7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

1716 0
Tvoemisto.tv пропонує пригадати разом, як у Львові минув тиждень з 27 травня по 2 червня.
Фото: wroclaw.pl

Фото: wroclaw.pl

CityLife

Померла писанкарка Ганна Косів. Ще у трьох районах Львова ввімкнули гарячу воду. У центрі Львова горіло відділення «Альфа-банку». 27 травня львів’яни масово поширювали у соцмережах фотографію, на якій видно, як евакуатор забирає автівку патрульної поліції у центрі Львова. Виявилося, що вона просто зламалася. Убивцю Тараса Познякова засудили до довічного ув'язнення. Президент Володимир Зеленський вперше відвідав Львівщину з робочим візитом. 

Львівська облрада передасть Львову приміщення школи-інтернату на вул. Короленка, 7 у Львові в обмін на 40 млн грн. На Сокальщині стався обвал породи на шахті «Лісова», є загиблі. Історик Ігор Лильо пояснює, чому дерева важливі для львів’ян та як необхідно доглядати за ними. Петиція про створення паркової зони між вулицями Лінкольна та Липинського набрала необхідні півтисячі голосів. Львовом пройшла чергова злива, через яку у місті на понад годину зупинився електротранспорт, а низку вулиць – затопило.

Кілька десятків протестувальників із різних громадських організацій Львова увірвались до міської ради та зламали замок до вхідних дверей. Після сутички керівника департаменту «Адміністрація міського голови» Львова Євгена Бойка госпіталізували з травмою селезінки. За штурм міськради Львова винуватцям загрожує до чотирьох років в’язниці. Пізніше міський голова Львова Андрій Садовий зібрав брифінг та відповів на закиди протестувальників.

На Рівненщині в катастрофі вертольота загинули військові з Львівщини. Наразі прокуратура розглядає три версії аварії. На вулиці Горбачевського, поблизу скандальної ділянки, де планували збудувати багатоповерхівку, зрізали чотири дерева. Знаємо чому. Голову Львівської обласної державної адміністрації обрали до Центральної ради партії «Європейська Солідарність», керівником якої є Петро Порошенко. У Львові провели благодійний велопробіг з Арсеном Мірзояном.

Транспорт

В Україні унормували вимоги до паркомісць для людей з інвалідністю. У Львові затвердять єдину висоту для трамвайних зупинок. Ще одна вулиця в центрі Львова стала пішохідною. Львівські школярі знову мають платити за проїзд в маршрутках. На українських дорогах встановлюватимуть протизасліплювальні екрани.

За січень-травень 2019 року пасажиропотік Міжнародного аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького зріс на 51,2% в порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року. На Львівщині обмежують рух великовагового транспорту на дорогах загального користування державного значення при температурі повітря вище +28°С. Найбільший оператор автобусних перевезень в Європі FlixBus планує вийти на український ринок. Львівськими вулицями проїхав парад трамваїв.

Будівництво, ремонти та реставрації

На місці фонтану «Кульбаба» у Львові з’явиться сухий фонтан. Ми прогулялися першою екостежкою у Львові. Вулицю Просвіти перекривають для проїзду. Археологи дослідять рештки синагоги в центрі Львова. Парк «Залізна вода» відремонтують за майже 27 мільйонів гривень. Питний фонтан на площі Маланюка тимчасово не працює. Поблизу Палацу культури залізничників «Рокс», що на вул. Федьковича, на місці фонтану, що довгий час не працює, облаштують нову клумбу.

У Львові відреставрували чергову дерев’яну браму на вулиці Олени Степанівни, 11. Пішохідний міст на Головатого – Сулими збудують за 8,5 млн гривень. Служба автомобільних доріг Львівщини підписала угоди на ремонт п’яти прикордонних доріг, що ведуть до Польщі. «Львівавтодор» планує відремонтувати шляхопровід на Кульпарківській, який торік визнали аварійним. До 1 вересня перекрили вулицю Кривоноса від вулиці Замкової до вулиці Насипної, а до 17 липня обмежили рух по вулиці Смаль-Стоцького.

