7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2648 1
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 30 травня – 5 червня.
фото: Мелісси Жаботинської, Юрія Мартиновича, facebook-сторінка Evgeny Kraws, wz.lviv.ua

фото: Мелісси Жаботинської, Юрія Мартиновича, facebook-сторінка Evgeny Kraws, wz.lviv.ua

CityLife

У суботу, 28 травня, на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалася пожежа, яку вдалося ліквідувати через два дні. Першими на місце займання прибули «надзвичайники» – працівники ГУ ДСНС України у Львівській області. Під завалами палаючого сміття опинилися троє з них, а також еколог ЛКП «Збиранка». Пошуки останнього – комунальника Олександра Бутіна тривають. Тіла пожежників знайшли без ознак життя. Правоохоронці відпрацьовують кілька версій причин катастрофи. Поки що вони озвучили дві основні: порушення правил безпеки та службове недбальство.

Як розповів в коментарі для Tvoemisto.tv Юрій Демцьо, керівник відділу корпоративних клієнтів компанії «АВЕ Львів», зараз сміття з міста вивозять частково. Основний акцент роблять на центральні та наближені до них райони. Зі спальних районів сміття вивозять вибірково, там, де утворюється найбільше накопичення, зокрема біля майданчиків.

Два львівських виші потрапили в десятку рейтингу топ-200 в Україні. «Арена Львів» стала рекордсменом за кількістю проведених футбольних матчів. Львівська обласна рада сьогодні під час сесії проголосувала за призначення головним лікарем ОХМАТДИТу Мар'яну Возницю. З 4 червня у парку імені Івана Франка львів’ян запрошують насолодитися смачними сніданками просто неба у чудовій атмосфері, під живі виступи музичних гуртів, із різноманітними спортивними активностями та живим кутком. У Львові пройшов парад «Богиня на велосипеді». 10 фото. Президента УКУ відзначили почесною нагородою в Польщі.

У Львові побільшало мільйонерів. У Львівській області 250 громадян задекларували одержані доходи в сумі більше 1 млн грн. Сума задекларованих доходів становить – 1066,6 млн грн. та до сплати 10,2 млн грн. (у 2015 році – 222 громадян на суму доходу 783,9 млн грн. та до сплати 17,6 млн грн.) У Львові продали ділянку землі майже за 16 мільйонів гривень. У Львові визначили порядок затвердження містобудівних умов. У Львові одного із керівників поліції затримали на хабарі. У центрі Львова встановлять ще 200 камер спостереження. Як у Львові зупиняли трамвай, у якого відмовили гальма (відео). 2 червня на вулиці Личаківській патрульні помітили, як трамвай №2 їде на великій швидкості зі сторони вулиці Пасічної. Як виявилося, у машини відмовили гальма.

Транспорт

1 червня у Львові стартували аварійно-відновлювальні роботи на шляхопроводі на вулиці Городоцькій, 166. У зв’язку з цим чимало маршруток курсує зі змінами в русі. Чеська транспортна компанія LEO Express запускає два нових автобусних рейси до Львова. Нові маршрути з 30 червня з’єднають місто Лева з великими європейськими містами і аеропортом міста Відень. Вартість поїздки зі Львова до Праги обійдеться в 16,6 євро, а до Відня – 11,1 євро.

25 травня комісія з безпеки дорожнього руху прийняла рішення змінити схему організації руху на вул. Лисенка. З відповідною пропозицією виступили управління транспорту та зв’язку ЛМР і ЛКП «Львівавтодор». Вже стало відомо, коли на зазначеній ділянці дороги встановлять відповідні дорожні знаки. У Львові перенесли кінцеву зупинку для частини приміських маршруток. Верховна Рада має намір посилити адміністративну відповідальність за водіння в нетверезому вигляді, в стані наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських препаратів.

Комуналка, ремонтні роботи

Ремонт яких львівських вулиць планують завершити цьогоріч. Як розповів начальник управління житлового господарства ЛМР Юрій Голець, цього року у Львові планують закінчити ремонт вулиць Богданівської та Мечникова, а також облаштують виїзд з вулиці Пулюя на вулицю Кульпарківську. 1 червня на вулиці Городоцькій, 166, розпочалися аварійно-відновлювальні роботи на шляхопроводі. Відтак, з 1 червня і до 14 жовтня цього року рух транспорту тут буде заборонений.

З середини червня у Львові стартують реставраційні роботи скульптурної групи «Ощадність», яка розміщена на куполі Музею етнографії та художнього промислу, що на пр.Свободи, 15.

Для споживачів газу Львівської області, які не мають встановлених лічильників, здійснено перерахунок відповідно до нових норм споживання від 1 лютого 2016 року. Суми до сплати із вказаним перерахунком будуть відображені в платіжних документах за використаний газ у травні, які споживачі отримають вже наступного місяця.

Реформи

На державній митниці України буде запроваджено електронну чергу для полегшення перетину кордону. В Україні з кінця липня введуть нові білети для здачі теоретичного іспиту на знання Правил дорожнього руху (ПДР). На порталідержавних послуг iGov запустили новий сервіс. Відтепер замінити водійські права можна через інтернет.

Міністерство освіти та науки пропонує різке збільшення держзамовлення на спеціалістів у сфері ІТ і скорочення на економістів та правників. Верховна Рада заборонила мобілізацію близьких родичів бійців, які загинули під час АТО. Згідно з правками, мобілізації не підлягають особи в разі смерті близького родича-військового.

