7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

3492 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 9 – 15 травня.
фото: Лілія Гуцол, Tvoemisto.tv, Evgeny Kraws, facebook.com/lviv.railway, www.bbc.com, inquisitr.com

фото: Лілія Гуцол, Tvoemisto.tv, Evgeny Kraws, facebook.com/lviv.railway, www.bbc.com, inquisitr.com

CityLife

У столиці Швеції Стокгольмі відбувся фінал головного пісенного конкурсу Європи – «Євробачення 2016». Джамала, яка цього року представляла Україну, виборола перше місце. Під час інтерв’ю співачка зазначила, що Євробачення 2017 можна було би провести у Львові, Києві або ж Одесі.

9 травня у Львові відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. З цієї нагоди відбулось традиційне покладання квітів до могил полеглих у Другій світовій війні на меморіалі «Пагорб слави». Два дні поспіль у місті висіли траурні стрічки.

У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» майструють автентичний дитячий майданчик. Це унікальний простір, де дитячі гойдалки будуть у вигляді збільшених копій яворівських іграшок. Розмальовують ці гойдалки народні майстри у стилі «вербівка». Роботи вже розпочались, завершити дитячий майданчик планують до кінця травня.

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької наступного року прийматиме у своїх стінах представників оперних театрів із усього світу. Ця подія є важливою не лише для Львова, а й для всієї України.

На вулиці Городоцькій після зимової паузи відновив свою роботу хробакомат – сервіс з продажу риболовної наживки. Ще один невдовзі з’явиться на вулиці Хмельницького.

У Львові планують створити реабілітаційні кабінети у базових поліклініках. Громадський рух «Чесно» дослідив декларації депутатів Львівської міської ради. За результатами аналізу є чиновники, котрі заробили найбільше з усіх депутатів в Україні, а також ті, хто не задекларував жодної копійки.

У Львові помер ресторатор Майкл Беттс, який був власником Техасько-мексиканського ресторану Tex-Mex BBQ.

 

Транспорт

На львівській магістралі регіональної філії «Львівська залізниця» розпочався сезон руху потягів. Юні залізничники відрапортували про готовність змін до роботи та почали проходити літню виробничо-експлуатаційну практику.

Авіакомпанія Дніпроавіа оголосила про відкриття нового прямого рейсу Львів – Івано-Франківськ з 20 травня. Як повідомляють польські ЗМІ, вже з червня цього року Львів з’єднає прямий авіарейс із польським містом Радомом. Окрім того, найбільший європейський лоукостер «Ryanair» придивляється до українського ринку авіаперевезень, зокрема вже ведуться переговори зі Львовом. Укрзалізниця призначила додатковий поїзд до Львова.

Вулицю Коперника у Львові відкрили для проїзду транспорту. Однак, паркуватися на ній не можна. Тим часом на вулицях Богдана Котика та Черемшини змінили організацію дорожнього руху.

 

Комуналка, ремонтні роботи

Дорога та тротуари на вулиці Чернівецькій у Львові – це перше, що бачать люди, які приїжджають до міста, а також львів’яни, що десь мандрують. Оскільки останнім часом у мережі почастішали скарги на стан цієї ділянки, журналісти Tvoemisto.tv дізналися, коли планують відремонтувати дорогу по цій вулиці.

ЛКП «Залізничнетеплоенерго» повідомляє мешканців, що, у зв’язку з гідравлічними випробуваннями теплових мереж на щільність, до 24 травня не буде подаватись гаряча вода до деяких львівських будинків.

Міське управління екології закликає мешканців утриматись від відвідування парків імені Папи Римського Івана-Павла ІІ, Погулянки, «Залізна Вода», «Стрийський», «Левандівський» та «Високий Замок» упродовж кількох днів. Акарицидна обробка, задля того щоб позбутися кліщів кліщів, у травні відбудеться лише в шести львівських парках.

 

Реформи

В Україні пропонують скасувати низку вихідних. Таку думку озвучив Голова Інституту національної пам’яті. Володимир В’ятрович вважає, що така зміна була б також найкращим способом уникнути провокацій під час українських святкувань перемоги над нацизмом.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила, що з 2016 року сертифікати ЗНО будуть діяти не менше 2 років.

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності схвалив законопроект №4373 щодо збільшення відповідальності за керування транспортним засобом в нетверезому стані.

 

Соціальні проекти

Львів’ян просять допомогти 15-річній Анастасії Зінгіс. У дівчини відмовили дві нирки через вроджену хворобу, тож вона потребує термінової операції. Нині проводиться збір коштів.

