7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2317 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 21-27 грудня.

CityLife

Львівська обласна бібліотека для дітей стала переможцем 8-ої премії міжнародної Програми інновацій публічних бібліотек. Це перша львівська бібліотека, що отримала цей престижний трофей та матеріальну винагороду у розмірі 1500$.

Український мультик «Святвечір» озвучить зіркове тріо зі Львова - Павло Табаков, Оксана Муха й «піккардієць» Славко Нудик. Анімацію обіцяють підготувати до Нового року.

Для реставраційних робіт у Жовківському замку на Львівщині виділили 3,8 мільйона гривень. Ці кошти скерують на співфінансування українсько-польського проекту транскордонного співробітництва «Скарби прикордоння – охорона культурної спадщини».

На дитячому спортмайданчику по вулиці Йосипа Сліпого, 33 відкрили спеціалізований тренажерний майданчик під відкритим небом. Повправлятись на майданчику можуть і дорослі, і діти.

Цьогорічні новорічні та різдвяні святкування проведуть під назвою «Різдво єднає у Львові». Тож уже зараз відома програма святкових заходів, яка включає в себе події не тільки в центрі міста, а й у віддалених районах Львова.

У Львові зупинили будівництво двох багатоквартирних будинків кварталу забудови «ВЕСЕЛКА», за адресою: Львів, вул. Залізнична, 7. У ході позапланової перевірки об’єкту виявлено, що організація  розпочала будівельні роботи  без права на виконання будівельних робіт та без належним чином затвердженої проектно-кошторисної документації.

22 грудня, на вулиці Личаківській, 49 сталась пожежа у вагоні трамваї маршруту №2. Міський голова Львова Андрій Садовий доручив провести службове розслідування щодо цього інциденту.

У Львові вже почалася торгівля головним символом новорічних свят – ялинками. Пропонуємо перелік місць, де можна придбати живих красунь в горщиках і без них.

Вже невдовзі на території, яка знаходиться на перехресті вулиць Стрийської та Сахарова, розпочнеться будівництво житлових будинків, а також дитячого садочка та закладів торгівлі. Львівська міська рада запрошує львів’ян на громадське слухання щодо врахування громадських інтересів під час розроблення детального плану території.

У Львові з’явиться цвинтар для мусульман. Місце для поховання померлих за правилами та традиціями мусульманської релігії облаштують на Голосківському цвинтарі.

У Львові затвердили проект бюджету на 2016 рік. Враховуючи статус Львова як міста літератури ЮНЕСКО, вирішили додати близько 3 млн грн на книгочитання.

24 грудня, ремонтники приступили до влаштування дорожньої основи на площі Святого Юра. Завершити роботи планують до кінця цього року.

У Львові збудують багаторівневий паркінг. Вже оголосили переможця відкритого архітектурного конкурсу щодо проекту багаторівневого паркінгу для «Бізнес-сіті Технопарк» на вулиці Федьковича, 55. Участь у конкурсі брали архітектори з усієї України.

У Львові активісти створюють на стінах арт-об'єкти, що містять вірші на військову тематику, що написані учасниками бойових дій на Сході чи їх рідними.

Рада внесла зміни до переліку об’єктів, видатки на які цьогоріч проводитимуть за кошти бюджету розвитку міста. За відповідне рішення проголосувало 45 депутатів міськради.

У наступному році у центрі Львова планують облаштувати додатковий штрафмайданчик для евакуйованих автомобілів. Стоянка вміщатиме 50 машин.

Депутати Львівської міськради надали громадській організації «Кримськотатарський культурний центр «Кримський дім у Львові» в оренду нежитлові приміщення на вулиці Тесленка, 4.

На двох вулицях Львова змінять організацію дорожнього руху. До наступної середи, 30 грудня, у Львові мають демонтувати деякі знаки на вулицях Короленка та Смольського.

9 січня о 19.30 у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла у Львові відбудеться благодійний захід на підтримку українських воїнів на передовій «Різдвяний вечір по-волонтерськи». Львів’ян запрошують взяти участь.

