7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2145 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 18-24 січня.
фото: time.com, прес-служба ЛМР, Facebook, Tvoemisto.tv

фото: time.com, прес-служба ЛМР, Facebook, Tvoemisto.tv

CityLife

18 січня у Львові розпочався Конкурс льодових скульптур – 2016. Конкурс тривав на території Різдвяного ярмарку біля Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. 19 січня у день свята Богоявлення Господнього, на площі Ринок у Львові відбувся чин загальноміського освячення води, за участю духовенства різних християнських конфесій міста. 21 січня Франковому університету виповнилося 355 років. Міське управління охорони здоров’я просить мешканців часто мити руки, при перших ознаках захворювання звертатися до лікаря, не відправляти у школи і садочки хворих дітей. На сайті безкоштовних оголошень «OLX» виклали інформацію про продаж будівлі ратуші в смт Поморяни на Львівщині. Приміщення продають, аби врятувати його від руйнування. в Україні відбулися вшанування українських військових, які 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту. Шану бійцям віддали і у Львові. Львівські «Карпати» очолив Олег Лужний. У суботу, 23 січня, на території Музею ідей відбулося третє загалом і перше міське свято наливок. Пропонуємо вам кілька атмосферних фото.

 

Транспорт

На Львівській митниці планують розвантажити потік транспортних засобів, зменшити черги на кордоні та скоротити у часі процедуру проходження митного контролю та перетину кордону саме для автомобілів з українською реєстрацією. У Львові завершують ремонт транспортної розв’язки на розі вулиць Замарстинівської та Гайдамацької. Планується, що вже невдовзі там відновить рух трамвай №5, який зараз не курсує. До 29 січня 2016 року у львівському електротранспорті здійснюватимуть ревізійні рейди, метою яких є виявлення «зайців» та запобігання випадків безоплатного проїзду у трамваях і тролейбусах.

 

Комуналка, ремонтні роботи

З початку 2016 року змінився перелік банків та установ, з якими ПАТ «Львівобленерго» уклало Договори про прийом платежів від населення на безквитанційній та квитанційній основі у Львові та області. Повірка та ремонт лічильників: українців чекають кардинальні зміни у 2016 році. Основні роботи по будівництву трамвайної колії на Сихів уже майже виконані. Проте, у зв’язку з непередбачуваною необхідністю заміни аварійного колектора на вул. Угорській, дату запуску трамваю було перенесено на 2016 рік. До кінця 2016-го року планують ввести в експлуатацію Львівський обласний клінічний перинатальний центр, що на вулиці Дж. Вашингтона, 6. У мережу виклали попередній план з реконструкції вулиці Садової. Тепер на ній мають з’явитись велодоріжки та зона паркування для мешканців.

 

Реформи

У 2015 році в області створено 1197 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. За цим показником Львівщина лідирує в Україні. Національний банк України завершує перший етап реформи банківської системи – «очищення» і переходить до етапу «перезавантаження». Американська аналітична компанія Bloomberg оприлюднила свій рейтинг інноваційних економік світу. У топ-50 цього рейтингу потрапила і Україна. В Україні зросте вартість страхових платежів цивільно-правової відповідальності власників автомобілів, які бажають виїхати за кордон «Зелена карта». Святослав Вакарчук, лідер гурту «Океан Ельзи», під час нагородження орденом Свободи звернувся до Президента України Петра Порошенка із промовою. Пропонуємо вам повний текст промови, у якій музикант зачепив низку «болючих» для України питань.

 

Соціальні проекти, корисності

У Львові планують створити проект з оновлення одного чи кількох подвір’їв у сучасних житлових районах міста. Для цього у лютому проведуть тижневий воркшоп з розробки модернізації подвір’я. Для участі запрошуються небайдужі львів’яни. Інститут міста пропонує безоплатне резидентство в Інкубаторі молодіжного соціального підприємництва YEI (Львів, вул. Весняна, 4) для молодих та активних соціальних підприємців і осіб, що працюють над проектом створення власного соціального бізнесу у сферах екології, енергоефективності, культури, освіти та інклюзивності. Cтудія «Hurtom» завершила український переклад та озвучення другого сезону американського серіалу «Картковий будинок» (House of Cards). Кошти на озвучення збирали небайдужі українці. Український католицький університет оголошує конкурс з вибору проектної організації для проектування другого корпусу Колегіуму.

