7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2134 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 5-11 жовтня.

CityLife

До 19 жовтня у Львові проводитимуть «Дні профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та грудної залози у жінок». У дні проведення акції кожна жінка зможе пройти гінекологічний огляд у жіночій консультації закладу охорони здоров’я за місцем проживання. У центрі Львова на площі Галицькій навпроти пам’ятника королеві Данилу з’явилася перша в місті екологічна зупинка, на даху якої висадили сукуленти – тип рослин, що мають спеціальні тканини для запасу води. У рамках міської кампанії «Освіта – твій шлях до успіху» у Львові створили серію електронних банерів, які популяризуватимуть важливість навчання та здобуття вищої освіти.

У Львові проведуть екуменічну посвяту надгробків Героям Небесної сотні Юрію Вербицькому, Андрію Дигдаловичу, Богдану Ільківу та Володимиру Бойківу, які поховані на Личаківському кладовищі. Вшанування пам’яті Героїв України відбудеться 14 жовтня о 12:30 годині на полі почесних поховань №67. Власники картки львів’янина-учасника АТО їздитимуть в трамваях і тролейбусах безкоштовно.

9-18 жовтня Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові проводить 4-й Перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком». У Львові Державний природознавчий музей НАН України запрошує 1-13 жовтня на виставку Bio- і Science Art «Культивовані Культури», прем'єра якої відбулася у цьому році на 16-му Бієнале медійного мистецтва у Вроцлаві WRO 2015.

7 жовтня начальник управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш написала заяву на звільнення. Причиною до такого кроку чиновниці стали розбіжності в поглядах з міським головою Львова Андрієм Садовим. В освіті Львова розповіли, чи проводять молитви замість уроківУ львівських школах облаштують тири та посилять військову підготовку, а на площі Ринок висадять 6 молодих дерев червоноквіткового каштану «Бріоті».

Серіал про львів’янок став одним з найпопулярніших у Польщі. Перший польський канал громадського телебачення (TVP1) від вересня розпочав показ серіалу «Дівчата зі Львова». Головні героїні — це українки, які працюють у Польщі, а точніше — львів’янки, котрі приїхали до Варшави на заробітки.

9 жовтня у Львові розпочався опалювальний сезон для усіх категорій споживачів теплопостачальних підприємств. У Львові у Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького запустили нову акцію «Подаруй дерево парку», що надає змогу посадити дерево з нагоди Дня народження, створення чи поповнення сім’ї або іншого пам’ятного моменту. В сквері, що знаходиться на розі вулиць Садової та Петлюри, завершуються ремонтні роботи. Там вирішили дещо змінити схему руху пішоходів, проклавши доріжку на місці, де перед тим була протоптана стежка.

У неділю, 11 жовтня, на стадіоні «Україна» у Львові відбувся матч пам’яті Андрія Гусіна. Участь в ньому взяли участь колишні футболісти «Карпат» та «Динамо», які грали разом з Андрієм в одній команді. Також Львові відреставрували пам’ятник на могилі Івана Франка. Під час панельної дискусії у рамках «Львів ІТ Арени» представники ІТ кластерів шести міст України: Львова, Одеси, Черкас, Харкова, Дніпропетровська та Луцька обговорили не лише особливості створення кластерів у своїх регіонах, а й назвали власні аргументи, чому українським «айтішникам» варто об’єднуватися саме зараз.

На Львівщині, 4 жовтня, розбився двомісний літак канадського виробництва «Zenair» Zodiac CH 601. Пропонуємо дізнатися 6 фактів про авіакатастрофу літака поблизу Львова. У Львові, в одному з мікрорайонів міста, відкрили унікальний центр надання послуг з кутком для дітей.

У Львові на стіні Стрийського ринку молодий художник Андрій Савчишин малює композицію із портретами митрополита Андрея Шептицького. Керівництво ринку погодилося на такий креатив.

7 жовтня, близько 22:30 год. на в’їзді до Генерального консульства Республіки Польща у Львові, що на вул. Івана Франка, 108, вибухнула урна. На місце події прибули слідчо-оперативна група з експертами-вибухотехніками. Як вдалось дізнатись Tvoemisto.tv, причиною вибуху могла стати граната.