У Львові працюють над створенням ще одного громадського простору, який носитиме назву «Креативний квартал». Тут містяни зможуть спілкуватися, відпочивати, працювати та обмінюватися ідеями. Приміщення для цього проекту здадуть в оренду інвесторам терміном на 50 років. Tvoemisto.tv дізналося, яким буде «Креативний квартал», чому Львову вигідний такий проект, а також, яким буде місце його розташування.

На території Львівської області працюватиме п'ять базових асфальтних заводів. Їхні потужності дозволять виробляти 250-300 т асфальту в годину і забезпечувати безперебійне постачання цього матеріалу для ремонту автошляхів.

У п'ятницю, 25 грудня, у Львівській обласній клінічній лікарні відкрили новий операційний блок та відремонтовану частину кардіохірургічного відділення.

Закінчили роботи зі встановлення фігур для скейт-парку, що на вул. Богдана Хмельницького. Подбали і про заходи безпеки для дітей – довкола парку встановили захисну сітку та стенди з правилами безпеки.

Транспорт

Зі Львова на новорічні та різдвяні свята можна буде доїхати в будь-яку сторону України, оскільки, Укрзалізниця збільшила до 30 кількість додаткових поїздів, які курсують під час зимових свят. Відкрито продаж на додаткові потяги, які сполучатимуть Львів з Одесою, Миколаєвом, Києвом та Івано-Франківськом.

Перший в Україні електробус, зібраний на львівському концерні «Електрон», буде їздити у Львові за тролейбусним маршрутом №13. Коли саме транспорт вийде на маршрут, наразі невідомо, хоча раніше планувалося, що він почне їздити вже до кінця цього року.

На веб-сайті МВС України з’явилася можливість перевірити транспортний засіб. Кожен громадянин зможе отримати інформацію про автомобіль, зареєстрований з 2012 року.

Бронетранспортер "Дозор-Б", який розробив ДП «Львівський бронетанковий завод», стане першою вітчизняною військовою технікою, яку за допомогою чеських партнерів виготовлятимуть за стандартами НАТО.

Комісією з безпеки дорожнього руху прийнято рішення про заборону руху по мосту по вул. Городоцькій 166 транспортним засобам фактичною масою більше 10 т. Зміна організації дорожнього руху буде впроваджена до 30 грудня 2015 року.

У Львові трамвай №6 до кінця року курсуватиме зі змінами. У зв’язку з цим, рух транспорту на вулиці Городоцькій, 123, щоденно до 31 грудня з 9:00 год. до 16:00 год. буде обмежено. -

На підприємствах, які обслуговуватимуть автомобільні дороги Львівщини, планують впровадити систему електронної навігації. Першочергово GPS-трекери встановлять на усю техніку, задіяну для утримання та очистки автомобільних доріг.

Вже наступного року вулицями Львова мали б курсувати 60 нових низькопідлогових автобусів. а також нові трамваї від «Електрону».

Комуналка, ремонтні роботи

Цього тижня у Львові, у зв’язку з підвищенням температури зовнішнього повітря, призупиняли подачу тепла до будинків.

Наразі у Львові триває ремонт оранжереї у Стрийському парку. 50% робіт вже виконали, тому навесні 2016-го вже можна сподіватись озеленення теплиці. Спеціально для Tvoemisto.tv директор ЛКП «Зелений Львів» Богдан Москв’як розповів про те, як виглядатиме оранжерея після ремонту.

В Україні змінюють порядок нарахування (визначення) плати за послуги з централізованого опалення – у разі відсутності у помешканні та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку тепла: 4 факти

Через ремонтні роботи на вулиці Мечникова, вулиця Шімзерів перейшла на двосторонній рух.

У 2016 році у бюджет Львівської області надійде близько мільярда гривень від перевиконання митних платежів. За ці кошти відремонтують п'ять автомобільних шляхів регіону.

