7 речей про Львів: найважливіше за тиждень

2902 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 25 до 31 січня – останній тиждень першого місяця 2016 року.

CityLife

Цей тиждень для Львова може запам’ятатися трьома найважливішими подіями: карантином через грип, збором коштів для врятування Максима Стасіва та подіями до річниці загибелі Кузьми.

Грип. Цього тижня у Львові та й в Україні значно зросла кількість осіб, які захворіли на грип. Спочатку у львівських школах оголосили карантин до 2 лютогосадочки вирішили не закривати. Зате закрили дитячі клуби. Згодом надійшли повідомлення про летальні випадки через хворобу, а кількість хворих на Львівщині становила понад 175 тис. осіб. Свої поради як уберегтися від небезпечної хвороби, та що робити, якщо ви все-таки захворіли, дали Міністерство охорони здоров’я та лікар Комаровський. Хоча в Міністерстві охорони здоров'я очікують, що невдовзі в Україні розпочнеться друга хвиля грипу, однак сподіваються, що вона не буде настільки масова. Тож пропонуємо п’ять трав’яних чаїв, що захистять від вірусів.

Максим Стасів. На початку тижня стало відомо, що термінової допомоги потребує 17-річний Максим Стасів із села Підгірці Стрийського району Львівської області. Хлопець має вроджену патологію, внаслідок якої відбулося відмирання практично всього кишківника. Спочатку для його лікування треба було понад 100 тис. доларів, однак згодом ця сума зросла до 200-300 тис. євро. Так стало відомо, що австрійська клініка готова прийняти його на лікування. А в мережі поширюється флеш-моб «Відмовся від однієї кави – врятуй життя Максиму». Разом з тим тут можливі шахрайські дії.

Скрябін. Також цього тижня розпочалися підготування до вшанування річниці трагічної загибелі лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка. Tvoemisto.tv зібрав топ-5 тематичних подій, приурочених до цієї дати.

Понад 5 років тому у Львові вирішили встановити пам’ятник Богдан-Ігорю Антоничу. І от в 2016 році нарешті у Львові може постати скульптура, присвячена українському поету. Однак деякі питання навколо цього проекту й надалі залишаються невирішеними.

Цього тижня у Львові п’ять раз повідомляли про мінування ресторану «Прага». Кожного разу доводилося евакуювати усіх людей  із закладу та перекривати вул. Гнатюка. Жодного разу вибухівки так і не знайшли. Поліція пов’язує такі дії з вимаганням у власників 10 тис. грн. щотижня.

У Львові здорожчає харчування в дитячих садочках із 1 лютого. Батьки платитимуть в середньому на 2-4 гривні більше за кожен день.

30 січня у Стрийському парку відбулася реставрація бою під Крутами. Також понад 200 учасників з усієї України взяли участь у тереновій грі, під час якої кожен зміг відчути себе воїном УНР.

З 25 січня на вул. Голубовича, 37 обмежили рух транспорту. Причина – будівництво багатоквартирного будинку. Обмеження буде діяти до 12 липня. У лютому розпочнеться демонтаж радіовежі, що розташована біля Собору св. Юра. Роботи планують влітку. У Львові замінять понад 10 км теплових мереж. Роботи з ремонту та реконструкції об’єктів теплопостачання відбуватимуться відповідно до сформованого плану-графіку ремонтних робіт у 2016 році. Цього року в бюджеті міста буде передбачено 15 млн грн для закупівлі 200 камер, серверів та іншого обладнання для Центру безпеки міста.

У львівському Парку культури розпочали будівництво нового атракціону, на якому відвідувачі зможуть кататися цілий рік.

Поблизу Львова збудують центр Укрпошти, який обслуговуватиме 8 областей

У Львівській обласній державній адміністрації продовжується відбір кандидатів на керівників структурних підрозділів.

27 січня у Львові відбулись збори та покладання квітів в честь вшанування пам’яті жертв Голокосту. 3 лютого 2016 року на полі почесних поховань № 76 Личаківського цвинтаря відбудеться урочисте перепоховання 511 останків жертв політичних репресій, а саме, в'язнів пересильної тюрми № 25, що знаходилася на просп. Чорновола, 45 у Львові. Наступного тижня до Львова привезуть Чудотворну ікону Зарваницької Матері Божої, яка перебуватиме у храмі св. Онуфрія у Львові, ща на вул. Б. Хмельницького, 36.