Бізнес

У липні газ для населення в Україні подешевшає. Порахували, скільки платитимуть львів'яни. Львівський виробник харчування для котів та собак «Кормотех» підпише чотири міжнародні контракти з дистриб’юторами з Німеччини, Іспанії, Італії та Туреччини. Управління інвестицій та проектів ЛМР запустило власний сайт для потенційних інвесторів.

Із червня підприємці зніматимуть готівку в банках за новими правилами. Компанія TB Fruit із штаб-квартирою у Городку, що на Львівщині, почала будувати у Польщі завод із переробки фруктів. Державний ПриватБанк першим запустив послугу купівлі облігацій внутрішньої державної позики через додаток Приват24. «Регіональна газова компанія» Дмитра Фірташа відкрила завод з виробництва газового обладнання у Львові.

Освіта, медицина

Львівський центр медицини катастроф проситиме МОЗ змінити вимоги для водіїв «швидкої». Депутати Верховної Ради України проголосували за проект Закону, що визнає та підтримує «Пласту» як Національноу скаутську організацію України. З 2020 року в Україні припинять прийом дітей до дитбудинків.

Благодійність, корисності і цікавинки

Для священиків УГКЦ  на Львівщині проведуть семінари про збереження пам’яток після нищення автентичних розписів у церкві Славська. Розказуємо, де у Львові можна безкоштовно провакцинувати свого домашнього улюбленця від сказу. Інститут мовознавства опублікував новий український правопис. Розповідаємо, як у Львові розвивають незвичний для львів'ян вид спорту — флорбол.

Львів’ян просять допомогти зібрати кошти на лікування хлопчика із захворюванням крові. До Львова привезли чудотворну ікону Зарваницької Божої Матері. Центральна виборча комісія скасувала необхідність підтверджувального документа для зміни місця голосування на парламентських виборах. Вежу львівської ратуші тимчасово закрили для відвідувачів. Знаємо, де здати відпрацьовані лампи та батарейки на переробку.

Цього літа розпочнеться перший етап рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. У межах Leopolis Jazz Fest 2019 відбудуться безкоштовні майстер-класи піаніста і композитора Chick Corea та джазового музиканта Kenny Barron. Два роки тому, 31 травня, помер Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ. Tvoemisto.tv пропонує пригадати п’ять його важливих думок.

Львів’янки Анна та Марія Музичук беруть участь у турнірі претенденток FIDE, що розпочався в Казані – столиці республіки Татарстан Російської Федерації. У Домі Франка презентували проект абетки-енциклопедії «Франко від А до Я» у великому 3D форматі, що відправиться у тур Європою. 1 червня в Україні відзначають Міжнародний день захисту дітей, тож Tvoemisto.tv пропонує підбірку фільмів та мультфільмів, які можна переглянути разом з малечею. Під час фестивалю Lviv Family Day на площі навпроти Львівського національного університету ім. І. Франка встановлювали рекорд «Жива карта України». Під час подання документів на візу у США тепер потрібно вказувати посилання на свої профілі в соціальних мережах.

Спецпроекти «Твого міста»

Як зберігати сімейний бюджет, який відсоток у ньому мають становити дрібні витрати, а головне, як почати відмовлятися від непотрібних покупок та навчитися накопичувати, розповів керівник прес-служби АТ «Кредобанк» Віктор Гальчинський. Також ми з’ясовували, скільки коштує перевірка інформації про замінування, як можна попередити неправдиві повідомлення та звідки їх надсилають.

Експерт з навчальних програм ЕРАМ Володимир Вергун, який провів уже більше тисячі інтерв’ю з кандидатами, розповів, як бізнес залучає студентів до навчального проекту EPAM University program та чому не всі досягають успіху. Ми ж дізналися, чим небезпечні паперові стаканчики в coffee to go та чи можна від них відмовитися.

Доктор ветеринарних наук та Почесний Амбасадор Львова Василь Влізло розповів про те, як держава і місцева влада підтримує науку та що думають іноземні вчені про Львів. А ми ж пропонуємо відвідати Дрогобич на Львівщині — місто з найстарішою в Європі солеварнею, місто мрій та сподівань Бруно Шульца.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!