7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

3067 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 25 грудня – 1 січня.
фото: pinterest.com

фото: pinterest.com

CityLife

Виконавчий комітет міськради погодив перелік об’єктів, видатки на які наступного року проводитимуть за рахунок коштів бюджету розвитку Львова. Зокрема, на реставраційно-ремонтні роботи дахів та фасадів Львівського драматичного театру імені Лесі Українки, що на вулиці Городоцькій, цьогоріч передбачено 600 тисяч гривень.

З 29-го квітня 2016-го року у Львові працює Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю. У результаті проведених перевірок забудовників Львова оштрафували за недотримання правил містобудування на понад 7,5 млн гривень.

Нововведення щодо роботи фізичних осіб-підприємців призвело до того, що люди шикуються у черги до ЦНАПів, щоб встигнути закрити ФОП до 1 січня.

У Львові почали встановлювати підсвітку Катедрального собору. Ліхтарі планують розташувати по всьому периметру храму, відтак окремим світлом виділять важливі елементи, а також весь фасад Катедри.

У чотирьох померлих мешканців Львівщини виявили вірус грипу «А». Однозначно сказати, що пацієнти померли від грипу, в Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ не можуть. Адже усі померлі мали супутні паталогії і належали до групи ризику.

Двоє львів’ян стали чемпіонами світу зі швидких шахів. Василь Іванчук завоював золото слідом за землячкою Анною Музичук.

Велику Максиміліанську вежу у Львові хочуть продати за 21 мільйон гривень. Вона знаходиться на вулиці Грабовського та є частиною львівської цитаделі. Також її вважають історичною пам’яткою архітектури, що перебуває у приватній власності.

Із 1-го січня у Львові штрафуватимуть власників незареєстрованих собак. Львів’яни мали 4 місяці, аби зареєструвати своїх улюбленців.

У 2017-му році відреставрують найстарішу церкву Львова. На роботи у Миколаївській церкві, що на вул. Хмельницького, 28, витратять майже 3 мільйони гривень.

26-го грудня про початок будівництва паркінгу під площею навпроти університету у наступному році повідомив міський голова Львова. У 2017-му році розпочнеться конкурс та створення проекту паркінгу.

Науково-технічна бібліотека Національного університету «Львівська Політехніка» передала музею зі свого фонду списані й дублікатні видання радянського періоду, які вивчать і використають у створенні інтерактивної виставки.

Львів розглядає пропозиції земельних ділянок для сміттєпереробного комплеку. Громада населеного пункту, який надасть земельну ділянку для сміттєпереробного комплексу, отримуватиме кошти із кожної тонни перероблених твердих побутових відходів.

У Львові створили туристичне радіо «Дуже». Своє мовлення воно розпочало 24 грудня на частоті 104,3 МГц. Ядро команди «Дуже радіо» складається з колективу ведучих та творців ефіру львівської радіостанції ФМ «Галичина», що усім складом пішли з проекту на знак незгоди і неприйняття політики керівництва станції.

Транспорт

Від 17 січня потяг №143/144 Київ - Івано-Франківськ курсуватиме до Ворохти. Як повідомляє прес-служба «Укрзалізниці», зробили це для зручних зимових подорожей пасажирів до західних курортів країни.

28 грудня під час митного контролю поїзда Інтерсіті+, що курсує з Києва до Перемишля, у Медиці працівники польської митниці виявили у двох пасажирок сигарети без польських акцизних знаків.

Із січня 2017-го року у трамваях і тролейбусах міста посилять контроль за тим, як пасажири купують і компостерують квитки. Для цього на лінії вийде більше працівників, які штрафуватимуть за безквитковий проїзд.

29-го грудня виконавчий комітет прийняв рішення про зміни руху декількох львівських маршруток, що відбудуться після того, як перевізники оформлять паспорти відповідних маршрутів. Відтак, за новими схемами курсуватимуть автобуси № 2А, 4А, 10, 12, 14, 15 та 53.

У Львові облаштують 5 нових майданчиків для паркування автотранспорту.

26-го грудня, під час свого звіту за 2016-й рік міський голова Львова повідомив про оновлення громадського транспорту. Зокрема, до лютого 2017-го року на маршрути має вийти 80 нових одиниць.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

Міст на вулиці Городоцькій відкрили для для проїзду транспорту учора, 31 грудня, о 18:00 годині, але для пішоходів він обмежений.

За інформацією відділу капітального ремонту управління інженерного господарства ЛМР, з вівторка, 3-го, січня заплановано розпочати реконструкцію аварійного колектора на вул. Богданівській.

У Львові завершився ремонт вулиці Богданівської на ділянці від вул. Золочівської до вул. Тракт Глинянський. Роботи стартували на початку вересня.

У 2017-му році стартує проектування будівництва дороги, яка зʼєднає два мікрорайони Львова – Рясне і Левандівку.

Реформи

Президент підписав Закон про запровадження мораторію на здійснення держнагляду у сфері господарської діяльності до кінця 2017 року.

Ліки, які залишилися на складах аптек, мають продати за місяць, адже з 1-го лютого ціни на лікарські засоби мають бути знижені.

28-го грудня уряд оголосив про спрощення Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків.

