядування  451°Е Tvoemisto.tv повідомив Іван Коржов, в. о. начальника Управління ІТ Львівської міської ради.

Медицина                                           

У рамках реформи медицини в Україні обговорюють можливість того, що жінок, котрі мають вагітність без ускладнень, вестимуть сімейні лікарі.

У медичних закладах Львова та області, у кожному відділенні оприлюднюватимуть залишки ліків, на які виділяють кошти з обласного бюджету.

Нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів опублікували на сайті Міністерства охорони здоров'я України. Зміни внесли у межах реформування системи охорони здоров'я.

У Львові мами розповідають у соцмережах про позитивний досвід народження дітей під наглядом лікаря Оксани Колодій.

Транспорт та ремонтні роботи

Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що через 4-5 років усі дороги України будуть хорошої якості.

26-го листопада, вулицю Садову відкрили для проїзду приватного та громадського транспорту.

24-го листопада польські та українські депутати домовились про включення ще одного відрізку до проекту автобану «Via Carpatia». Ідея полягає у використанні можливості з‘єднати магістраллю польські та українські порти.

27-го листопада, рух транспорту на ділянці вулиці Винниченка стане одностороннім.

Щоденне залізничне сполучення між Львовом та Перемишлем планують відновити до Різдвяних свят. Вартість квитка, за попередніми підрахунками, не перевищуватиме 5 євро.

Міст на вулиці Городоцькій, який мали намір відкрити до кінця листопада, збудований на 80%.

Наступного року Міністерство інфраструктури має намір залучити кредити у польської сторони на 100 мільйонів євро та в угорської на 50 мільйонів євро задля покращення дорожньої інфраструктури у прикордонних територіях.

Укравтодор спільно з угорською стороною провів огляд інфраструктури на українсько-угорському кордоні. За результатами огляду прийняли рішення будівництва нової траси.

Електронний квиток буде єдиним для усього громадського транспорту Львова і передбачатиме деякі додаткові функції.

До кінця року проїзд транспорту на ділянці дороги від Судової Вишні до Бортятина здійснюватиметься у реверсному режимі.

Польща планує модернізувати колію на відрізку Люблін-Замостя та пропонує продовжити цю колію до Львова через Томашів і Хребенне.

Соціальні проекти, благодійність

У Львові створили сімейну настільну гру про цікаві об’єкти України. У комплект забавки «Мандрівка Україною» входить гра-ходилка і книга, що розповідає про об’єкти, нанесені на мапу гри.

Авіакомпанія МАУ пропонує придбати квитки зі знижкою на регулярний авіарейс «Львів-Вільнюс».

У Львові мають намір запровадити кінопокази для найменших, які є доволі популярними у Німеччині. Перші сеанси вже заплановано на середу, 30 листопада.

Львів’ян запрошують придбати картини, намальовані людьми з інвалідністю. Отримані із продажу картин кошти скерують на встановлення нових пандусів у місті.

У грудні театр «Domus», що з жовтня готує вистави й ставить їх на сихівській сцені, відкриє свої двері юним глядачам, для яких актори активно репетирують «не зовсім класичну казку з достатньо класичною музикою». Чим здивує постановка та як працює зараз «Domus», розповіла Tvoemisto.tv Наталя Меньшикова, одна з організаторів та режисер театру.

Поціновувачі творчості Іздрика і просто усі небайдужі зібрали поету 35 тисяч гривень для операції на очах менш ніж за 24 години.

Корисності та цікавинки

Проект українського студента – екзоскелет для людей з проблемами опорно-рухового апарату – бере участь у престижному міжнародному конкурсі Silicon Valley Robotics. Станом на сьогодні, 22 листопада, його підтримали 89% учасників онлайн-голосування.

Нову послугу додатку – OpenDataBot – запровадила люксембурзька компанія Skype Limited. Відтепер власники компаній можуть отримувати інформацію про рейдерські атаки.

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням рекомендував графік перенесення робочих днів у 2017 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні.