Президент України Петро Порошенко вручив нагороди з нагоди Дня Соборності України, який відзначали 22 січня. Загалом нагороди отримали 14 львів’ян.

До Львова приїде нейрохірург і автор бестселера «Історії про життя, смерть та нейрохірургію» Генрі Марш.

Екологи підсумували результати діяльності підприємств Львівщини, які найбільше забруднювали навколишнє середовище у 2015-тому році.

У Львові продали торгову галерею «Опера Пасаж», що знаходиться за адресою проспект Свободи, 27. Центр забезпечення військових «Народної Самооборони» переїхав у нове приміщення.

Львівські «Карпати» можуть перебратися на «Арену Львів», а поки що в першому матчі на зборах поступилися румунському «Петролулу».

Працівники Сихівського відділу поліції звертаються до львів’ян з проханням допомогти встановити особу зловмисника та його місцеперебування.

Транспорт

На вулиці Львова цього тижня виїхав перший електробус, який відправився на тестування. Журналісти Tvoemisto.tv дізналися, скільки коштувати квиток на проїзд у ньому.

Цього тижня в Україні вирішили продовжити реформувати ДАЇ і передавати їх повноваження поліції. Для початку з понеділка, 25 січня, на трасах Львівщини розпочали працювати патрульні, які досі працювали у патрульній поліції Львова. Поступово буде задіяний резерв та оголошено додатковий набір у патрульну поліцію. Про їх повноваження можна почитати тут. А вже в неділю міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про ще одну реформу в поліції.

Невдовзі у Львові кількість місць для паркування, за які доведеться заплатити, може зрости. Загалом йде мова про 63 місця на чотирьох вулицях Львова. А також планують створити мобільний додаток, який показуватиме водіям вільні місця на парковках у центрі міста.

Львівське АТП №1 впродовж поточного року має намір закупити 55 низькопідлогових автобусів, витративши на це орієнтовно понад 200 мільйонів гривень. Та вже перші 10 автобусів ще з попереднього тендеру вже в середині лютого мали б вийти на маршрут у Львові. Нічні автобуси у Львові курсуватимуть за новим графіком. Відтепер автобуси відправлятимуться з кінцевих зупинок на 10-45 хвилин пізніше. А автобусний маршрут № 18 у Львові продовжать до вул. Личаківської, 232, де знаходиться компанія «Ензим».

Львівська обласна державна адміністрація впроваджує нову транспортну систему в області. Відтепер, прямі маршрутки зі Львова до невеликих сіл та селищ скасують. Згодом вони відмовилися від такої ідеї. У відповідь перевізники, які обслуговують міські та приміські маршрути, можуть відмовитися від безкоштовного перевезення пільгових категорій громадян.

В 2016 році як за кошти держбюджету, так і за рахунок надходжень від митних платежів планується продовження ремонтних робіт на автомобільних шляхах Львівщини. Вже у І кварталі цього року «Укравтодор» може оголосити новий конкурс на будівництво концесійної дороги Львів-Краковець.

Останній підрахунок зареєстрованих авто у Львові здійснили ще у 2012-му році. Вже тоді їх кількість становила близько 180-ти тисяч. Спеціально для Tvoemisto.tv у прес-службі Регіонального сервісного центру МВСУ у Львівській області розповіли, чому нині не ведеться облік машин. Водіям ж дозволили проходити медогляд у будь-якій медичній установі.

З 25 січня в Україні зросла вартість страхових платежів цивільно-правової відповідальності власників автомобілів, які бажають виїхати за кордон «Зелена карта».

Комуналка, ремонтні роботи

За 2015 рік проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що втілюється GIZ у співпраці з міською владою та мешканцями було відновлено близько 200 об'єктів. Пропонуємо дізнатися більше про те, що вдалося врятувати від впливу часу минуло річ.

У Львові реконструюватимуть трамвайне депо

Реформи

В Україні хочуть запровадити обов'язкове оформлення паспорта громадянина України після досягнення 14 років.

Рада національної безпеки і оборони України від головуванням Президента розглядає питання про створення Національної системи кібербезпеки.

Уже невдовзі українці, які вирішили змінити мобільного оператора, зможуть залишити собі свій попередній номер телефону. Самі ж оператори із лютого підвищуватимуть абонплату.

1 лютого в Україні стартує реєстрація на ЗНО. Під час реєстрації школярам доведеться обрати предмети, два з яких вони мають здати обов’язково.

