7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2440 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 21-27 березня.
фото: Tvoemisto.tv, www.dw.com, alex-shutyuk.livejournal.com, ua.korrespondent.net, www.localhistory.org.ua

фото: Tvoemisto.tv, www.dw.com, alex-shutyuk.livejournal.com, ua.korrespondent.net, www.localhistory.org.ua

CityLife

У Львові оштрафували водія маршрутки за розмови по мобільному. Водіїв львівських маршруток перевіряють на знання правил дорожнього руху. У Львові розробили мобільний додаток для електронних звернень до виконавчих органів для пристроїв, які працюють на платформі iOS. Відтепер надіслати електронне звернення можна за допомогою телефону чи планшету. Україна посіла перше місце в Європі в галузі IT-аутсорсингу. Львів – третій серед українських міст. У львівськоиму аеропорті встановили камери спостереження за митниками.

Львів’янин домігся випускати пральні машини з україномовним інтерфейсом. 11 березня СБУ прийшла з обшуком в офіс львівської компанії «АйТі-Сфера». Приводом для візиту стало постанову Галицького районного суду міста Львова на «вилучення технічних засобів і пристроїв, які здійснюють аудіомоніторинг, запис і прослуховування телефонних розмов абонентів». Компанію звинувачують у махінаціях та зв’язках з терористами.

В Україні стартує проект «Ангели школи». Його мета – допомогти дітям «знайти себе» зі шкільної парти, осучаснити школу та принести до неї знання про світ, які школярі не мають змоги отримати на звичайних уроках. Як розповіла Tvoemisto.tv в.о. начальника управління освіти Зоряна Довганик, до проекту долучилися й львівські навчальні заклади. У всіх районах Львова цього року планують облаштувати громадські простори. Запити про озеленення і облаштування певних ділянок є з кожного району. До розробки і втілення таких проектів запрошують усіх мешканців міста.

 

Транспорт

У Львівській облдержадміністрації пропонують збудувати залізницю за євростандартом колії, що забезпечить пасажирське сполучення за маршрутом Київ – Львів – Варшава. Три нові тролейбуси у Львові курсуватимуть за маршрутом №2.

Наприкінці минулого року міська рада вирішила закупити для ЛК АТП № 1 55 нових автобусів. Для цього в бюджеті розвитку міста заклали суму у 200 млн. грн. Нещодавно відбулося відкриття конкурсних пропозицій, і виявилося, що цієї суми недостатньо для закупівлі такої кількості автобусів. Чи курсуватимуть 55 нових автобусів вулицями Львова в 2016 році?

 

Комуналка, ремонтні роботи

Від 23 березня і до 22:00 години 31 серпня цього року рух транспорту на вулиці Івана Франка на ділянці від Свєнціцького до вулиці Стрийської закрито. В Україні знову перерахують вартість газопостачання для населення. У середу, 23 березня, на засіданні депутатської комісії культури, молодіжної політики та спорту Львівської міської ради було погоджено перелік спортивних майданчиків ЛКП «Спортресурс», на яких цьогоріч проведуть капітальний ремонт: перелік. Для проведення ремонтних робіт від 26 березня та до 20:00 год. 9 квітня для проїзду закрили проспект Червоної Калини на ділянці від вулиці Стуса (АЗС WOG) до вулиці Листопадної.

Якщо раніше на комунальних послугах економили здебільшого пенсіонери, які до останньої копійки вираховують свої витрати, то тепер питанням «як заощадити на комуналці?» замислюються чи не всі українці. Одні стоять у чергах за субсидіями, а інші – знаходять більш креативні методи економії коштів, піднімаючи показники енергоефективності свого житла. Пропонуємо вам прості поради та цікаву інфографіку, яка допоможе перетворити бажання заощадити на реальну економію.

 

Реформи

Президент України підписав Указ про демобілізацію. З 1 травня поточного року в Україні почнеться перший етап підвищення пенсій і зарплат. На скільки та коли українцям піднімуть мінімальну зарплату та пенсії у 2016 році? Уряд розширив перелік військових, які отримуватимуть грошову компенсацію за житло. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про доповнення Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України телеканалом «Mezzo Live HD». Він транслюватиме класичну музику. Львівська митниця ДФС запровадила додаткові інформаційні сервіси для громадян та підприємців. Зокрема, спільно з ЛОДА митники розробили інтерактивну карту функціонування підрозділів митного оформлення, які працюють у Львівській області. А також забезпечили безкоштовний Wi-Fi на двох пунктах перетину кордону. Студенти університету Франка зможуть отримати подвійний диплом. Мінекономіки планує змінити законодавство щодо діяльності ТОВ: 5 змін.

