7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

4897 0
Tvoemisto.tv пропонує пригадати разом, як у Львові минув тиждень із 22 по 28 квітня.
Фото: wroclaw.pl

Фото: wroclaw.pl

CityLife

Перемогу в другому турі президентських виборів отримав Володимир Зеленський. Він стане наймолодшим президентом України з найбільшою підтримкою виборців. Принагідно розповідаємо його біографію та про бізнес. Натомість Львівщина стала єдиною областю, яка підтримала чинного главу держави Петра Порошенка. У соцмережах львів'яни активно дякували йому за п'ять років президентства.

Олег Синютка йде з посади голови ЛОДА. Верховна Рада ухвалила закон про мову. У міській раді розповіли, коли почнуться гідравлічні випробування і львів'янам відключать гарячу воду. На львівських пам'ятках архітектури почали встановлювати нове ознакування. Львів'янин Сергій Верланов може очолити Державну податкову службу. Андрію Садовому призначать заступника з питань безпеки міста.

СБУ у Львівській області перевіряє поширення в мережі соціологічного дослідження КМІС, у якому йдеться про «перспективи регіону» на кшталт «окремої незалежної держави» чи «приєднання до іншої держави». Пізніше директор КМІС Володимир Паніотто повідомив, що правоохоронці не виявили порушень в опитуванні. Натомість у СБУ Львівщини сказали, що продовжують слідство.

Транспорт

На маршрут №40 виїхали великі автобуси. До 13 травня, коли перестануть курсувати трамваї на площу Двірцеву, біля ТЦ «Скриня» організують додаткові зупинки та звузять проїжджу частину. Після запровадження електронного квитка пільговики міста вже не зможуть їздити в громадському транспорті за посвідченнями.

Депутати ЛМР підтримали петицію про покращення транспортного сполучення ЖК «Пасічний» із різними районами міста. На деяких парковках Львова запровадять експериментальний проект Smart Parking, на яких можна буде оплатити за паркування виключно за допомогою мобільних додатків, SMS-повідомлень та QR-кодів. Автобус №47а сполучатиме проспект Червоної Калини з мікрорайоном Рясне. Трамваї №1, 7 та 9 з 13 травня їздитимуть за новими схемами, а трамвай №5 тимчасово не курсуватиме.

Будівництво, ремонти та реставрації

Мінекології дозволило будувати сміттєпереробний завод у Львові. Його мають почати зводити вже цьогоріч. У «Львівавтодорі» напрацювали два варіанти реконструкції перехрестя Сахарова – Вітовського. Показуємо актуальні фото з ремонту площу Двірцевої та будівництва меморіалу Героям Небесної Сотні.

На вулиці Рутковича, 8 відреставрували дворову дерев’яну браму. А ще на вулиці Франка. За два місяці у Львові розпочнуть реконструкцію скверу на розі на розі Замарстинівської та Липинського. Показуємо, як він зміниться. Львів'ян запрошують на громадське слухання про недопущення будівництва багатоквартирного житлового будинку з офісними приміщеннями та підземним паркінгом на вулиці Горбачевського, 19. До речі, там міська рада вже планує облаштувати сквер. А між вулицями Люльки, Куліша та проспектом Чорновола збираються збудувати готельний комплекс із підземний паркінгом. Львівський ФК «Карпати» хоче реконструювати стадіон «Прогрес».

На Личаківській, 259 вперше в Україні повністю знесли незаконну багатоповерхівку. На вулиці Навроцького збудують житловий квартал із паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями.

Бізнес, освіта, медицина

Із 1 травня в Україні запрацює послуга MNP (Mobile Number Portability) – збереження номера після зміни мобільного оператора. Розповідаємо, як це працюватиме. Із 1 липня в Україні зросте вартість оформлення внутрішнього та закордонного паспортів. Сервісні центри МВС запустили послугу замовлення та оплати виготовлення індивідуальних номерних знаків на транспортні засоби онлайн.

У МОЗ планують розширити вакцинацію для дорослих, як для дітей. «Приватбанк» планує запустити оновлений додаток «Приват24» до кінця літа. Львівський депутат та бізнесмен Григорій Козловський отримав у приватну власність земельну ділянку у центрі Львова та дозвіл на виготовлення проектів землеустрою ще трьох.

З 2021 року суттєво зміниться система складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для випускників шкіл. В Україні заборонили встановлювати домашні сонячні панелі на землі. Львів посів восьме місце у рейтингу Top 10 Smart Locations of the Future 2019/20 спеціалізованого видання Financial Times – FDі Magazine. Управління майном спільної власності Львівської облради призначило в.о. директора Львівського перинатального центру лікаря з Івано-Франківська Олександру Бойчук.

Благодійність і цікавинки

На Львівщині зацвіла долина диких тюльпанів. Львів'ян просять здати кров для 11-річної Андріани Гук, яка бореться з лейкемією. Родини Героїв Небесної Сотні, волонтери та вояки доєдналися до благодійної акції «Великдень для Героїв» та випікали паску для вояків на сході.

Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук заперечив, що на парламентських виборах піде у Верховну Раду під №1 списку партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». 11-класник Львівського ліцею №8 Дмитро Лопушанський здобув золоту медаль на наукових змаганнях у Малайзії. У Латинській катедрі вперше за сто років відбудеться органний концерт.

Наступного тижня Львів святкуватиме День міста в стилі ретро. Маємо повну програму заходів. Керівник 24-ої української експедиції, львів’янин Ігор Дикий спільно із іншими полярниками розгорнули прапор Львівщини в Антарктиді. Сквер на вулиці Петра Дорошенка назвуть на честь львівського оперного співака та учасника війни на Донбасі Василя Сліпака, який загинув на Сході. Депутати ЛМР оновили перелік послуг, які надають центри надання адміністративних послуг.

HBO зняв міні-серіал про Чорнобиль: в Україні збирають кошти на дубляж. У Львові затвердили Програму інформаційно-просвітницьких заходів щодо поводження з відходами на 2019 рік. Глави УГКЦ та ПЦУ привітали українців з Великоднем. Показуємо, як виглядали Великодні листівки УПА, а також як львів'яни святкували Воскресіння Христове до та у перші роки незалежності.

Спецпроекти «Твого міста»

Пропонуємо згадати передвиборчу програму Володимира Зеленського, який переміг у другому турі виборів зі значним відривом від чинного президента Петра Порошенка. Поговорили в інтерв'ю з головою ЛОДА Олегом Синюткою про те, чому Львівщина підтримала на виборах Петра Порошенка та що нас чекає на виборах мера Львова.

Розповідаємо на прикладі Сихівського району, що потрібно врахувати, щоб виграти в конкурсі Громадського бюджету, та чому це не тільки конкурс, а й платформа для комунікації. Голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Ростислав Пендюк напередодні свята Воскресіння в інтерв’ю розповів, чим насправді є сповідь, як віряни можуть наблизитися до Ісуса та чому на Великдень печуть паски.

Також допомагаємо спланувати подорож до Мюнхена, найпопулярнішого німецького замку Нойшванштайн та шляхетного австрійського Зальцбурга і продовжуємо знайомити з нетуристичними закутками Львова.

Точка зору: колонки


Засновниця благодійного фонду «Спадщина.UA», кураторка ініціативної групи з відродження Поморянського замку Ганна Гаврилів розповідає, що в Україні є тисячі своїх «нотрдамів», які потребують термінової реставрації. А ініціатор мовного закону та один із його авторів, керівник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис пояснює, як він буде діяти і чи є небезпеки його скасування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!