7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

1424 0
Тиждень, що минув, був багатим на події та новини. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам період із 1 по 7 січня.
Фото: uatravel.org

Фото: uatravel.org

Транспорт

Львівяни знову скаржилися на кількість громадського транспорту на Новий рік. На площі Галицькій заборонять паркуватися. Тим часом активісти анонсували блокування всіх пунктів пропуску на Львівщині. Пасажиропотік львівського аеропорту збільшився майже наполовину.

Зі Львова відкриють авіарейс до Батумі. А з 2 червня рейсів до Відня та Тель-Авіва стане більше. За маршрутом Львів-Здолбунів почала курсувати відремонтована електричка. Міністр інфраструктури Володимир Омелян знову анонсував захід Ryanair.

CityLife

У центрі Львова неймовірно зустріли Новий рік. З використанням піротехніки, яке було несанкціонованим. Сайт реєстрації в дитсадки працював з перебоями через перенавантаження. Пізніше в управлінні освіти пообіцяли не видаляти заявки тих, хто реєструвався 2 січня. У переддень Різдва на площі Яворського встановили Різдвяного Дідуха, а також увімкнули колядки в трамваях.

Колишнього голову Львівської облради Ореста Фурдичка взяли під варту. Водієві, який збив насмерть жінку в центрі Львова, загрожує до 8 років ув’язнення. Поблизу Грибовицького сміттєзвалища погіршилася якість ґрунтів.

Компанія Dragon Capital стане співвласником ТРЦ Victoria Gardens. У Львові просто неба виготовляли скульптури з льоду та з дерева. А ще мерія шукає претендентів на посаду начальника управління транспорту.

Міський виконком затвердив концепцію електромобільності, дозволив реставрацію будинків Дубневичів, а також затвердив новий перелік зупинок громадського транспорту. А один довгобуд у Львові хочуть перетворити на торговий центр.

Соціальні проекти та цікавинки

Сестри Музичук потрапили до першої десятки найсильніших шахісток світу, а молоді вчені зі Львова отримали премії від Президента. Тим часом львів’янам радять утриматися від поїздок у Єгипет через надзвичайний стан. Поліція Львівської області забрала до себе двох песиків з притулку. А школярка зі Львова приготувала найменший в Україні торт.

Львів’ян просять допомогти 13-річній Христині Катинській, яка має ідіопатичний сколіоз.

Львів прийматиме регіональну зустріч Тезе. Маємо афішу львівських театрів на січень, різдвяних святкувань, що не обмежуються 6-7 січня, та графік еко-буса. І знаємо, що можна скуштувати оригінального на львівському ярмарку. Також львів’ян запрошують на концерти хору імені Верьовки та хорової капели «Дударик».

Зміни у новому році

Набули чинності нові обмеження руху швидкості в населених пунктах, але система штрафів поки що не працює. Стартувала медична реформа – маємо тематичну інфографіку. В Україні запрацював Дорожній фонд та Фонд енергоефективності, а також підвищилася мінімальна зарплата і скасували ПДВ і акциз на ввіз електрокарів. Також запровадили монетизацію субсидій.

Закон про оподаткування посилок з-за кордону відтермінували. «Укрпошта» та «Укртелеком» підвищили свої тарифи. Список «Доступних ліків» оновлять у лютому. В Україні почали діяти європейські вимоги до шоколаду. Президент підписав закон, що забороняє виїзд за кордон за несплату аліментів, а також закон проти домашнього насильства.

Спецпроект «Візія Львова»

У спецпроекті «Візія Львова» керівниця Львівської обласної клінічної лікарні Мар’яна Возниця розповіла, чого очікує від реформи медицини, які пріоритети «Охматдиту» на наступний рік та як збільшити кількість вакцинованих дітей.

Спецтеми «Твого міста»

Маємо фоторепортажі з блошиного ринку на «Торпедо» та новорічної Чорногори. Розбиралися в конфлікті данських митців та Львівської галереї мистецтв. Дізналися в Пані Стефи, яка страва найбільш галицька, навіщо додавати перець до компоту й грушки до борщу, а також якою має бути кнайпа, про яку вона мріє.

Співачка Оксана Муха, режисер Петро Дідула та художник Остап Лозинський розповіли про різдвяні традиції своїх родин.

Точка зору: колонки

Бельгійський бізнесмен Поль ван дер Ховен аналізує, чому автодороги в Україні є небезпечними і які конкретні кроки треба зробити для того, щоби ситуація змінилася на краще.

Громадський активіст і волонтер Іван Радковець розмірковує, що робити з забороненою піротехнікою. А Голова Патріаршої комісії Української греко-католицької церкви у справах молоді отець Ростислав Пендюк – над тим, чому для багатьох людей Різдво залишається «сенсацією та шоком», і про те, до чого мало би нас спонукати свято народження Божого Сина.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!