На новорічні свята Укрзалізниця призначила 4 додаткові поїзди та збільшила періодичність курсування 5 цілорічних поїздів.

Корпорація Google випустила мобільний додаток PhotoScan, який допомагає «відсканувати» надруковані на папері фотографії.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Балет, що переміг разом із Русланою на «Євробаченні», показав українську автентику на сценах півсотні країн, але мріє частіше виступати у Львові. >Tvoemisto.tv розпитало заслужену артистку України Ірину Мазур про те, як сприймають закордоном українську автентику, чого чекати поціновувачам творчості «Життя» від прем’єри «ETNOЕВОЛЮЦіЯ» і чому навіть після виступів на одній сцені з Вітні Г’юстон і Селін Діон львівські танцівники залишаються тут. 

Ідеальні стосунки можливі тоді, якщо до них прагнути. Саме ця теза є ключовою у сімейних тренінгах, які організовує подружжя львів’ян Олег та Оля Воробйови. Олег вісім місяців пробув в АТО, але за цей час стосунки з дружиною лише зміцніли. >Tvoemisto.tv довідалось про те, як не втратити зв’язок з сім’єю під час перебування в зоні АТО, про тренінги, які сьогодні організовує подружжя, а також, як збудувати сім’ю, в якій кожен член може розвиватися.

Фотограф Денніс Чемберлін отримав найпрестижнішу журналістську нагороду Америки – Пулітцерівську премію – двічі: у 23 і 25 роки. Відтоді враження та гарні кадри цікавлять його більше за премії. Він викладає фотографію студентам школи журналістики Ґрінлі Університету Айови. У 2016 році Денніс разом із дружиною Джоан приїхав до Львова на рік – викладати в Українському католицькому університеті. Він – мультимедійні історії, вона – англійську. Зі студентами розмовляють англійською, хоча можуть і польською – подружжя кільканадцять років мешкало у Польщі. Денніс захоплюється Львовом і багато фотографує навіть, як видається, буденні пейзажі та сцени – перехожих, маршрутки, продавців на ринку. Але в своєму Інстаґрамі публікує не більше двох фото на тиждень – щоб не стати залежним від «лайків».

В Україні працюють над проектом створення швидкісного вузькоколійного сполучення «Київ – Берлін», маршрут якого проходитиме через Львів та Варшаву.

26 листопада у Львові прихильники сучасних інноваційних технологій мали змогу спостерігати за неформальною презентацією свіжих ідей локальних виробників.

Дизайнер та економіст розкрили для Tvoemisto.tv секрети «Чорної п’ятниці» у Львові.

Концепція середовища, у якому молодь зможе успішно розвивати свої ідеї, має назву «Lem Station». Втілити проект, що замінить анонсований раніше «Креативний квартал», ініціатори сподіваються за рахунок інвестицій. 

Дискусійна платформа «Твоє місто Львів»

«Пасажир чи водій: як покращити сервіс таксі у Львові?». Приблизно за два місяці у Львові може з’явитися Uber. Зараз компанія шукає водіїв. У Львові пропонують підняти вартість проїзду в таксі, мотивуючи це тим, що зараз усі компанії демпінгують, а якість потребує покращення.  Представник служби перевезення таксі «1586» переконана, що навести лад із таксі у Львові можна за 1 місяць.

Створити у центрі Львова будівлю в стилі відомого віденського будинка Хундертвассер-хаусу запропонував ресторатор Марк Зархін на дискусії Tvoemisto.tv «Виклики й перспективи якісної забудови міста». За його словами, проект активно підтримують львівські фахівці.

Перезавантажені вулиці, «мислення фасадами», відмова забудовників рахуватися з потребами й побажаннями мешканців, ігнорування законів та постанов – ось неповний перелік проблем, що періодично виникають у забудові Львова. У чому полягає містобудівна політика та як можна її удосконалити обговорювали на дискусії Tvoemisto.tv «Виклики та перспективи якісної забудови міста». 


Читайте також:
28 Листопада, 2016 09:54
Володимир Хороша інформативна підбрка! Дякую, бажаю продовження ;)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!