28-го грудня Кабмін прийняв рішення про виплату академічних стипендій студентам ВНЗ за рейтинговою системою та встановив мінімальну стипендію – 1 100 грн.

З 1-го січня 2017-го року, відповідно до бюджету на 2017-й рік, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць складатиме 1544 гривні.

З 1-го січня 2017-го року ставки по знов укладених депозитних вкладах в іноземній валюті в ПриватБанку будуть знижені в середньому на 1-2% річних.

Реформа медицини в Україні передбачатиме поліпшення рівня знань англійської мови серед лікарів. Вивчатимуть іноземну вони за допомогою онлайн-курсів.

Із 2017-го року українські банки зобов’яжуть надавати інформацію про позики у спеціально створену базу даних.

З 1-го січня 2017-го року українцям дадуть 6 місяців на пошук лікарів, яким вони довіряють. У липні в МОЗ планують розпочати підписання угод між пацієнтами і лікарями у межах реформи медицини.

Користувачі субсидії повинні щомісяця сплачувати обов’язкову частку витрат на оплату комунальних послуг. Якщо вдалося зекономити, і сума невитрачених субсидій вища за обов’язковий щомісячний платіж, то субсидіанти мають право не сплачувати додаткові кошти.

Соціальні проекти, благодійність

Львів’ян закликають долучитися до облаштування Парку духовної культури імені Івана Павла II, придбавши або ж профінансувавши частину вартості лавок.

З нагоди 100-річчя з першого концертного виконання найвідомішої української щедрівки «Щедрик» у Міжнародному аеропорту ім. Данила Галицького відбувся масштабний хоровий флешмоб.

У Львові проводять перші в Україні арт-терапевтичні заняття для мешканців геріатричного пансіонату, що розташовується у Львові на вулиці Медової Печери, 71. Арт-терапевт Олена Барбул розповіла Tvoemisto.tv про виникнення ідеї занять, самотність стареньких та перші результати.

Корисності та цікавинки

Відомий польський співак Гжегож Турнау записав різдвяну пісню, в якій згадується Львів, а також - Алеппо.

Ситуація щодо грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій у Львові та

області залишається складною. Пропонуємо поради медиків, як уберегтися.

Львів – кіногенічне місто. Тому не дивно, що його часто використовують як знімальний майданчик. Tvoemisto.tv підготувало підбірку фільмів, які повністю або частково знімали у нашому місті упродовж 2010-2016-х років.

Нещодавно Львів перетнув епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ. З кожним днем кількість хворих збільшується, а у соцмережах люди скаржаться, що високу температуру не вдається «збити» упродовж кількох днів. Tvoemisto.tv дізнавалося у головного епідеміолога Львівщини, що можна зробити самотужки, коли в дитини чи дорослого термометр досягає показника 40 градусів.

Tvoemisto.tv пропонує дієві поради, як правильно оформити кредит, як обрати банк та на що потрібно звертати увагу в першу чергу, щоб вибрати найвигідніший варіант.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Коли свої поруч. У Краматорську діє унікальний для України центр, де військових реабілітують не поодинці, а цілими сім’ями. Tvoemisto.tv побувало на Сході країни, щоб дізнатись, чому 50% родин атовців розпадаються та як їм намагаються допомогти.

Хробаки, завод чи сортувальні майданчики: що врятує Львів від сміттєвого колапсу.  Львів шукає земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу та нового полігону для відходів на заміну Грибовицькому. Пропозиції вже є, адже умови вигідні: село чи місто, що погодиться надати землю, отримуватиме з кожної тонни переробленого сміття 50 гривень.Та поки міська влада шукатиме ділянку, проектуватиме й будуватиме комплекс, львів’яни повинні навчитися економніше та раціональніше поводитись із своїм відходами. Допомогти може сортування сміття та навіть каліфорнійські хробаки, що переробляють органіку. Про це йшлося  під час дискусії «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи», організованої медіа-хабом «Твоє місто».

Пройти війну, щоб дізнатись ціну сімейного щастя: Юрко Вовкогон про службу добровольцем. Юрко Вокогон, котрий повернувся із зони АТО, каже, що дві третіх шлюбів, у яких чоловік іде на війну, розпадається через непорозуміння. Йому пощастило мати розумну і розуміючу дружину. Щоправда, донька так за ним скучила, що ще досі хоче проводити із ним кожну вільну хвилину. У розмові для Tvoemisto.tv Юрко розповів про те, як його сім’я пережила війну і як він писав вірші, стоячи на вахті вночі.

У Львові створять креативний простір для людей кіноіндустрії. Приміщення колишнього кінотеатру на вулиці Богдана Хмельницького,11 віддадуть інвестору за умови, що той створить там коворкінг для людей кіноіндустрії.

Як у Львові святкували День народження ПРАВДА-orchestra. На вихідних у Театрі пива «Правда» відбувся святковий івент для друзів та поціновувачів закладу: гурманів, які люблять правдиве й незвичне пиво, а також живу музику. Два роки «Правди» та стільки ж незмінному колективу «ПРАВДА-orchestra» відзначили смачно: пивом з новими смаками та інгредієнтами, а ще - гучною унікальною програмою духового оркестру.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!