7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2493 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 25 – 31 липня.
фото: Фото: Володимир Караїм, tvoemisto.tv, jnsm.com.ua, facebook.com/evgeny.kraws, goodrest.com.ua

фото: Фото: Володимир Караїм, tvoemisto.tv, jnsm.com.ua, facebook.com/evgeny.kraws, goodrest.com.ua

CityLife

27 липня виповнилося 14 років із дня Скнилівської трагедії. Під такою назвою в історію увійшла аварія під час святкування 60-ї річниці 14 АК на Скнилівському аеродромі під Львовом 27 липня 2002 року. Унаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинуло 78 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало близько 250 людей. Пропонуємо три спогади очевидців тих подій.

Львів'янка Уляна Журавчак взяла участь в обіді Папи Франциска з молоддю. 28 липня львів’яни відсвяткували річницю Хрещення Русі спільною міжконфесійною молитвою. Віряни зібрались біля пам’ятника Шевченку, аби спільно відзначити цей день. 28 липня в Україні завершилася вступна кампанія. За її результатами Міністерство освіти і науки визначило виші, куди надійшла найбільша кількість заяв від вступників. Є в переліку й виші Львова. У Львові історики, дослідники та випускники університету «Львівська політехніка» відшукали старовинні документи, які підтверджують, що навчальний заклад заснували ще у 1816. Тож цього року університет святкуватиме 200-річчя.

У Львові на вул. Шафарика з’явиться громадський простір: візуалізація. У Львові постане пам’ятник Василю Стусу на території навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа І ступеня – гімназія міжнародних відносин» його імені. Відповідне рішення прийняв 26 липня виконавчий комітет Львівської міської ради. У Львові представили першочергові заходи рекультивації сміттєзвалища.

25 липня на 91-му році життя відійшов у вічність Любомир Полюга, політв’язень, особистий охоронець Романа Шухевича. Ще одна втрата цього тижня: на 92-му році життя відійшов у вічність визначний український вчений, мистецтвознавець, великий подвижник музейної справи, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Володимир Овсійчук.

Батьки Вероніки Роман шукають свідків загибелі своєї дитини. 10 червня дівчинка потрапила під колеса автобусу № 3а на вул. Шота Руставелі і загинула на місці. На службу до військово-польових шпиталів потрапляють, як правило, молоді спеціалісти. Утім керівництво шпиталів каже, що хотілося б бачити тут і досвідчених медиків. У вересні 2017 року УКУ відкриє новий Центр Митрополита Андрея Шептицького, який повинен стати своєрідною родзинкою нового університетського містечка УКУ біля Стрийського парку. Університет оголошує конкурс на посаду директора Центру.

Транспорт

З 1 серпня змінюється порядок регламентованого в’їзду в пішохідну зону центральної частини міста. З понеділка старі перепустки синього кольору втратять чинність, натомість діятимуть нові – червоного, жовтого та зеленого кольорів, залежно від категорії транспорту.

У Львові курсують 5 нових автобусів «Електрону»: уточнені маршрути. У Львові з’являться сім нових трамваїв «Електрон». Трамваї будуть схожі на вже курсуючий транспорт від компанії «Електрон», але з новою системою керування. Транспорт з’явиться у Львові у середині жовтня.

З 25 серпня у зв’язку із призначенням зупинки на ст. Підзамче потяг №91/92 Львів-Київ змінить розклад руху. «Укрзалізниця» скасувала поїзд зі Львова в Івано-Франківськ. В електротранспорт Львова повертають контролерів.

Із 4 липня Республіка Польща призупинила малий прикордонний рух із Україною в частині, що стосується в’їзду та перебування на території Польщі мешканців прикордонних районів, у яких є дозволи, видані відповідними органами. Польська сторона анонсувала, що відновлять малий прикордонний рух 2 серпня. Проте, як розповів Tvoemisto.tv прес-секретар Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Володимир Шеремет, наразі це питання повністю залежить від Польщі. Тим часом митники застерігають львів'ян від нового виду шахрайства на кордоні.