Реформи

Львів отримає можливість перейняти цінний досвід міста, яке визнано столицею сонячної енергетики. З 2016 року Львів розпочне співпрацювати з Фрайбурґом (Німеччина) у впровадженні енергозберігаючих технологій. У рамках відповідної програми німецькі фахівці консультуватимуть львів'ян щодо залучення грантових коштів і поетапності запровадження «зелених» технологій у житлових будинках та на підприємствах обласного центру.

На ділянках Мостиського, Львівського та Чопського прикордонних загонів Західного регіонального управління стартував експеримент, в рамках якого прикордонники спільно з патрульними нарядами Національної поліції будуть організовувати службу задля дотримання черговості в’їзду автомобілів у пунктах пропуску через державний кордон.

Високі зарплати запровадили для працівників нової поліції з надією на те, що поліцейські не будуть спокушатися на хабарі. Скільки заробляє нова поліція? Інфографіка.

Мінекономрозвитку затвердило план комплексних перевірок підприємств на 2016 рік, який передбачає суттєве поліпшення умов для роботи бізнесу. Із нового року кілька органів державного нагляду (контролю) зможуть перевіряти підприємство тільки одночасно, а не по черзі, як це було раніше.

Львівська міська рада ухвалила звільнення у 2016 році від сплати орендної плати за землю релігійних громад, благодійних організацій, навчальних закладів та підприємств.

Чинне законодавство дозволяє мати громадянам України 2 закордонних паспорти, але не більше. Пропонуємо дізнатися, у яких випадках громадянам України дозволено отримати два документи.

Поточний рік вже приніс автомобілістам чимало змін та наступний обіцяє бути не менш «продуктивним». Зміни у законодавстві в основному пов'язані з митною вартістю автомобілів та оподаткуванням. Пропонуємо 5 найважливіших змін для українських водіїв, які вступили в силу у кінці 2015, або мають набрати чинність у 2016 році.

Напередодні Нового року та Різдва депутати зробили подарунок українцям у вигляді суттєвого підвищення акцизів на тютюн, алкогольну продукцію і пиво.

Соціальні проекти та конкурси

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації продовжує прийом пропозицій на отримання фінансової підтримки для реалізації мистецьких проектів у 2016 році. до 31 грудня

22 грудня, управління молоді, сім’ї та спорту Львівської міської ради розпочинає дитячий фотоконкурс «Різдво в моїй родині», основна тема якого – сімейні цінності та традиції у різдвяний час.

Цікавинки, корисності

Tvoemisto.tv дізналося яким є портрет львівського айтішника: скільки заробляють працівники ІТ-сфери у Львові, на що відкладають гроші, чим переймаються та яким є їхній соціальний портрет.

Як називали новонароджених дітей у Львові впродовж 2015 року? Tvoemisto.tv пропонує побачити ТОП-10 найпоширеніших.

Як зменшити податкове навантаження легально? Журналісти Tvoemisto.tv підготували думки експертів про сферу міжнародного оподаткування та її важливість для українських підприємців.

У мережі з’явився застосунок від освітнього проекту «Мова – ДНК нації», який допомагає вдосконалити знання з української мови, вказуючи на відмінність вживання різноманітних слів.

Робота в колективі, ентузіазм і творчий підхід до вирішення проблем – ці та інші хитрощі допоможуть вашому малюкові рости активним і впевненим у собі. Пропонуємо 9 інструментів, які варто взяти до уваги батькам, щоб подолати дитячі сумніви.

Блаженніший Любомир Гузар розповів про те, як українцям вистояти у тяжкі часи, де брати віру та сили, як послужити миру. Пропонуємо сім тез з його інтерв’ю.

Вже незабаром розпочнуться новорічні та різдвяні свята і, відповідно, державні вихідні. Tvoemisto.tv з’ясувало, як працюватимуть державні міські медичні заклади у ці дні.

Пропонуємо записи різнотематичних лекцій та майстер-класів, які відбулися упродовж минулого року та опубліковані у відеоархіві Центру міської історії.

