7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

1843 0
Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам'ятався львів'янам тиждень із 24 лютого по 1 березня.
Фото: Мар’яна Гродзевич

Фото: Мар’яна Гродзевич

CityLife

Аптеку «Під Фемідою», де відкрили магазин білизни, повертають у власність міста. Українцям рекомендували тимчасово утриматися від поїздок до Італії. Під ЛОДА мешканці громад знову оголосили безстрокову акцію протесту. У «Муніципальній варті» пояснили, чому їхній працівник використав перцевий газ до мешканця в центрі Львова.

У Винниках утилізували 14 тонн алкоголю, а всі масові заходи ЛОДА радила скасувати, аби запобігти поширенню коронавірусу. Державне агентство розвитку туризму очолить львів’янка Мар’яна Олеськів, а заступник голови ЛОДА піде працювати в Міністерство розвитку громад.

 

Ремонти, реставрації, будівництво

Інспектори ДАБК оштрафували замовника, що будує фудкорти на Двірцевій. У районі «Під Голоском» планують збудувати 38 приватних будинків та змінити вуличну мережу. Реконструкція спорткомплексу на Кастелівці подорожчала майже вдвічі. На стадіоні «Юність» відремонтують східну трибуну та зроблять приміщення для коментатора.

Водночас власника магазину на Краківській зобов’язали перефарбувати фасад в автентичний колір. А єврейський комітет оскаржує будівництво приватного пологового на Раппопорта.

Транспорт

На кордонах України почали перевіряти автобуси, що повертаються з Італії. На трасі Київ – Чоп трапилася масштабна аварія. Біля Львова мешканці Малехова перекривали дорогу. Львів’янам показали, як дезінфікують автобуси АПТ-1. Тролейбус №33 тепер має додаткову зупинку в напрямку центру.

Освіта, здоров’я та бізнес

Двоє людей на Львівщині померли від грипу минулого тижня. Україна отримала реагенти для тестування на коронавірус, утім на Львівщину їх ще не доставили. ЗМІ повідомили про підозру на коронавірус у Польщі, а потім його зафіксували в Білорусі. Також в українки в Італії зафіксували коронавірус. Натомість українку, яка була на борту круїзного лайнера у Японії, вилікували.

Всім, хто прибуває в Україну, на кордонах почали міряти температуру. Сім шкіл увійшли до рейтингу сотні найкращих за результатами ЗНО. У додатку «Дія» з’явилися нові послуги для ФОПів. А у МОЗ розповіли, скільки живе коронавірус і які тварини його переносять.

Соціальні проєкти, благодйність, цікавинки

В Україні ввели нову 200-гривневу купюру. У Львові зооактивісти просили заборонити використання тварин у циркових виставах.

На Євробаченні вперше за 15 років прозвучить пісня українською мовою. Водночас президент України оголосив 26 лютого Днем спротиву окупації Криму. Також в Україні виявили шахрайський банк, а на Львівщині сім днів блукає самка зубра.

Точки зору: колонки

Письменник та журналіст Олег Ущенко у своєму блозі пише про жінок, які 24 лютого мусіли обов’язково «погудіти» і ритуально побити чоловіка.

Експерт Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький пояснює, що насправді відбуватиметься в межах законопроєкту «Про засади адміністративно-територіального устрою України» і чи матиме цей документ силу зворотної дії.

Львівська кулінарна блогерка пані Стефа про те, як правильно називати період, що передує Великому посту і які саме страви потрібно готувати у цей час.

Чи повернуться нові партії, як-от «Слуга народу» і «Голос» до своїх політичних уподобань, а чи виберуть нові, – про це Tvoemisto.tv розповіла соціологиня, директорка центру «Соціоінформ» Наталя Зайцева-Чіпак.

Спецпроєкти та спецтеми Твого міста

Львів став першим містом, де показали прем’єру воєнної екшн-драми «Черкаси» Тимура Ященка. Tvoemisto.tv було на прем’єрі та розповідає, чим запам’яталася стрічка.

У Личаківському районному суді Львова розглядають справу, в якій від шахрайства постраждали 40 людей. Серед них у реєстрі зазначені троє священників, які позичили під відсотки гроші, а потерпілого представляє Бог. Обвинувачують у шахрайстві на 16 мільйонів гривень 50-річну Ірину. Tvoemisto.tv розбиралося, чому розгляд справи тягнеться ще з 2014 року і як цьому зарадила судова реформа.

Tvoemisto.tv зібрало усі найважливіші тези, які прозвучали під час засідання комісії із питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій і спробували зрозуміти, чи дозволять ці заходи провести якісну евакуацію та лікування хворих на коронавірус, якщо такі будуть в нашому регіоні. 

ЛОДА передала Кабміну свої пропозиції щодо нового адмінподілу Львівщини, який налічує шість районів та 69 громад.

Львівський дитячий психоневрологічний диспансер приєднали до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру. Наразі обидві структури «притираються».

У медцентрі розуміють, що батьки вже звикли до своїх лікарів, до будівлі на Драгоманова, але сподіваються, що «переїзд» не буде болісним. Батьків мають проінформувати про зміни їхні лікарі та надати всі необхідні роз’яснення та координати. Tvoemisto.tv навідалося в установу і розпитало виконувача обов’язків директора закладу Олену Козлову, яким чином відбуватиметься об’єднання, як працюватиме нове відділення і чи зможуть охопити психіатричною допомогою всіх дітей, які цього потребують.

Відкриту лоджію Палацу мистецтв на вулиці Коперника, 17 мають намір здати в оренду. Орендар хоче засклити простір між колонами і використовувати його у комерційних цілях.

Tvoemisto.tv почуло основні тези архітектора Василя Каменщика, які прозвучали під час засідання Спілки архітекторів Львівщини.

Tvoemisto.tv поспілкувалося з представниками екіпажів SkyUp, які 19-20 лютого евакуювали українців та іноземців із Уханю, а зараз перебувають на обсервації у Нових Санжарах.

У ток-шоу «Реформи без ілюзій» екоактивістка Ольга Мелень-Забравна розповіла, які саме упакування заборонять, а представники супермаркетів пояснили, що потрібно, аби вони перейшли на екоальтернативи.

У ток-шоу «Реформи без ілюзій» Павло Пец, директор ЛКП «Муніципальна варта», пояснював, як будуть завойовувати прихильність містян та на чому зароблятимуть.

Tvoemisto.tv  розпитало у директорки та вчителів львівської гімназії з поглибленим вивченням математики «Євшан», наскільки доцільно робити обов’язковим ЗНО з математики, навіщо учням середньої школи вчити логіку та як в гімназії готують дітей до навчання в університетах та життя.

У ток-шоу «Реформи без ілюзій» адвокат Дмитро Швець розповів про недоліки та переваги законопроєкту, а представник профспілки Мар’ян Калин пояснив, чому вони протестують. А також владика Борис Гудзяк розповів у своєму посланні про період Великого посту.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!