7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2580 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 9-15 листопада.
фото: ffu.org.ua, www.facebook.com, rian.com.ua, dailylviv.com, vchaspik.ua, thekievtimes.ua

фото: ffu.org.ua, www.facebook.com, rian.com.ua, dailylviv.com, vchaspik.ua, thekievtimes.ua

CityLife

Львову грип поки що не загрожує: хворих просять лишатися вдома. Львівська дитяча лікарня отримала нове обладнання для лікування недоношених немовлят. Медтехніку купили за допомогою європейських грантів. У Львові змінили локації візові центри 8 країн. Для сімей загиблих учасників АТО з Львівщини закуплять житла на майже 6 млн грн. Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» закупило 2 паркомати, загальною вартістю понад 200 тис. грн, розраховуватись у яких можна банківськими картками. Наразі вони вже працюють у тестовому режимі. Львівські залізничники отримали 90 квартир у новій багатоповерхівці. У Львові тривають роботи з облаштування території скверу Гідності, що на проспекті Червоної Калини, 109. Виконуватимуть їх у 2 черги.

Двоє працівників патрульної поліції Львова, подали позов до суду, вважаючи своє звільнення незаконним. У Львові в Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги відкрили реабілітаційне відділення. Воно стало першим в Україні, яке відкрили в комунальному медичному закладі. Постраждала від вибуху капітан міліції Надія Андрухів після лікування повертається до Львова. Після концертів у Львові музиканта  Андрія Макаревича обікрали у потязі. У Львові розшукують вандалів, які пошкодили шлагбаум на парковці. Стало відомо, коли у Львові відкриється Різдвяний ярмарок. 14 листопада на «Арені Львів» відбувся матч між збірними України та Словенії. Завдяки двом голам Ярмоленко та Селезньова українці здобули перемогу з рахунком 2:0. 15 листопада, у Львові відбувся другий тур виборів, під час якого львів'яни обирали міського голову.

 

Транспорт

Укрзалізниця планує до 2016 року придбати до чотирьох нових швидкісних пасажирських поїздів за власний кошт. Упродовж майже півроку у Львові тривав конкурс ідей на зовнішнє оформлення громадського транспорту. Він проходив у два етапи: спочатку до участі залучали усіх охочих, потім – професійних дизайнерів. Чиновники вже розглянули всі запропоновані варіанти і визначили переможця. У Львові презентували перший в Україні електробус, який зібрали на львівському концерні «Електрон». Для патрульної поліції Львова придбають чотири нових мотоцикли. На них поліцейські патрулюватимуть центр Львова, де складно пересуватись на автомобілях.

Вартість нового електромобілю в Європі починається від 20 тис. євро і може сягати 200 тис євро. У чому його перевага над звичайним автомобілем та як придбати його дешевше, розповів Tvoemisto.tv засновник Tesla Club Ukraine Назар Шимоне-Давида. А ще про те, де невдовзі у Львові з’являться нові безкоштовні зарядки до електромобілів, та як змінюються водії, які пересідають на такий вид транспорту. На проспекті Свободи на ділянці від вулиці Гнатюка до вулиці Вороного встановлюють дорожні розмічальні вставки, які виділять окрему смугу для руху громадського транспорту. Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив додатково залучити кредит у розмірі 6 млн євро для будівництва трамвайної колії на Сихів.

 

Комуналка, ремонтні роботи

Дорожники відремонтували майже 30 км автомобільної дороги Н-17 «Львів-Радехів-Луцьк». Підрядникам залишилось дійти до кордону з Волинською областю лише кілька кілометрів. Міністерство інфраструктури України оприлюднило інформацію про ремонт доріг у вигляді інтерактивної карти: Автомобільні дороги України - історія і плани ремонту. У Львові на вулиці Газовій, 6, завершилися роботи по благоустрою внутрішнього дворика. У зв’язку із підвищенням температури зовнішнього повітря, об’єкти теплопостачання у Львові працюють в економному режимі. У Львові тривають роботи з впорядкування трьох водойм у двох локаціях міста. На проспекті Чорновола у Львові з’явиться алея грабів. Виконавчий комітет Винниківської міської ради замовив роботи з реконструкції двох міських вулиць у ТДВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління №65» загальною вартістю 5,14 млн грн. У Львові закликали батьків, діти яких відвідують навчальні заклади області, у випадку відсутності тепла у садочках чи школах звертатись на гарячу телефонну лінію «112».

 

Реформи

Від 7 листопада набув чинності Закон України «Про Національну поліцію», який був ухвалений Верховною Радою 2 липня 2015 року. Одночасно із цим законом набуває чинності і Положення про Національну поліцію, затверджене Постановою КМУ 28 жовтня 2015 року. З цього часу міліція в Україні припиняє своє існування. Невдовзі у Львові всі екіпажі патрульної поліції матимуть термінали для оплати штрафів кредитними картками. Окрім того, зміниться механізм оформлення правопорушення. Міністерство інфраструктури не планує повертати техогляд автомобілів в тому вигляді, в якому він був раніше. В Україні хочуть заборонити українофобське чтиво. Сьогодні у старшій школі вивчають 14 різних предметів, а після ухвалення законопроекту «Про освіту» їх буде не більше 6-8, а батьки самостійно вирішуватимуть, коли пускати дітей до школи. Міністерство освіти і науки надало додаткові роз’яснення щодо нових рівнів повної загальної середньої освіти та строків їх запровадження, після прийняття нового Закону «Про освіту». Українцям хочуть обмежити купівлю товарів за кордоном. Це стосується як купівель онлайн, так і перевезень через кордон.