8 жовтня, у Львові відбулась церемонія нагородження переможців XVI Конкурсу-промоції львівського підприємництва «Обличчя міста 2015» та вручення дипломів й нагород.

На пунктах пропуску україно-польського кордону встановили нові системи перевірки документів, які пришвидшують ідентифікацію осіб і спрошують процес внесення їх інформації в базу даних. Відтак пришвидшується весь процес перетину кордону.

Реформи

Президент підписав закон, який передбачає зміни до Правил дорожнього руху та деякі нові повноваження патрульної поліції. Пропонуємо вам тезовий виклад цих нововведень. Між українськими і польськими митниками хочуть запровадити електронний обмін даними. 6 жовтня в Україні відкрили доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Однак доступ до нього не буде безкоштовним. А до кінця року незаконну вирубку лісу на Львівщині відстежуватимуть у режимі онлайн.

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення», який дозволить знизити тарифи на газ.  Також національний оператор поштового зв’язку Укрпошта запропонувала  споживачам придбати електронний квиток на поїзд, літак і автобус у відділеннях поштового зв’язку або в онлайн-режимі.

 В Україні можуть змінити правили дорожнього руху для велосипедистів. Українців закликають долучитися до обговорення проектів законодавчих актів у сфері безпеки дорожнього руху. Зокрема, у проекті Закону «Про дорожній рух та його безпеку» описані нововведення для велосипедистів. Україна зробила ще один крок до безвізового режиму. Верховна Рада України проголосувала за законопроекти, прийняття яких Євросоюз називав однією з умов для запровадження безвізового режиму. Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції (№2123а). Відтак українські партії фінансуватимуть із держбюджету. Кабінет міністрів підняв розмір мінімальної суми стипендій для учнів професійно-технічних навчальних закладів та студентів вищих навчальних закладів.

Наприкінці жовтня у Львові з’являться пункти із збору й переробки ртутних ламп. Для цього закуплено два мінівени, які переобладнано під пункти прийому. Також у жовтні планують урочисте відкриття заводу із переробки люмінісцентних ламп.

Парламент Ісландії ратифікував угоду з Україною про спрощення оформлення віз. Про це повідомив посол України у Фінляндії та Ісландії (за сумісництвом) Андрій Олефіров у своєму твіттері.

Комуналка

Невдовзі у Львові має розпочатися опалювальний сезон. У ЛМКП «Львівтеплоенерго» Tvoemisto.tv розповіли, коли львів’янам включать опалення в квартирах.

Транспорт і ремонт доріг

Вже в середині жовтня всі роботи з реконструкції на просп. Чорновола від вул. Липинського до вул. Під Дубом мають бути завершені. Ремонтні роботи на вул. Промисловій станом на зараз виконано на 95%, завершити ж планують до 11 жовтня. Опісля триватимуть роботи з облаштування дороги римським каменем, відтак, для проїзду транспорту вул. Промислову відкриють орієнтовно на Покрови.

Раніше закриту на ремонт вулицю Лисенка відкрили. Ремонті роботи завершились на ділянці від вулиці Гуцульської до вулиці Короленка.

Стало відомо, як курсуватиме новий швидкісний потяг зі Львова до Чернівців. Невдовзі вулицями Львова їздитимуть трамваї, компостери яких розфарбовані у вигляді незвичних тваринок. Організатори запрошують митців долучитись до процесу розфарбування й інших компостерів.

А 6-го жовтня представники Міністерства інфраструктури України підписали Протокол на отримання від Світового Банку 560 млн дол. США. Частина з цих коштів піде на проектування дороги Львів-Кіровоград-Херсон.

Благодійність, духовність, соціальні проекти

У Львові відкрили першу в Україні медико-юридичну клініку, що за адресою: вулиця Туган-Барановського, 10. Консультування у медичному закладі розпочалися з 6 жовтня.

У Львові Блаженніший Гузар презентував книгу про Шептицького. Робота є поглядом Блаженнішого Любомира Гузара на діяльність Митрополита Андрея у справі відновлення єдності Церков.

Львів’ян просять допомогти волонтеру АТО, який понад рік прикутий до ліжка.