У Львівській митниці ДФС проводять заходи для боротьби з хабарництвом та корупцією серед працівників митниці. Тому, громадян, які стали свідками отримання працівниками митниці неправомірної вигоди просять повідомляти у відповідні служби.

Соціальні проекти, корисності

Військові, які служили у зоні антитерористичної операції, мають змогу пройти безкоштовне лікування у відділенні щелепно-лицевої хірургії Львівської обласної клінічної лікарні. Львівський обласний центр репродуктивного здоров’я населення надаватиме безкоштовне лікування учасникам бойових дій та їх родинам. Така програма діятиме у рамках співпраці медичного закладу із Центром надання послуг учасникам бойових дій. На безкоштовне навчання репортажної фотозйомки запрошують військових, які тимчасово втратили працездатність внаслідок бойових дій на Сході. Курси орієнтовані на початківців. Початок занять – в лютому 2016 року.

Сенсотека у Львові шукає волонтерів, а National Geographic оголошує гранти для молоді.

Українські митці звернулися до президента з вимогою закрити український ефір від відео- та аудіотоварів з Росії. В Україні для загального доступу виклали українське озвучення фільму «Олекса Довбуш», який зняли ще в 1959 році. Досі фільм був оцифрований та доступний для широкого загалу лише російською мовою, хоча його першопочаткове озвучення було українською.

Львів’янка стала наймолодшою учасницею форуму у Давосі.

Від 1 липня цього року у Львівській області стартує пілотний проект із започаткування власного бізнесу для малозабезпечених та внутрішньо переміщених осіб. 8 лютого у Львові відбудуться ще одні навчання, під час яких підприємці отримають покрокову інструкцію – як працювати у системі електронних закупівель «ProZorro».

У мережі з’явився комплект завдань для навчання письма.

Відтепер у Львові працюватиме веб-сайт, присвячений Матчу ФІДЕ за звання чемпіонки світу з шахів, що відбудеться в березні цього року.

У Львові є такі місця, де можна знайти практично все. Ось тобі дитячі іграшки, а ось раритетна література. Тут навіть можна не знати, що шукаєш, а все одно щось прийдеться до смаку: як не унікальний олов’яний солдатик, то рідкісна книга за «смішні» гроші. Пропонуємо дізнатися більше про два популярні «блошині» ринки у центрі Львова.

Луна-парк на Лисій горі, новозбудований клуб «Романтик», а також танці у «Парку культури» – місця, які відвідували наші бабусі та дідусі. За щоденними клопотами, ми не помічаємо змін у Львові, проте, це місто ніколи не було статичним. Львів завжди змінювався та рухався у ногу з часом. Тож пропонуємо підбірку фотографій з «Міського Медіа Архіфу», які демонструють інший Львів минулого століття.

Інститут національної пам’яті презентував проект «Воїн. Історія українського війська». Це комплект із 24 постерів про історію української армії від Київської Русі до сьогодення.

Триває збір заявок на участь у Національному конкурсі «Благодійна Україна – 2015» – єдиному загальнонаціональному проекті з пошуку та відзначення кращих українських благодійників і найефективніших доброчинних ініціатив. З метою виконання Стратегії розвитку Львівської області на період до 2020 року мешканців Львівщини закликають подавати ідеї проектів до її плану, який розробляють на період 2016 – 2018 років.

В Україні вперше видали молитовник шрифтом Брайля українською мовою. 11-ти річний львівський школяр Остап Нестеровський Львова вперше прочитав молитву за Україну з молитовника шрифтом Брайля виданого українською мовою.

Відтепер не потрібно стояти у кількагодинні черзі, щоб побувати в Луврі чи Метрополітені. Інтернет надає можливість подорожувати світом та відвідувати найвідоміші музеї, не покидаючи власної домівки. Пропонуємо топ-5 музеїв, які можна відвідати онлайн.

Міжнародний фонд Івана Франка оголошує про початок конкурсу на кращий ескіз знаку лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка.

Картина українки буде заставкою на ноутбуках Dell.

5 порад, що допоможуть полюбити понеділки. Як – дає поради експерт зі стрес-менеджменту. Щоб не отруїтися: 6 продуктів, які не варто їсти. Топ-п’ять розвиваючих мультфільмів для дітей.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Лєрка-волонтерка: історія одинадцятирічної львів’янки. Півроку зі своїх одинадцяти львівська школярка Лєра щосуботи навідує мешканців Геріатричного пансіонату. Дівчинка пам’ятає їх не за іменами, а за історіями, які привели цих людей у будинок престарілих. Вона збирає гроші, на які купує дідусям та бабусям газети лише для того, щоб бачити, як ті усміхаються. Журналісти Tvoemisto.tv розпитали Лєру та її маму, з чого все почалося.