2015 рік став знаковим для Львова у царині літератури. Наші письменники, перекладачі, ілюстратори і менеджери культури та видавництва здобули перемоги у літературних конкурсах інших країн. Пропонуємо перелік міжнародних нагород, які отримали львів’яни та місто Лева зокрема.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Для того, щоб Львів розвивався і сюди приїжджали працювати міжнародні експерти та спеціалісти, місто має забезпечити певні умови проживання. Одна з головних – якісна освіта для дітей. Відтак у Львові мають з’явитися школи, побудовані за міжнародними стандартами. Таку думку висловив керівник Школи управління УКУ Павло Шеремета під час дискусії «Загальна візія стратегії розвитку Львова на найближчі 5 років», яку організовувало Tvoemisto.tv.

В рамках дискусії «Загальна візія стратегії розвитку Львова на найближчі 5 років» відбулось обговорення реалій та перспектив виробництва у Львові. Будівництво індустріальних парків, рекультивація львівського сміттєзвалища та боротьба зі смородом. Ці проекти можуть стати не лише вирішенням багатьох проблем міста, а й привести додаткові кошти у бюджет, якщо вдало налагодити виробництво. Tvoemisto.tv пропонує ідеї та думки, що звучали у рамках зустрічі.

Що варто знати, купуючи житло в новобудові? Про те, як вберегти себе, купуючи квартири на первинному ринку нерухомості, на що слід звернути увагу, та які документи слід перевірити перед тим, як поставити свій підпис під договором, Tvoemisto.tv розповіла юрист ТОВ «Юридична компанія «Лігалейд» Тетяна Кордіяка.

Tvoemisto.tv продовжує спецпроект «Історія успіху». Цього разу її героєм став ІТ-шник Зеник Матчишин, який ще в 10-му класі створив свою першу програму, якою користуються й досі. А тепер його система енергоефективності uMuni допомогла Львову заощадити понад 18 млн лише за перші сім місяців використання.

Чи має Львів самостійно обирати, як саме розвивати освіту? Які є альтернативні методи виховання дитини шкільного віку? Якою повинна бути школа майбутнього у нашому місті? Відповіді на ці та інші питання шукали учасники дискусії «Загальна візія стратегії розвитку Львова на найближчі 5 років», яку організовувало Tvoemisto.tv. Пропонуємо вам думки вісьмох експертів та їхнє бачення подальшого розвитку освіти у Львові.

Перекладач Андрій Павлишин розповів Tvoemisto.tv про те, як виглядає справжній інтелектуальний Львів у спецпроекті «Люди твого міста».

Упродовж чотирьох місяців львівська поліція патрулює вулиці міста. За цей час у її структурі створили відділ, який займається моніторингом рапортів та заяв, аби покращити дорожній рух у Львові, звільнивши місто від заторів. Про це, а також про те, які є варіанти вирішення проблеми із заторами, розповів заступник командира батальйону патрульної поліції Юрій Качмар під час дискусії «Загальна візія стратегії розвитку Львова на найближчі 5 років», організованої Tvoemisto.tv.

Класична музика, бамкання годинника на ратуші та святковий настрій – інтернет-радіостанція «Різдвяне радіо» вже сьомий рік поспіль радує слухачів своїми ефірами. Керівник львівської компанії MJoy Multimedia, яка створює «Різдвяне», Роман Заяць розповів Tvoemisto.tv про особливості цьогорічного сезону, вибір пісень і різдвяну атмосферу.

Гарна архітектура, спокійний ритм життя та повсюдно українська – приблизно так виглядає перелік речей, які змушують киян переїхати до Львова. Журналісти Tvoemisto.tv розпитали колишніх мешканців столиці: ресторанного критика Аврору Огородник, шеф-кухаря «Citadel Inn» Євгена Сушка і художницею-волонтерку Олену Малашенко, про те, чим Львів відрізняється від Києва та чому тут жити краще.

Зараз тривають розмови про те, аби перейти на григоріанський календар та відзначати Різдво 25 грудня. Tvoemisto.tv розпитало у родини львів'ян, які двічі святкують Різдво, звідки в них у родині така традиція, чим католицьке святкування відрізняється від православного та чому поляки на Святвечір не готують пампухів.

 

Опублікувала Мар'яна Федина 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!