Комуналка, ремонтні роботи

У Львові стартували ремонтні роботи на вулиці Газовій. У Львові створили call-центр для прийому показів лічильників води. Відтепер субсидії призначатимуть на підставі доходу за попередній календарний рік. Субсидія ж, яка призначається у I кварталі буде нараховуватися згідно доходу за перші три квартали попереднього календарного року.

У львівському Музеї народної архітектури та побуту стартували роботи над упорядкуванням ставу. Перший етап – укріплення берегової лінії. На вулиці Лисенка, 43 у Львові, на фасаді храму святого Іоана Золотоустого, колишній Костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, відновили старовинну мозаїку «Найсвятіші Тайни». На Личаківському цвинтарі відновлять 26 надмогильних пам’ятників. Комплекс споруд Собору святого Юра у Львові реставруватимуть 4 роки.

Реформи

Відтепер мешканці Львова та області можуть сплачувати за адмінпослуги безпосередньо в Центрі надання адміністративних послуг через термінали Ощадбанку. Співробітник центру вводить назву потрібної послуги та суму платежу, а реквізити проставляються автоматично. На підтвердження оплати клієнт отримує чек. Незабаром таку ініціативу реалізують і в інших містах України.

У Львові для водіїв запровадили електронні договори купівлі-продажу авта. В Україні створять єдину базу наукових текстів для боротьби з плагіатом. У Міністерстві юстиції України оголосили конкурс з відбору пар, які першими зможуть зареєструвати шлюб протягом 24 годин.

Державна авіаційна служба України домовилася з Міністерством транспорту і комунікацій Литви про повне зняття обмежень у повітряному сполученні між країнами. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який може заохотити українців купувати екологічно чисті електромобілі. Якщо законопроект буде підтриманий, з січня 2020 року при купівлі одного електромобіля можна буде скористатися податкової пільгою в розмірі сплачених за рік податків.

Соціальні проекти, благодійність

Львів’ян просять допомогти Миколі Жуку побороти страшну хворобу. Нещодавно у нього стався рецедив лейкемії і чоловік вимушений пройти процедуру трансплантації кісткого мозку в Німеччині. На операцію необхідно зібрати колосальну для України суму – 250 тис. євро. Волонтери просять львів’ян принести овочі для сухих борщів воякам.

У Львові дітей запрошують на безкоштовне навчання плаванню. У червні цього року ЛКНП «Центр розвитку туризму» управління туризму Львівської міської ради спільно з Інститутом міста провело уже традиційне дослідження відпочинкових туристів з метою визначення особливостей туристичного ринку міста: результати дослідження. В Україні відбувся конкурс на найкращий соціальний ролик від прес-служб патрульної поліції України. У фінал конкурсу вийшли шість відео: зі Львова, Івано-Франківська, Ужгорода, Дніпра, Чернівців та Одеси. Львів’яни здобули перемогу. ЛКП «Лев» прозвітував за півроку своєї роботи у 2016. Сім #перемог львівського КП «Лев» за півроку.

Корисності та цікавинки

Пропонуємо вам курси різної тематики з платформи Coursera, які будуть доступні у серпні. Програмування, створення додатків для мобільних телефонів, основи SEO та вивчення бізнес-англійської – про все це можна дізнатись, не встаючи з крісла на дачі чи навіть у кав’ярні за чашкою смачної кави. Львівські розробники запустили онлайн-сервіс Vimbird, за допомогою якого можна створювати власні аматорські спортивні події, а також долучатися до вже існуючих.

Поблизу реальних Тустанських скель на Львівщині тепер можна побачити віртуальний стародавній оборонний комплекс станом на період його найбільшого розквіту. Програму розробили студенти університету «Львівська Політехніка» Микола Держило та Віктор Сорочак.