В Україні подешевшають вживані авто. Верховна Рада прийняла у другому читанні й загалом законопроект, яким тимчасово, до 31 грудня 2017 року, значно знижуються ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі, зокрема, з метою мінімізації використання схем «тимчасового ввезення» для ухилення від сплати податків. Tvoemisto.tv пропонує кілька цікавих фактів про позитивні зміни, зумовлені Законом (прийнятим ВР України 31.05.2016 року), яким зменшено ставки акцизного податку на вживані автомобілі (Закон України Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів).

Соціальні проекти

У середу, 1 червня, у Львові на базі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону за участі представників програм НАТО в Україні та керівництва Військово-медичного департаменту Міноборони відкрито першу в Україні ерготерапевтичну кімнату із спеціалізованим реабілітаційним обладнанням та візкову майстерню для обслуговування і ремонту інвалідних візків.

У мешканки містечка Городок, що поблизу Львова, Ірини Іванчак діагностувала лейкемію. Наразі дівчині потрібна донорська кров та фінансова допомога.

Корисності

Практикувати англійську за допомогою книг надзвичайно дієво. Це не тільки покращує словниковий запас, а й зорову пам’ять. Однак один зі стовпів знання мови – сприйняття її на слух – найкраще тренувати під час перегляду англомовних фільмів. Пропонуємо перелік кінострічок, які варто переглянути, щоб покращити знання іноземної мови. Для кращого сприйняття, їх поділили за рівнем знань англійської.

У рамках року англійської мови в Україні, Британська Рада (British Council) запустила безкоштовні онлайн-курси LearnEnglish Pathways. Нині триває набір на курс «Досліджуючи англійську: мова та культура». Крос-культурна компетентність, обчислювальне мислення, знання нових медіа, крос-дисциплінарні знання та віртуальна колаборація – ось навички майбутнього, які будуть затребуваними на ринку праці у 2020 році.

Цими вихідним Tvoemisto.tv рекомендує відвідати пам’ятку природи та археології національного значення, яка не має аналогів у Європі, – Урицькі скелі.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Львів’яни часто нарікають, що їм бракує річки. Однак, далеко не кожен знає, що в нашому місті є понад 80 водойм. Чимало з них – у занедбаному стані, але є вдосталь і таких, які перетворилися на улюблені місця відпочинку. Мешканців не зупиняє навіть той факт, що в жодній з них купатися не можна. Офіційно. Журналісти Tvoemisto.tv спробували не просто підготувати підбірку унікальних львівських водойм, а й розповісти про них те, чого ви, можливо, ще не знали. Ми побували у місцях, де можна відпочити душею, відволіктися від повсякденних турбот і насолодитися природою. Деякі з цих озер мають великий потенціал, але все ще чекають на перевтілення. А деякі тим часом стають прикладом того, як львів’яни беруть ініціативу в свої руки та власними зусиллями приводять їх до ладу.

Тато Твого міста. Микола Савельєв: з дітьми ти намагаєшся бути кращим, аніж є. Знайомтеся, герой нашої рубрики – це людина, яка знає про місцевих «бандюків», мабуть, більше, ніж місцева поліція. Головний редактор газети «Ратуша», журналіст, що розуміється на темі криміналу, волонтер, батько трьох дітей і дідусь трьох онуків – Микола Савельєв. Про батьківство у різний вік, виховання та принципи, яких дотримується чоловік, про власні перемоги і поразки у найдовшій його професії – батьківстві.

До 1 липня цього року львів’яни повинні визначитися з формою управління свого будинку. Відтак журналісти Tvoemisto.tv довідалися, як у Львові створюють об’єднання співмешканців багатоквартирних будинків (ОСББ), що робити тим, хто відмовляється об’єднуватись, та чи справді зникнуть ЛКП, які самі ж мешканці досі називають «ЖЕКами».

«Львів відкритий для світу» – із таким гаслом місто перетворили на туристичну столицю України. Міська рада визначила розвиток туризму однією з пріоритетних галузей для розвитку міста, а сьогодні Львів ще й змагається за проведення Євробачення-2017. Про те, чого ж бракує іноземцям у Львові та що можна покращити вже тепер, обговорювали під час дискусії «Львів туристичний. Як покращити інфраструктуру міста».

Українська співачка, лідер, автор пісень і продюсер поп-рок-гурту «Таліта Кум» у межах культурного проекту Мар’яни Савки «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину» розповіла про найбільшу цінність у житті людини. Про любов і закон, кінобізнес, запит української аудиторії і, звісно ж, про музику Юлії Міщенко читайте у матеріалі Tvoemisto.tv.

Після трагедії, що трапилася на Грибовицькому сміттєзвалищі у понеділок, 30 травня, місцеві мешканці перекрили до нього доступ. Тому Львів як ніколи зіштовхнувся із проблемою сортування сміття та його раціонального генерування, адже вивозити його доводиться на полігони за межі міста. Пропонуємо практичні поради, які допоможуть «зекономити» сміття в умовах, що склалися.


Читайте також:
6 Червня, 2016 13:44
Павел Как организовать переезд и не потратить много денег [***]://goo.gl/E9Z8GP
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!