Швед Максим хворіє набутою апластичною анемією важкого ступеня уже другий рік. Урятувати хлопчика може лише трансплантація кісткового мозку від неродинного донора. Зібрати самотужки потрібну для операції суму батьки та близькі не можуть, тому звертаються до усіх небайдужих із проханням допомогти.

Щодня з 11 до 19 години у церкві святого Климента, що на вулиці Чупринки, плетуть маскувальні сітки для потреб української армії. Є матеріал, однак бракує охочих. Львів’ян закликають долучитися.

Заклади охорони здоров’я Львівщини, що входять до складу служби планування сім’ї та охорони репродуктивного здоров’я населення забезпечують безкоштовне обстеження та консультування пар, які вступають в шлюб, щодо прегравідарної підготовки.

У Львові у Школі управління Українського католицького університету запускають програму MPA Honor Scholarship на здобуття рівня магістра з публічного адміністрування для мобілізованих учасників АТО. Навчання розпочнеться уже цього річ і триватиме три дні на місяць.

 

Корисності

12 травня у Львові стартува Дитячий форум – одна з найбільших подій для розвитку та радості дітей і батьків. Захід проходив у рамках присвоєння Львову статусу «Місто літератури ЮНЕСКО». На Форумі відбулося понад 500 подій, присвячених дитячому чтиву і не тільки. Пропонуємо дізнатися, які книги читали українські письменники у дитинстві, а нині роблять це своїм дітям.

У мережі з’явилася інтерактивна карта міських графіті. Поки що на ній позначено 16 муралів, однак львів'ян закликають долучитися до її наповнення і повідомляти про нові цікаві об’єкти вуличного мистецтва.

Вивчати іноземні мови стає все простіше, для цього існує низка онлайнових ресурсів. Проте, як це робити максимально ефективно, щоб не покинути розпочату справу. Пропонуємо чотири ресурси, які допоможуть швидко запам’ятовувати слова та порадять, як вивчити нову мову.

Великогабартину техніку, таку як холодильники, комп’ютери, телевізори чи пральні машинки необхідно правильно утилізовувати, а не викидати на смітник загального користування. Tvoemisto.tv дізналося, де можна абсолютно безкоштовно здати техніку на утилізацію.

Український проект літака для пересування поверхнею Марса став одним із лідерів світового Хакатона NASA SpaceApps Challenge 2016. 15 травня, – останній день голосування.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Тераси Львова: 11 закладів, де видно місто згори. Львівські дахи у теплу весняну пору виглядають особливо. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про заклади із терасами, де можна випити філіжанку кави та помилуватися містом згори.

Цьогоріч українці відпочивали у травні чимало днів. На цей місяць випало святкування Великодня, Дня міста, а також вшанування пам’яті полеглих внаслідок Другої світової війни. Тож після посту мешканці міста активно відпочивали за застіллям, а також вживали алкоголь. Тому Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, скільки львівських водіїв сіли за кермо п’яними впродовж свят.

Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви, розповів, навіщо молитися за ворогів; чому не сплачувати податки – це гріх; за яких умов в Україні можливе об’єднання церков; як виховувати молодь та перевиховувати старших, а ще чому Церква – це спершу люди, а вже потім священики і єпископи.

У Львові протягом травня відбуватимуться різноманітні знакові події із світу музики. Так, у місті вже втретє пройде музично-літературний фестиваль Razomfest, гурт Бумбокс представить свій другий максі-сингл «Люди», а українська співачка Джамала проведе перший концерт після Євробачення. Пропонуємо дізнатися, чим тішитиме Львів меломанів упродовж місяця.

Пропонуємо вам ознайомитися з результатами дослідження ІТ ринку Львова та дізнатися, скільки заробляють працівники ІТ-сфери у Львові, на що відкладають гроші, як пересуваються по місту, чим займаються у вільний час та навіть яким домашнім улюбленцям надають перевагу.

Про те, чому варто палити мости і як навчитися цінувати життя, у Львові говорили Мар’яна Савка та Ірина Снітинська. Пропонуємо головні тези із відкритого інтерв’ю головного редактора Видавництва Старого Лева із засновницею Школи риторики й ораторства «АҐРУС», що пройшло у рамках проекту «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину».

Мальовниче селище Поморяни розташовано майже за сто кілометрів від Львова. Саме тут розташований Поморянський замок, який вважається одним із восьми найвизначніших місць на Львівщині. Тут полюбляв зупинятися король Ян ІІІ Собєський, а у місцевому костелі збереглися розписи художника Федора Бедрицького. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує відвідати невеличке селище, де розташувалися ці та інші архітектурні пам’ятки.

Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду драму «Чудеса з небес», засновану на реальних подіях.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!