Як правильно користуватися смартфонами наймолодшим: що можна, а що не допустимо. У мережі з’явився онлайн-ресурс для моніторингу порушень прав студентів та викладачів в українських вищих навчальних закладах. Тепер кожен студент, викладач або небайдужий може повідомити про порушення законодавства у виші і занести його в базу та на карту сайту. >Tvoemisto.tv підготувало кілька цікавих фактів про бізнес-освіту та про можливості, які вона відкриває для управлінців й тих, хто думав про таке навчання, але ще не наважився розпочати.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Серед усіх знаних у Львові смаколиків, можна спробувати й хінкалі, оджахурі та мацоні – страви грузинської кухні. Її особливість полягає у тому, що страви відрізняються великою кількістю усіляких прянощів, приправ і соусів. Журналісти Тvoemisto.tv завітали в три заклади грузинської кухні у Львові та дізналися, що там можна скуштувати та в чому секрет місцевої гостинності.

Після завершення різдвяних свят львів’яни масово викидатимуть ялинки на смітник. Щоб перетворити ялинки на вторинну сировину, їх ще можна віднести у котельні чи ЛКП "Зелений Львів". Також після звернення журналіста Tvoemisto.tv у Львівській міській раді зацікавились ідеєю створити у місті пункти зі збору ялинок для подальшої утилізації.

Слава "бандерівського лігвища" часто відлякує росіян перед візитом до Львова. Втім з Іваном Яковиною все навпаки. Журналіст, арабіст за освітою, залишив Москву і згодом проміняв Київ на Львів. Тут він почуває себе, як у Європі, і не претендує на інтеграцію в українське суспільство. Іван Яковина розповів Tvoemisto.tv, чому у Львові краще, ніж в Києві, як реагувати на місцеву церкву Московського патріархату та чому він не говорить українською.

Є три основні види розвитку: фізичний (маса, ріст), психоемоційний (психічний стан, розумовий розвиток, комунікативні здібності) і моторний (як дитина рухається, наскільки володіє своїм тілом). Ці показники є визначальними в житті дитини. Якщо щось випадає з розвитку - це вірний знак, що проблема існує. І зовсім не обов’язково, що вона пов’язана із неврологічними розладами. Які захворювання є предметом неврології, як забезпечити дитині здорові умови зростання та де пройти обстеження розповіла Tvoemisto.tv дитячий невролог Мар’яна Возниця.

У Львові завершились два етапи вакцинації дітей у рамках додаткової імунізації від поліомієліту. Головний педіатр Управління охорони здоров’я Львівської міської ради Богдан Надрага розповів Tvoemisto.tv про статистику перших турів.

 

Дискусійна платформа

У програмі другої дискусії  «Паркування у Львові: проблеми та перспективи» – аналіз проблем паркування у Львові, зокрема в центрі міста і у «спальних» районах. Мета – знайти ефективні вирішення проблеми паркінгу за допомогою конструктивного діалогу між владою міста, водіями, громадськими діячами, комунальними підприємствами та іншими зацікавленими сторонами. Пропонуємо вам матеріали, підготовані у рамках зустрічі.

Начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктор Щир систему паркування у Львові оцінює на «п’ятірку». За десятибальною шкалою. Чиновник розповів Tvoemisto.tv, чому у Львові не достатньо місць для паркування автомобілів та які влада має ідеї, аби покращити ситуацію. Далі – пряма мова Віктора Щира.

Директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза розповів, що 50% водіїв не оплачують час перебування на парковці, та запропонував свій варіант вирішення цієї проблеми.

У Львові могли побудувати підземний паркінг, який вміщував би 1200 автомобілів. Однак його будівництво так і не розпочали. Забудовники та міські чиновники розповіли свої версії того, чому так сталося.

Координатор напрямку Безпека дорожнього руху Соціального проекту Комісії у справах молоді УГКЦ Олег Котис висловив думку, що у нашому місті не налагоджена система паркування поблизу поліклінік та лікарень

Німецький експерт у галузі місцевого планування Штефан Габі висловив думку про те, що потрібно мотивувати львів’ян використовувати інші види транспорту, а не тільки власне авто.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!