7 речей про Львів: найважливіше за минулий тиждень

1677 0
Минулий тиждень був багатим на події та новини. Разом із Tvoemisto.tv пропонуємо пригадати, якими новинами запам’ятався львів’янам тиждень із 30 жовтня по 5 листопада.
фото: Senfil.net

фото: Senfil.net

Citylife

Громадський активіст Дем’ян Данилюк став радником міського голови з питань транспорту, хоча раніше передбачалося, що він висуватиме свою кандидатуру на посаду керівника управління транспорту ЛМР.

Завідувачу пологовим відділенням Олегу Данкову, якого раніше звинувачували у смерті дитини, винесли вирок та засудили до року позбавлення волі та заборонили рік займатися лікарською практикою. Журналіст Тарас Базюк був на засіданні та написав репортаж із зали суду.

Поліція встановила більшість учасників бійки в центрі Львова. Щоправда імена поки не розголошують, до офіційного винесення обвинувачення.  

У ніч із п’ятниці на суботу поліція вручила понад десять повісток потенційним призовникам, здійснивши облаву на популярний серед молоді провулок Крива липа.

Заступник мера з питань розвитку Андрій Москаленко повідомив про блокування конкурсу на директора органної зали.

Приміщення на Замковій, яке раніше було незаконно приватизоване і пов’язане з «аферою століття», повернули у власність міста

9 приміщень комунальної власності продають із аукціону, два їз яких – історичні пам’ятки.

На вихідних у Львові вирувала негода, через що місто переповнили повалені дерева та пошкоджені автомобілі.  

У львівському музеї Франка львів’яни могли подивитися на посмертні маски відомих українських культурних діячів.

50 % ФК Карпати продають за гривню. щоправда така вартість клубу доступна лише тим, хто надасть офіційні фінансові гарантії для повноцінного функціонування команди.

Невідомий купив щасливий лотерейний квиток за 50 грн на львівській автостанції та виграв 5,5 млн грн.

Конфлікт: машинки біля оперного театру підпалили, а свідків і винуватців досі шукають.

 

Транспорт

У Львові кілька разів на тиждень обмежували рух транспорту через пішу ходу з нагоди відзначення 99 річниці Листопадовго чинумарш слави та молитовну ходу в пам’ять про загиблих воїнів АТО.

В ЛМР причиною транспортного колапсу під час півмарафону напередодні назвали затори в центрі міста та неможливість передбачити необхідну кількість транспорту. А от на День всіх святих 1 листопада навпаки збільшили кількість транспорту, який курсує до місцевих кладовищ.

Трамваї протягом тижня чи не щодня ламалися та спричиняли затори на центральних вулицях міста. Тим часом у електротранспорті Львова надумали вимірювати пасажиропотік.

Від понеділка трамвай № 2 почав їздити за попереднім маршрутом на Погулянку, але тимчасово, разом із трамваєм № 7 курсував за зміненим маршрутом через ДТП на Личаківській.

На Сихів запустили 5 додаткових трамваїв, щоправда декілька із них забрали із маршруту № 2.

Напередодні конкурсу на посаду голови управління транспорту Львова ми познайомили вас із ймовірними кандидатами  на цю посаду.

Європейський лоукостер Wizz Air, який має багато маршрутів зі Львова, скасував обов’язкову плату за ручний багаж, а от літати рейсами польської авіакомпанії Sprint Air львів’яни більше не зможуть, оскільки у компанії закінчився контракт із Львівським аеропортом. Зате авіакомпанія Yan Air відкриває прямий рейс Львів-Батумі, який курсуватиме двічі на тиждень.  

 

Будівництво, ремонт та реставрація

На громадських слуханнях показали як зміниться площа Петрушевича.

Поки Жовківський замок тільки готують масштабної до реставрації, а Поморянський замок рятують від аварійного стану, археологи під Вернісажем розкопали мури Низького замку, що слугував помешканням для князя Лева.

На кордоні з Польщею планують збудувати великий логістичний хаб, товари до якого возитимуть залізницею.  

На Вірменській відреставрували скульптури XVIII століття та відновили унікальні брами з Латуні на Пекарській.

 

Реформи, освіта та бізнес

Згідно зі змінами в законодавстві України про освіту, у Львові мають зникнути НВК, але побільшає дитячих садочків.

У львівському «Охмадиті» відкрили першу в Україні сімейну кімнату. Лікарню у день відкриття відвідала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Укрпошта відкрила послугу переказу коштів із картки додому. Готівку доставлятимуть отримувачеві протягом двох робочих днів.

 

Соціальні проекти, цікавинки та благодійність

Дороги Карпат засипало снігом, а от для Львова прийшло обіцяне синоптиками потепління.

У Міністерстві охорони здоров’я порадили як правильно обрати сімейного лікаря, а експертка з експортних стратегій Інна Сосновська дала 10 порад, із чого варто починати бізнес в Україні, щоб вийти на закордонний ринок.

 

Спецпроекти та спецтеми «Твого міста»

У Львові стартувало голосування за найкращі проекти Громадського бюджету і вже за два дні кількість львів’ян, які віддали свій голос за проекти Бюджету участі вчетверо перевищила минулорічний показник. Tvoemisto.tv запустило постійну рубрику про Громадські проекти та щодня розповідатиме про кілька з них за певною галуззю. Нині можна прочитати про 10 проектів дорожнього господарства та 10, які стосуються проблем паркування, вело транспорту та безпеки.

Tvoemisto.tv показало, як виглядають львівські підприємства, які хочуть ревіталізувати. А у спеціальному репортажі розкрили проблему розкраєного між Україною та Словаччиною села, яке стало торговою хвірткою Європи.

Наша журналістка Катя Москалюк познайомилася із власниками старих автівок та розповіла  сім історій ретро-автомобілів.

Львівський альпініст піднявся на одну із найвищих гір в Гімалаях та поділився враженнями у інтерв’ю.

Також ми познайомили вас із духівником з Америки Маком Блессінгом, який розповів про сучасні погляди на церкву.

Рекрутерка Оксана Абраменко розповіла про трудову міграцію львів’ян закордон та повідомила, що 25 % мешканців Львова все ще їздять на заробітки до Росії.

 

Точка зору: колонки

Після дискусій навколо львівського півмарафону минулої неділі Всеволод Поліщук написав колонку.

Лікар-педіатр із п’ятдесятирічним стажем Ярема Возниця розповів як реформа медицини вплине на педіатрію та від яких лікарів варто тікати й пояснив, чому інтернет не зможе замінити лікаря. Також він наголосив, що найчастіше на алергію хворіють там, де найчистіше середовище.

Експерт реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка повідомив, що замість сімейного лікаря діти можуть ставати на облік до педіатра та пояснив, що медична реформа змінить для вагітних.

Акушер-гінеколог Вальдемар Надіжко відповів на суперечливі питання щодо підліткового сексу, контрацепції та планування сім’ї.

Головна лікарка лікарні «Охмадит» Мар’яна Возниця у авторській колонці розповіла, чому через засудження лікаря Данкова тепер не почуватиметься в безпеці.

Журналіст Остап Яриш пояснив, чому можна і треба вживати фемінітиви в українській мові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!