7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2971 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 28 вересня – 4 жовтня.
фото: tvoemisto.tv, portal.lviv.ua, www.hromadske.tv, www.facebook.com/LvivCityCoffeefest,

фото: tvoemisto.tv, portal.lviv.ua, www.hromadske.tv, www.facebook.com/LvivCityCoffeefest,

CityLife

Міська територіальна виборча комісія зареєструвала 11 кандидатів до участі у виборах на посаду міського голови Львова. За крісло мера змагатимуться дев’ятеро чоловіків та дві жінки. Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка закликав львівських підприємців розмитнювати товари на території області. 50 відсотків від перевиконання надходжень, отриманих на митниці, скеровуватимуть на ремонт доріг.

Правоохоронці встановили особу чоловіка, який вкрав ноутбук та ювелірні вироби з автомобіля відомого львівського співака Владіслава Левицького після ДТП, у якій він загинув разом із сестрою та племінницею. Мешканців Львова просять допомогти у пошуку Самалюк Христини Володимирівни, 1998 року народження, яка зникла ще 22 вересня.

У нашому місті облаштували ще три нові дитячі майданчики, а ще закінчили реставрацію скульптури на даху будинку, що на вулиці Коновальця, 37. На Youtube-каналі «Львівська міська рада» оприлюднили відеоролик, що демонструє, як виглядатиме індустріальний парк у Рясне-2. У листопаді у Львові відбудеться новий тематичний кіномедіафестиваль для молоді «Кіномаршрут», який поєднає творчу майстерню та конкурс короткометражних фільмів.

У Львові на залізниці в районі станції «Підзамче» планують встановити захисні екрани, які дбатимуть про безпеку мешканців Личаківського району та часткову звукоізоляцію.

Львів’ян запрошують в обсерваторію, щоб подивитися на зоряне небо.  У рамках проекту «Park Znesinnya Vineyard & Urban Garden» у Львові планують відновити культуру виноградарства.  У Львові відкриють новий інтерактивний громадський центр «Медіатека Рясне». 1 жовтня стартував новий етап робіт із облаштування площі Трьох Синагог у Львові. Фахівці беруться реконструювати ділянку, де колись був розташований Бейт Гамідраш (Будинок Навчання). Він функціонував між синагогою «Золота Роза» та Великою міською синагогою.

 

Транспорт

Із 1 жовтня на заміських дорогах транспортні засоби повинні рухатися з увімкненим світлом фар у денну пору доби. Фірма NextbikeUkraine / Некстбайк Україна встановила перший велопрокат на вул. Федьковича. На черзі ще чотири в різних локаціях міста.

На жовтень Укрзалізниця призначила 7 додаткових поїздів та додаткові рейси двох цілорічних поїздів. Серед додаткових потягів – Одеса-Львів.

Закрили проїзд через площу св. Юра для приватного транспорту і пустити через парк тролейбусну лінію – саме такий проект невдовзі представлять громадськості на обговорення. Зараз у Львівській міській раді очікують на рішення експертів. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

На щорічній виставці-ярмарку «Львівський товаровиробник» презентували новий спеціальний повнопривідний автомобіль від корпорації «Електрон». Особливістю позашляховика «Хантер» є спеціальна оглядова площадка з поруччям на даху кузова, на яку можна піднятись розкладною драбинкою. Невдовзі вулицями Львова курсуватимуть чотири нові тролейбуси від концерну «Електрон». Після купівлі трьох тролейбусів в червні, міська влада вирішила докупити ще один.

У рамках проведення Європейського тижня мобільності у Львові, видали «Посібник велосипедиста. Правила і рекомендації». Першу ділянку до вулиці Коперника планують відкрити на проспекті Свободи наприкінці наступного тижня. Повністю ж відновити рух проспектом обіцяють до середини жовтня. За 2014-2015 роки у Львові створили кілька унікальних транспортних новинок, зокрема низькопідлоговий тролейбус, електробус та позашляховик. Пропонуємо топ-3 транспортні розробки Львова.

