7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2962 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам перший тиждень весни 29 лютого – 6 березня.
фото: Tvoemisto.tv, Віталій Грабар, Evgeny Kraws, gloss.ua, lvivexpres.com

фото: Tvoemisto.tv, Віталій Грабар, Evgeny Kraws, gloss.ua, lvivexpres.com

CityLife

1 березня в Оперному театрі імені Соломії Крушельницької відбулось урочисте відкриття Чемпіонату світу з шахів серед жінок. На сесії міської ради депутати закликали мера Львова створити у міській раді дитячу кімнату. У Львові ще одна бібліотека перетвориться на креативний громадський простір. З моменту, коли патрульна поліція розпочала роботу у Львові (23 серпня 2015 року), у місті 77 пішоходів були оштрафовані за перехід вулиці у невстановленому місці. Сума штрафу складає від 51 до 85 грн. Новообраним президентом Львівського туристичного альянсу (ЛТА), а також членами президії стали представники ресторанного бізнесу у Львові, а також народний депутат України. Гурт «SunSay» вирішив відмовитися від проведення у Львові концерту, який планували 7 квітня.

Максиму Стасіву провели першу операцію. Зараз він все ще перебуває в Індії на лікуванні. Вже найближчим часом у Львові відбудеться конкурс на заміщення вакантних посад керівників комунальних закладів. Перші конкурси, які будуть відбуватися, визначатимуть керівників для ОХМАТДИТу, Палацу мистецтв, Історичного музею, а також телекомпанії «Львів-ТБ». У Львові черговий скандал з порушенням прав людей з особливими потребами. Цього разу людину на інвалідному візку з друзями не впустили в «Криївку». У Львові з тонни шоколаду створюють фігуру шахового коня. В Києві оголосили результати Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2015». Чимало львівських видань та авторів також отримали свої нагороди. У Львові відбулася смолоскипна хода пам'яті генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича.

Транспорт

З суботи, 5 березня, у Львові розпочався ремонт на частині вул. Франка, на ділянці від вул. Свенціцького до вул. Снопківської. Через це для проїзду закриють вул. Рутковича. У зв’язку з цим зміниться рух громадського транспорту, який цими вулицями курсував до мікрорайону Сихів з центру міста. ПАТ «Укрзалізниця» змінила час відправлення поїзда № 744 Львів – Київ – Дарниця. Тепер експрес в столицю України зі Львова відправлятимуться дещо пізніше.

в тестовому режимі на один з тролейбусних маршрутів виїхали два нові тролейбуси львівського виробництва «Електрон», яка місто закупило у підприємства. Експеримент з розмежування смуг руху для автомобілів з українською та іноземною реєстрацією буде впроваджено в трьох пунктах пропуску, розташованих на території Львівської області. Держприкордонслужба поширює на львівський аеропорт спрощену систему пропуску в Україну наших співвітчизників.

Представники 8 країн і Польщі підписали декларацію про будівництво спільної дороги Via Carpathia («Карпатський шлях»). Нова траса з'єднає північ Європи з Півднем. Вона почнеться у Литві та Польщі і пройде через Словаччину, Угорщину, Румунію та Болгарію аж до Греції. Проект передбачає також відгалуження магістралі до України.

Комуналка, ремонтні роботи

У 2016 році на українців щонайменше тричі очікує зміна вартості тарифів за електроенергію: як платити стару ціну? Tvoemisto.tv дізналося в начальника управління соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Наталії Демкович, кого можуть позбавити субсидій у Львові.

На Львівщині відремонтують дорогу до села Голови ОУН Андрія Мельника. У Львові створять ще один громадський простір. У місті вирішили зайнятися реконструкцією скверу на вул. Японській. Львів’ян закликають платити за електроенергію через інтернет. Таку нову послугу впроваджує ПАТ «Львівобленерго» і для зручності пропонує покрокову інструкцію, як сплачувати квитанції не виходячи з дому.

Реформи

Уряд підтримав проведення експерименту, який передбачає складання вступних випробувань до магістратури з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання. З 1 серпня банки будуть зобов'язані повертати клієнтам кошти, вкрадені шахраями з їх карт Visa. Винятком стане лише факт сприяння власника картки злочинцям. На мапах Google з’явились нові назви населених пунктів України, які набули чинності в рамках декомунізації. Національний банк України спростив проведення переказів за межі України для фізичних осіб-резидентів. Консульства та посольства України спростили порядок оформлення паспортів. На Львівщині будують потужну сонячну електростанцію: відео.

Про важливу роль громадянського суспільства для демократичного розвитку України розповіла депутатка Європарламенту Ребекка Гармс під час публічної дискусії «Корупція і вибіркове правосуддя в Україні».