Улітку, коли температура повітря прогрівається ледь не до 40 градусів, буває важко заснути. Причина тому – гаряче і сухе повітря. Воно загальмовує процес зниження температури тіла під час сну. Пропонуємо кілька порад, як боротися зі спекою уночі. Де у Львові навчитись верхової їзди: адреси. Чотири поради, як правильно сортувати сміття: інфографіка.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Люди Твого міста. Мирослав Скорик: Мій абсолютний слух виявила Крушельницька. Мирослав Скорик – видатний композитор і музикознавець сучасності, основоположник української естрадної пісні, лауреат численних премій та нагород, художній керівник Київської опери і людина унікальної долі, життєвий шлях якої замолоду був переповнений пошуками власного призначення, аж до повного усвідомлення надважливого місця музики та композиції. Львів’янин, що подарував світу безліч музичних шедеврів, відомий далеко за межами України. Tvoemisto. tv пощастило порозмовляти з композитором про обрання музичного шляху, навчання в умовах заслання родини до Сибіру, про любов до футболу, захоплення джазом та диригуванням, а також про написання знакової опери «Мойсей», зустріч із Папою Римським, роботу над музикою до фільму «Тіні забутих предків» і улюблене хобі – збирання грибів.

Право на небо: як під Львовом працює обсерваторія. Фоторепортаж. За півгодини їзди автівкою від Львова розташовується невелике селище міського типу, де є відома усім львів'янам обсерваторія. Саме у Брюховичі приїхали журналісти Tvoemisto.tv, щоб на власні очі побачити «червону планету», Юпітер, а також навчитись розрізняти сузір’я і дізнались, чому зірки не вмирають. Про таємниці львівського неба розповів науковий співробітник асторономічної обсерваторії Львівського національного університету ім. Івана Франка Валерій Касеркевич.

«Трамвай на Сихів»: чого не врахували проектанти. Проект «Трамвай на Сихів» планують повністю завершити до 1 січня 2017 року, і запустити на новий маршрут трамваї. Втім, проект включає не лише прокладання трамвайної колії, але й повну реконструкцію шляху. Tvoemisto. tv вирішило з’ясувати, як облаштовують велодоріжки, тротуари та трамвайні зупинки.

Три заводи, які на Львівщині планують збудувати європейці.  Від початку року багато закордонних підприємств висловили намір збудувати власні заводи на Львівщині. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, що неподалік Львова планують робити європейські компанії та концерни.

4 фестивалі поблизу Львова, які можна відвідати до кінця літа. Літо – час етно-музики, співів і танців просто неба. Tvoemisto. tv пропонує перелік фестивалів поблизу Львова, що відбудуться до кінця літа, у програмі яких виступи українських та іноземних музичних гуртів, а також багато розваг та майстер-класів.

Куди поїхати на вихідні зі Львова: у Розлуч до витоків Дністра. Tvoemisto.tv пропонує подорожити мандрівки Львівщиною. Наступна зупинка на цей вікенд – село Розлуч. Тут ви зможете відчути справжню могутність природи, а також відвідати пам’ятки архітектури, яким більше ста років.

ТОП-8 ресторанів Львова від знаного столичного ресторатора Дмитра Борисова. Tvoemisto.tv продовжує проект «Найкращі ресторани Львова», у межах якого відомі ресторатори розповідають, які заклади у місті вони радять відвідати та чому. Цього разу ми пропонуємо 8 закладів від Дмитра Борисова.

Я з дитинства захоплювався цирком. Історія львівського педіатра, що тягає потяги зубами. Львів’янин Олег Скавиш може носити дівчину не тільки на руках, а й в … зубах. Підняти людину для нього не проблема, оскільки тягає в зубах навіть кораблі та потяги. Багаторазовий рекордсмен України вже двічі замахнувся на світові рекорди, незабаром спробує побити і третій. Tvoemisto.tv розпитало лікаря-педіатра, звідки народилося незвичне захоплення і яким чином його рекорди допомагають онкохворим дітям.

А де я маю стати?! 20 місць у Львові, де водії порушують правила паркування. Фото. Від початку 2016 року у Львові за неправильне паркування оштрафували майже 12 тисяч водіїв. Деяким із них постанову про накладення адміністративного стягнення вручили повторно. Насправді ж порушників – набагато більше, адже чимало людей отримують від інспекторів поліції лише усне зауваження. Де у Львові найчастіше паркуються з порушеннями? Якими штрафами за це карають? А також куди скаржитися мешканцям, які натрапляють на неправильно припарковані автівки? – дізнавались журналісти Tvoemisto.tv. Разом із представником Соціальної ініціативи «Хтось не зробить!» Олегом Котисом журналісти шукали та фіксували випадки порушень на дорогах і тротуарах Львова. 

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!