7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

4006 0
Пропонуємо вам підсумок тижня, що минає. Tvoemisto.tv зібрало для вас важливі і цікаві новини, події та теми:

Реформи та нововведення

30 січня у рамках робочої поїздки до Львова міністр охорони здоров`я Олександр Квіташвілі повідомив, що реформи медицини почнуться зі Львова. Того ж дня генеральний консул республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд повідомив, що консульство почало приймати біометричні паспорти для видачі шенгенських віз. Проте чекати на візи доведеться довше - два тижні. Проте найсерйозніше ускладнення процедури отримання віз може чекати на осіб, які робитимуть візи через турфірми. Також у місті почалися "полювання" на водіїв, які надають послуги таксі без ліцензії. Від початку року було здійснено два рейди, за результатами яких були складені протоколи про адміністративні правопорушення.

29 січня під час пленарного засідання сесії ЛМР було внесено зміни до Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Цього тижня місцева влада - а податок надходитиме не до державної казни, а до місцевих бюджетів - уточнила площу квартир та будинків за яку фізичні особи платитимуть податок. Якщо раніше закон пропонував платити вже за квартиру, більшу від 60 кв м, то тепер - від 80 кв. м. Площа будинку, за яку потрібно платити, також збільшилася: від 120 кв м до 160 кв м. Ставку податку знизили від 1% до 0,5%. До липня 201 5 року місцева влада ще могтиме вносити зміни, а з 2016 року податок має почати діяти. Під час сесії було також внесено пропозиції щодо об`єктів, за які платити податок не потрібно.

 

Безпека

З 29 січня Центр безпеки міста запрошує усіх мешканців долучитися до патрулювання Львова за участю також громадських формувань, ініціатив та правоохоронців. У місті діють піші, велосипедні та автомобільні патрулі. Нагадаємо також, що досі діє Народна самооборона, яка не припиняла патрулювати місто з минулої зими. Детальніше про те, як долучитися, можна дізнатися тут.

 

Життя міста

У Львові почали ремонтувати житлові будинки більшості районів міста. На даний момент це поточні ремонти дахів, ринв та сходових кліток. Також було здійснено деякі серйозніші ремонти у Франківському районі. Об'ємніші роботи обіцяють почати з весни.

У Сихівському районі батьки добилися відновлення колишнього дитячого садка. В околиці є багато дітей, сусідні дошкільні заклади переповнені, тож із 2012 року мешканці намагалися повернути приміщення. Тепер, коли приміщення повернуто, залишається відновити заклад.

 

Вшанування пам`яті

27 січня у місті вшанували пам'ять жертв Голокосту. Нагадаємо, що з 2005 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення, що 27 січня - Міжнародний день пам`ті жертв Голокосту. Адже він припадає на річницю звільнення першого, найбільшого із концентраційних таборів, розташованого за 70 кілометрів від Кракова - Аушвіца (Освенцима).

Також 27 січня львів`яни попрощалися із українським ученим біо-хіміком Іваном Дмитровичем Головацьким. Професор Головацький доклав значних зусиль для вшанування пам`яті героїв національно-визвольних змагань українців у ХХ столітті. Вченого поховали на Личаківському кладовищі.

 

Релігія

30 січня у Архикатедральному соборі Святого Юра виставили для почитання унікальну реліквію - Нерукотворний образ Ісуса Христа із особистої захристії Папи Римського. Її Папа Франциск передав до України на прохання Митрополита Львівського владики Ігоря за благословенням Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава. Тут вона перебуватиме до 15 лютого; храм буде відчинено для відвідувачів з 7:00 до 23:00. Востаннє реліквія вивозилася з Ватикану століття тому.

 

Мистецтво

З 27 січня у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького для відвідувачів відкрита виставка творів Якова Гніздовського. Відкриття приурочено до 100-річчя від дня народження українсько-американського маляра і графіка. Його картини прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді. Роботи Гніздовського зберігаються у збірках та музеях США та України.

 

Спеціально від Tvoemisto.tv

Минулого тижня ми досліджували, як перевізники, що здійснюють громадські перевезення у місті, виконують свою роботу: чи відповідає кількість транспорту, що реально вийшла на маршрут, кількості, яка мала вийти? Як це впливає на комфорт мешканців, а також чому нічого не міняється, і як поскаржитися - дізнавайтесь тут.

Героєм проекту Люди Твого Міста став художник та митець Влодко Кауфман - співзасновник мистецького об'єднання "Дзиґа", автор безлічі виставок, перформансів, інсталяцій, проектів. Він розповів про те, де та як його надихає Львів, про дизайнерські традиції львівських кафе, а також про естетику, мистецтво та образотворчість.

Крім того, минулого тижня львівський публіцист Володимир Павлів у своїй колонці "Мародери та рагулі" на прикладі ситуації із розкраданням палацу на вул. Олени Степанівни критично розглянув питання безвідповідальності суспільства до окрас архітектури, а також згадав про мародерів, що наживаються на цінностях міста.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!