Соціальні проекти

Львівських школярів запрошують до участі у конкурсі малюнків «Чорнобильський дзвін». У Львові працюють над появою нового громадського простору – «Простір Синагог» виконуватиме три функції: вшановуватиме, інформуватиме та нагадуватиме про минуле євреїв у Львові. Львівська міська рада оголосила про прийом документів на участь у конкурсі соціально-культурних проектів «Зробимо Львів кращим!» на 2016 рік. У Львові запустили мобільний додаток для промоції місцевого виробника. Потрібна термінова допомога 39-літньому Валерію Гавришу, який зіштовхнувся зі страшною хворобою - гострий монобластний лейкоз.

Стартував проект письменниці та головного редактора «Видавництва Старого Лева» Мар’яни Савки, який передбачає цикл з 12-ти публічних інтерв’ю з відомими жінкам. Першою до міста завітала телеведуча і перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк. Під час бесіди вона розповіла про своє розуміння рівності та щастя, пояснила, чому найцікавіший співрозмовник.

Цього року початок Великого Посту припадає на 14 березня. Учора під час зустрічі з журналістами Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, розповів, чому молитва і милостиня є невід’ємними частинами посту, а також, як можна проявляти своє милосердя, віддаючи не гроші, а щось значно важливіше.

Корисності

Пошуковик Google незабаром зможе визначити місце, в якому була зроблена та чи інша фотографія. Массачусетський технологічний інститут (MIT, Кембридж, штат Массачусетс, США) виклав у вільний доступ повні навчальні програми. Деякі курси перекладені й українською. У перший місяць весни Центр міської історії підготував чимало цікавих івентів, серед яких презентація книжки, публічна лекція, робітня для студентів тощо. Пропонуємо ознайомитись із переліком подій і додати щось цікаве до планів на місяць. У мережі з’явився мобільний додаток для дітей з вивчення англійської.

Видання «На закупи» склало рейтинг найдорожчих та найдешевших супермаркетів Львова. Всього їх є вісім позицій, а різниця між лідером рейтингу й магазином, що зайняв останню позицію складає майже сорок гривень.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Минулорічна феєрична перемога львів’янки Марії Музичук над російською спортсменкою та здобуття корони сколихнуло всю світову шахову спільноту. Але у новому році – нові досягнення. Чому саме Львову випала честь приймати чемпіонат світу з шахів серед жінок, які шанси у нашої спортсменки відстояти першість, а також зі скількох років слід починати займатися шахами, які якості потрібно розвивати для досягнення успіху та чому шахісти-чоловіки сильніші за жінок розповів Tvoemisto. tv секретар Львівської обласної шахової федерації Назар Фірман.

Є у Львові частка першовідкривачів, котрі покинули все й відкрили магазини з домашньою кухнею. Особливість їхніх закладів полягає в тому, що придбати уже напівготові чи готові страви можна безпосередньо в магазині, а споживати їх варто у домашній обстановці, за сімейним столом. Де можна купити страви handmade кухні та особливість їх приготування дізналося Tvoemisto.tv.

«Львів був приречений на кабаре, а кабаре, в свою чергу, було приречене на Львів», – вважає польський режисер, сценарист та історик Славомір Говін, який зараз допомагає відновлювати цю традицію у місті Лева. >Tvoemisto.tv пропонує пригадати цікавинки з історії львівського кабаре та дізнатися, як у «Ресторації Бачевських» намагаються повернути «Львів, яким він був 100 років тому».

На вулицях Львова стало значно більше надписів на стінах. Молодь різнобарвна і хоче крокувати вперед, але ці «графіті» не завжди схвалюють місцеві мешканці, адже вони псують історичні пам’ятки міста і естетичний вигляд житлових будинків. Tvoemisto.tv дізналося, у чому вбачають вирішення проблеми львівські митці та чиновники.

У Львові обіцяють кардинально змінити площу Митну. Тут планують облаштувати «пішохідний» фонтан, встановити сучасне освітлення та зручне мощення, висадити нові дерева. Проте одна з найважливіших частин цієї площі – Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля – цьогоріч може так і не дочекатися завершення свого ремонту.

Цього року у Львові заплановано відремонтувати одразу декілька вулиць. Серед них і вулиця Садова. >Tvoemisto.tv дізнавалися, чому саме цю вулицю обрали для ремонту, що саме там буде зроблено, та коли львів'яни зможуть проїхатись та пройтись по ній.

До війни львів’янин Микола Стецьків займався ремонтними роботами. З початком АТО – батько чотирьох дітей вирушив на Схід. Після року на передовій він повернувся і зрозумів, що з важкого психологічного стану зможе вийти, якщо почне щось робити. Спершу облаштував дитячий майданчик на подвір’ї біля власного будинку на Пасічній,98. Згодом взявся за спортмайданчик та озеленення. Зараз у планах – оновлювати Львів. Про недовіру львів’ян, страх змінюватись та успішні проекти для Львова читайте у розмові журналіста Tvoemisto.tv із Миколою Стецьківим.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!