У понеділок, 12 жовтня, відбудеться організаційна зустріч, на яку запрошують усіх, хто має бажання працювати із сиротами та підтримувати їх, а також тих, хто вже має досвід навчання дітей. Львів’ян запрошують до участі у конкурсі різдвяної листівки. На благодійному концерті для навчально-реабілітаціного центру «Джерело» було зібрано 170 тис.

Корисності

Цього тижня Tvoemisto.tv писало про те, як безпечно їздити з дитиною в авто, підготуватися до співбесіди, як впливає домашнє завдання на дітей.

Чому сьогодні так важливо мотивувати персонал? Що означає вміти сформувати компенсаційний пакет для своїх працівників? Tvoemisto.tv пропонує цікаві поради від радника Адміністрації Президента України Анни Власової про те, як залучити та утримати найкращу команду. Дізнайтеся також про 5 «смачних» книг, які варто мати на кухні.

У давні часи римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А в наші дні гарбуз вважається корисним делікатесом. Пропонуємо дізнатись більше про корисні властивості цього воістину осіннього овоча.

 Яким повинен бути колектив компанії для її успішного розвитку? Що означає: 1+1=11? Tvoemisto.tv пропонує кілька ключових тез про внутрішній клімат компанії від віце-президента з питань управління персоналом компанії SoftServe Ренати Чучмай, які прозвучали під час семінару на тему «Управління персоналом у період турбулентності», організованому юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз».

Спецпроекти Tvoemisto.tv

У рамках Lviv IT Arena відбулась виставка технологій і новинок IT-індустрії Hi-Tech Expo. Компанії-розробники представили свої новітні напрацювання в сфері робототехніки. Пропонуємо вам фотозвіт із заходу.

Закінчити львівський ВНЗ та потрапити на роботу в facebook? У житті немає нічого неможливого. Остап Коркуна, який навчався на «прикладній математиці» в ЛНУ ім. Івана Франка, розповів Tvoemisto.tv, як це працювати програмістом у найбільшій соціальній мережі світу.

Дизайнер, блогер та кулінар-аматор Андрій Талєрка після переїзду до Львова видав українською мовою свою книгу «Як навчитися готувати не за книжками. Відеорецепти на кожен день». Книгу можна назвати кулінарним щоденником, адже в ній за порами року об’єднано 365 рецептів. Ще одна особливість – наявність QR-кодів (посилань), які ведуть до відеорецептів на блозі автора. Андрій Талєрка розповів Tvoemisto.tv про те, як виникла ідея поєднати книгу і блог, як цим може скористатися читач та чому традиційна кухня різних країн розширює кругозір.

Tvoemisto.tv та Exit Game оголошує конкурс і дарує львів'янам безкоштовну гру в одній із квест-кімнат. Конкурс триває до 17 жовтня, до 18:00 год.

Tvoemisto.tv щодня виявляє свою турботу про львів’ян та любов до міста у підготовці якісного, неупередженого та корисного контенту, що висвітлює найважливіші теми життя у нашому місті. Ми відчули потребу в появі нового відеокліпу, який покаже не лише атмосферу та архітектуру міста, а й нове інвестиційно-привабливе обличчя Львова – міста, яке живе цікавим та динамічним життям. Сьогодні над роликом працює професійна команда продакшн-студії Tvoemisto.tv: режисер, сценарист, журналісти, оператори, відеоінженери, композитор. Першочергово продакшн-студія планує створити щонайменше дві версії ролика – українською та англійською мовами. Пропонуємо вам короткий відео «тізер» до майбутнього ролика.

Про індійську культуру у Львові нагадують хіба фільми на домашніх екранах або поодинокі студенти з цього регіону світу. Втім це не засмучує Лутфора Рахмана, який живе тут вже з початку 90-х років. У спецпроекті Tvoemisto.tv «Іноземці Твого міста» бенгалець розповів, що полюбив Львів за його європейськість. Він працює у Львівській Політехніці, виховує доньку в українсько-індійському дусі та мріє познайомити львів’ян зі смаками індійської культури.

Цього року львівські виші встановили своєрідний рекорд. Саме до нашого міста приїхало найбільше вступників, аби подати документи на навчання. Tvoemisto.tv пропонує вам підбірку факультетів і спеціальностей, які цьогоріч користувалися найбільшим попитом.

Підготували: Ігор Саджениця, Юлія Сабадишина,

Оксана Антонів та Наталія Середюк

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!