 

Комуналка, ремонтні роботи

Першу ділянку проспекту Свободи до вулиці Коперника планують відкрити наприкінці наступного тижня. Повністю ж відновити рух проспектом обіцяють до середини жовтня.

У ТОП-10 автострад, які перебувають у поганому стані і потребують нагального ремонту, ввійшли також і траси Львів–Радехів–Луцьк, Львів–Мукачеве та Львів–Ужгород. Пропонуємо вам перелік об’єктів у Залізничному районі Львова, які планують відремонтувати цьогоріч. Пропонуємо вам перелік об’єктів у Личаківському районі, а також у Шевченківському районі Львова, які планують відремонтувати цьогоріч.

Львівська залізниця проводить ремонтні роботи на колії. Відтак 29-30 вересня та 1-2 жовтня деякі приміські потяги, що слідують зі Львова до Сокаля, змінювали свій напрям руху.

У Сколівському районі триває ремонт автомобільної дороги. Обіцяють відремонтувати ділянку, протяжністю майже 10 кілометрів, до селища Славського – одного з найпопулярніших серед львів'ян місць для гірськолижного відпочинку.

 

Реформи

Заступниця міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе розповіла про суть програми «Український шериф», яка буде здійснюватися в рамках реформи правоохоронних органів. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) планує до 6 жовтня цього року відкрити доступ до Державного земельного кадастру для всіх українців. Від 1 по 31 жовтня триватиме місяць добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухівки, які незаконно зберігаються львів’янами.

Тарас Гук, начальник відділу адміністративної практики управління патрульної служби Львова, розповів про нововведення, які чекають на львів’ян, зокрема – про гнучку заохочувальну систему сплати штрафів.

Міністерство культури запровадить електронний реєстр нерухомих історичних пам'яток України та максимально спростить процедуру внесення до реєстру. Це дозволить ефективно захищати та підтримувати історичні пам’ятки. Окрім того, Міністерство культури розробляє зміни до законів, що стосуються збереження об’єктів культурної спадщини. Так, одним з пунктів є заборона розміщення реклами в історичних центрах міст, на пам’ятках ЮНЕСКО та на державних історично значущих пам’ятках.

В Україні відновлено призов на строкову службу, а її термін збільшений до 1,5 року. У ході призовної кампанії, яка буде проходити протягом 1 жовтня – 30 листопада 2015 року на військову службу відправляться 11 006 новобранців. Такий план передбачено розпорядженням кабінету міністрів №1000-р від 23 вересня 2015 року.

 

Соціальні проекти, конкурси

Патрульна поліція України на своїй сторінці в facebook вирішила провести опитування серед користувачів соцмережі про те, яка інформація має бути розміщена на одній зі сторінок зошита для школярів. Минулого тижня через грозу сталася пожежа в найстарішій дерев’яній церкві Львівщини – храмі Зіслання Св. Духа, що в с. Потелич, яка включена в список світової спадщини ЮНЕСКО. Львів'ян просять допомогти відновити старовинний дерев'яний храм.

У Львові стартувала загальноміська ініціатива «Місто дружнє до дітей». На першому етапі цієї ініціативи було визначено перелік закладів харчування, які в пріоритетах своєї діяльності та існування створили комфортні умови перебування для батьків та їх малюків.

Упродовж 6 днів, з 1 до 6 жовтня, у приміщенні Палацу мистецтв вже увосьме пройде щорічна виставка-ярмарок «Львівський товаровиробник». Двері виставки відкриті для відвідувачів із 11:00 до 18:00. У Львові хочуть встановити спеціальні сміттєві урни для недопалків. Як зазначає начальник управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури департаменту розвитку Львівської міськради Олександра Сладкова, наразі до розробки і реалізації цікавої ідеї можуть долучитися дизайнери та підприємці. Необхідно визначитись з матеріалом і встановити одну експериментальну урну, аби побачити реакцію курців. У львівському парку «Знесіння» запроваджують соціально-екологічний проект «Park Znesinnya Vineyard & Urban Garden», аналогів якому немає в Україні. У рамках цього проекту, 10 жовтня, львів’яни будуть прибирати ділянку в південній частині парку від надмірної рослинності та сміття.