Освіта 3.0. Коли від школи лише половинка. БеркоШко важко назвати школою, бо вона не вписується в рамки традиційних уявлень про освіту. Проте цей заклад, створений батьками для своїх дітей, успішно функціонує з 2011 року, його учні закінчують уже п’ятий клас, а неформатні ідеї зацікавлюють інших: тих, хто шукає альтернативу для навчання своїх дітей.

Від Майдану до аеропорту: історія студентки, яка воювала в АТО. «Чого ви сподіваєтеся від людини, яка десять місяців бачила смерть?», – саме так Аліна Вяткіна описала свої стосунки з цивільним життям. 20-річна студентка, попри свій юний вік, майже рік перебувала в «червоній зоні» на Сході України. Вона рятувала військових біля Донецького аеропорту в останній тиждень найзапекліших боїв. Незважаючи на все пережите, дівчина з усмішкою згадує своє перебування на війні, стверджуючи, що саме там була її справжня сім’я. А розпочалась історія Ангеліни ще на Майдані…

Пити чи не пити? У Львові створили горнятко, яке визначає якість води. Львів’яни Антон Скрипник та Роман Савченко створили горнятко, що визначає якість води, рахує калорії та дезінфікує воду. Співзасновники стартапу – «H2OMetr» познайомились під час навчання на програмі MS in Technology Management у Львівській бізнес-школі УКУ. Саме тут вони зрозуміли, що разом можуть бути ефективною командою. І скористалися шансом створити разом інноваційний продукт, який водночас став їхнім дипломним проектом у LvBS та спільним бізнесом. Отож, що таке «H2OMetr» та «Travel Cup».

Дискусійна платформа

У програмі другої дискусії  «Паркування у Львові: проблеми та перспективи» – аналіз проблем паркування у Львові, зокрема в центрі міста і у «спальних» районах. Мета – знайти ефективні вирішення проблеми паркінгу за допомогою конструктивного діалогу між владою міста, водіями, громадськими діячами, комунальними підприємствами та іншими зацікавленими сторонами. Пропонуємо вам матеріали, підготовані у рамках зустрічі.

Після дискусії координатор напрямку Безпека дорожнього руху Соціального проекту Комісії у справах молоді УГКЦ Олег Котис запропонував кілька кроків, які можуть допомогти покращити систему паркування у Львові.

Вуличний простір у місті має належати мешканцям, а не автомобілям. Інвестор, який би погодився побудувати паркінг у Львові, не прийде доти, доки у місті не будуть встановлені чіткі «правила гри» щодо порушників. Про це, а також про можливість платного в’їзду на проспект Свободи розповів керівник Інституту стійких транспортних систем ЛКП «Львівавтодор» Олег Шмід під час дискусії

Проблеми з паркуванням та таксі у Львові треба вирішувати не станом на зараз, а дивлячись на перспективу в 10-20 років. Інакше згодом слід буде знову і знову повертатися до них. Таку думку висловив засновник Tesla Club Ukraine та активіст спільноти «Бидлопаркінг Львів» Назар Шимоне-Давида під час дискусії. А також чому Україна рухається вперед стрибками, а не планомірно, необхідність законодавства здорового глузду та каршерінг на заміну таксі.

Коли Львову вдасться позбутися маршруток? Як покращиться якість послуг громадського транспорту у нашому місті? Tvoemisto.tv запрошує Вас на дискусію «Громадський транспорт у Львові: які зміни чекають на мешканців міста?». Дискусія у форматі «офлайн + онлайн» буде третьою із серії зустрічей дискусійної міської платформи «Твоє місто Львів».

Які основні причини порушень ПДР у Львові пішоходами, водіями автомобілів, громадського транспорту та таксі, велосипедистами? Як ефективно врегулювати гостру ситуацію з дорожнім рухом в нашому місті? Соціальна ініціатива «Хтось не зробить» (проект комісії у справах молоді УГКЦ) та Tvoemisto.tv запрошують Вас на дискусію «Як зробити дороги у Львові безпечнішими?». Дискусія відбудеться у форматі «офлайн + онлайн».

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!