 

Соціальні проекти

У мережі з’явилась петиція, адресована Міністерству охорони здоров’я. В ній львів’янки оскаржать на погані умови у пологових будинках, непрофесійність медичного персоналу, що часто йде в шкоду майбутній матері та її дитині. В документі жінки також висувають свої вимоги до Міністерства. Серед них – альтернатива пологовим будинкам та запровадження жорсткого контролю за дотриманнями протоколів МОЗ у медичних установах. У Львові запрацював центр допомоги переселенцям та учасникам АТО.

Протягом 4 квітня-20 травня жителі міста Львова мають можливість взяти до себе в сім'ю іноземця на волонтерських засадах, в рамках програми Host Family. Львів’янка Людмила Мочальська закликає мешканців Львова приєднатися до весняної акції «Сфотографуй плісняву на вікнах автобусів – отримай чисту маршрутку!» Міністерство освіти хоче скасувати оцінки для учнів початкових класів.

 

Корисності

Що слід робити, якщо втрачено або викрадено номерні знаки автомобіля. Про яку документацію повинен подбати водій для того, щоб безперешкодно виїхати за кордон, що відбувається із транспортним засобом, якщо його власник виїхав за межі країни назавжди, – на найбільш поширені питання українських водіїв дали відповідь у регіональному сервісному центрі МВС Львівської області. У мережі з’явилась гра, що дозволяє вивчити таблицю Менделєєва. 10 українських кулінарних блогів для натхнення. Польські університети знизили вартість навчання для українців: перелік вишів. Водійське посвідчення: які документи необхідні, щоб його отримати, обміняти чи виготовити дублікат. Від новачка до професіонала: 10 безкоштовних сайтів, де вчать англійської.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Олександру Малєву – 26. Він любить музику гуртів «Океан Ельзи» та «Скрябін». Багато читає та інколи пише власні вірші. А ще хлопець має багато мрій і … аутизм. Спеціально для Tvoemisto.tv Сашко розповів про те, як він вчився спілкуватися з людьми, шукав собі роботу і чому батьки для нього залишаються найкращими друзями.

Галичина – це окрема маленька цивілізація,з унікальними людьми та історіями, які тепер знайшли відображення у кінострічці «Політ золотої мушки». Комедія, яка нещодавно з’явилася у кінотеатрах, вже встигла викликати резонанс. Про те, що приховують за маскою галичани та чому їм потрібно побачити фільм про себе, а також про Львів, який втрачаємо, батярство, галицьку кухню та мову розповів Tvoemisto.tv Богдан Волошин, письменник, автор «Бурачковицьких хронік», за мотивами яких знято фільм.

Правила життя львів’янина. Костя Смолянінов. Фотограф, куратор, 45 років. «Фотографія – це мій інструмент творчого дослідження світу. Фотограф – це взагалі будь-хто. Немає різниці маєш ти фотоапарат, чи не маєш».

Вже наступного місяця одна із історичних львівських вілл, побудована на початку ХХ ст., зможе отримати нового власника. Місто готує до продажу на аукціоні будинок на вул. Коновальця, 88.

Цього року у Львові планують облаштувати сквер поблизу перетину вулиць Тролейбусної та Володимира Великого. Окрім того, тут з’являться тротуари, велодоріжки, місця для паркування та зупинка для громадського транспорту. >Tvoemisto.tv дізнавалося деталі.

Цього року на Левандівці у Львові планують облаштувати ще один скейт-парк. Окрім того, у межах цієї локації можуть з’явитися ще й дитячий майданчик, зона тихого відпочинку або ж баскетбольне поле, – вирішити мають львів'яни. Робота над проектом ще триває. Тим часом мешканцям району пропонуватимуть долучатися до обговорення та висловлювати свої пропозиції.

Львівський стенд на виставці MIPIM-2016 у Каннах не лише презентував Львів як єдине місто від України. На події міжнародного значення макет із написом Lviv City став відкриттям та майданчиком для налагодження співпраці інвесторів різних країн світу. Що приваблює представників бізнесу та інвесторів у Львові? Які шанси нового інвестування отримає Львів, завдяки головній міжнародній виставці з нерухомості у світі? Про це Tvoemisto.tv розповіли на відкритті львівського стенду у Каннах.

На Львівщині чимало містечок, у яких відбувались знакові події, жили цікавезні люди та зводились унікальні споруди. Tvoemisto.tv розпочинає знайомити читачів із населеними пунктами регіону, про які варто знати галичанам. Перша зупинка – містечко Бібрка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!