 

Корисності

Установивши тепловий лічильник, мешканці багатоповхового житлового будинку зможуть економити 5-7% коштів на опаленні. 10 атмосферних фото із Фестивалю кави у Львові.

Давно цікавились історією власного прізвища і хотіли дізнатись більше про своїх предків? Сьогодні для цього існує багато онлайн-ресурсів. Пропонуємо вам перелік сайтів, що допоможуть у дослідженні родоводу.

Пропонуємо вам кілька законів самоорганізації, завдяки яким не тільки підвищується ефективність діяльності, а й відкриваються нові резерви. Наприклад, з'являється більше часу для відпочинку. Куди львів’янам здавати відпрацьовані батарейки: три нові пункти.

Чому внутрішні комунікації є запорукою розвитку компанії? Кого найбільше сьогодні потребують роботодавці? Ці та інші питання, а також зміни, що відбуваються у сфері управління людськими ресурсами у посткризовий період обговорили 25 вересня у Львові під час семінару на тему «Управління персоналом у період турбулентності», організованому юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз».

У Львові 30-го вересня відбувся допрем’єрний показ першого українського фантастичного фільму «Загублене місто». Фільм можна переглянути з 1 до 7 жовтня у кінотеатрах Львова. Одну гривню з кожного проданого квитка буде перераховано на закупівлю медикаментів для бійців АТО. 

 

Спецпроекти Tvoemisto.tv

>;Tvoemisto.tv вирішило з’ясувати, як працює вуличне освітлення, та хто відповідає за ввімкнення та вимкнення ліхтарів у місті. Один із найбільших інвесторів в Україні – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) – пропонує сьогодні малому та середньому бізнесу гранти для часткової компенсації оплати послуг консультантів. Про допомогу підприємствам вливати нове життя у діяльність компаній, пропозицію фахового консультування бізнесу та джерела фінансування розповіла Tvoemisto.tv менеджер Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг.

Анастасія Рибак разом з іншими волонтерами вже п’ять місяців щосуботи навідує вихованців Львівського геріатричного пансіонату. Поки їм вдається зібрати кошти на найнеобхідніше – памперси для немічних та бодай якісь солодощі. Tvoemisto.tv вирушило разом із волонтерами, аби дізнатися, чого найбільше потребують у пансіонаті і як кожен може зробити життя цих дідусів і бабусь яскравішим.

Вулиці Львова сьогодні патрулює поліція, а громадські активісти й надалі виконують функції охоронців порядку. У коментарі Tvoemisto.tv керівник патрульної поліції Юрій Зозуля розповів, що сьогодні нові патрульні не потребують допомоги активістів.

Марію Музичук називають українською шаховою королевою. Вона народилася та виросла у Стрию, але вже давно почуває себе львів’янкою. У свої 23 роки вона є Міжнародним Гросмейстером та п’ятнадцятою Чемпіонкою світу з шахів серед жінок. Марія Музичук розповіла Tvoemisto.tv про те, хто її навчив грати у шахи, скільки годин вона присвячує цьому заняттю щодня, як святкує перемоги та переживає поразки, а також у якому віці в дитині можна розгледіти маленького шахіста. Чоловіки, які грають у шахи, доміно та карти на проспекті Свободи уже стали частиною Львова. А цього тижня вони стали також героями спецпроекту «(Не)пересічні львів’яни». Гравці розповіли, чому вони не люблять камер та що їх мотивує збиратися щотижня.

Tvoemisto.tv рекомендує на вихідні податися в мандри на гору Парашка, що розташована на однойменному хребті Парашка в Сколівських Бескидах. Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду американський трилер «Виходу немає» про сім'ю, що опинилась у центрі збройного конфлікту. 

Підготували Оксана Антонів, Наталія Середюк,
Ігор Саджениця, Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!