 

Соціальні проекти, конкурси

«Портал Європа» запустив безкоштовний електронний курс з вивчення німецької мови для українців. Український Католицький Університет (УКУ) зібрав понад 1 мільйон доларів США на розвиток університету під час Благодійних вечорів, що відбулися у містах Сполучених Штатів Америки. В Україні створили платформу для реалізації ідей винахідників. Маленьких львів'ян запрошують намалювати казкове рідне місто. Серед учнів 1-4 класів розпочинається конкурс малюнку «Казки зимового Львова». Втілити свої яскраві фантазії на папері й подати малюнок на участь у конкурсі потрібно до 4 грудня. Де у Львові можна безкоштовно вивчати литовську. Всеукраїнський Інтеграційний Рух «ВІР в Україну» ініціює новий проект – озвучення шкільної літератури для дітей із вадами зору. Долучитись до ініціативи можуть усі бажаючі, незалежно від міста проживання

 

Цікавинки, корисності

9 листопада відзначали День української мови та писемності. Пропонуємо вам десять картинок, які нагадають важливі правила та допоможуть володіти рідною мовою досконаліше. 6 порад для підвищення працездатності від британських вчених. Як зробити свій ранок бадьорим і вдалим. Незабаром стартує TripAdvisor Україна. Сайт-помічник мандрівника отримав домен .UA і відтепер розпочне працювати на українському ринку українською мовою. Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації ініціював та розпочав реалізацію культурного проекту «Віртуальні тури музеями області. Відвідай. Це цікаво».

Фортеця, яка немає аналогів, за способом будівництва у цілому світі, а також одне з семи чудес України – розташована на Львівщині. Ця місцевість настільки красива,що серед її поціновувачів були Іван Франко, Леся Українка, а також Іван Вагилевич. Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує відвідати диво природи, архітектури та історії – наскельне місто-фортецю Тустань.

Львів – це місто-улюбленець. Багато людей, які хоча б раз приїжджали сюди, закохувалися в наше місто назавжди. Тому не дивно, що як львів’яни, так і нельвів’яни склали чимало пісень, у яких висловили свої захоплення і любов. Tvoemisto.tv підготувало для вас підбірку з 15 різних, але по-своєму зворушливих пісень про особливе місто Львів.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Згідно з законом про декомунізацію, до 21 листопада має завершитися процес перейменування вулиць з радянськими назвами. Львів пережив бум перейменувань після здобуття Україною незалежності, однак і зараз у місті є вулиці-претенденти на зміну назв. Заступник начальника управління культури ЛМР Михайло Мороз у коментарі Tvoemisto.tv розповів, які львівські вулиці підпадають під цю категорію, та пояснив, що очікує на львів’ян, які там мешкають або прописані.

9 листопада українці і не тільки відзначали День української писемності та мови. Напередодні свята іноземці, що мешкають у Львові, спеціально для Tvoemisto.tv розповіли, чому саме вони вирішили вчити українську, що їм у цьому допомогло і чому ця складна на їх погляд мова так швидко стала для них рідною.

У Львові працюють над тим, аби кардинально змінити організацію дорожнього руху в центрі міста. Частину вулиць планують зробити пішохідними, рух на кількох вулицях стане одностороннім, а перевага надаватиметься громадському транспорту. Про ці та інші нововведення, які планують втілити, у коментарі Tvoemisto.tv розповів керівник Інституту стійких транспортних систем ЛКП «Львівавтодор» Олег Шмід.

Про те, що Беатріче Белявців не корінна львів’янка, можна здогадатися хіба що з її італійського імені... й все одно помилитися. Відповідальний секретар Почесного консульства Литовської Республіки у Львові, литовка за походженням, за сумісництвом – директор ПО «Східноєвропейське співробітництво», володіє українською без акценту. Беатріче добре знає, що таке євроінтеграція, а ще вона розповіла Tvoemisto.tv, чому зі Львова емігрують медики та що є спільного між Львовом та Вільнюсом.

Дозволи від 8 державних установ та згода усіх власників приміщень в будинку – такий короткий перелік документів, який слід зібрати львів’янам, які хочуть облаштувати у себе в квартирі індивідуальне опалення. Проте і це не гарантує, що мешканцям будинку дозволять від’єднатися від системи централізованого опалення. Про те, що варто зробити, щоб отримати відповідні дозволи, Tvoemisto.tv розповів керівник відділу комунального господарства управління житлового господарства ЛМР Сергій Сало.

У поляків, французів, німців, японців переважає мовний патріотизм. Вони мають відповідники словам "інтернет", "комп’ютер" і пишаються цим. В Україні інтернет мав би називатись всемережжям, а лайк - вподобайком. Мовознавець Тарас Береза розповів Tvoemisto.tv, чи справжньою українською мовою розмовляють львів’яни, звідки взялись слова "спалахуйка" та "розчепірка" та чому іноземну можна вивчити за 5-6 років, а рідну мову треба вдосконалювати все життя

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!