7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2821 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 12 – 18 вересня.
фото: Варта 1, inquisitr.com, day.kyiv.uа, Tvoemisto.tv

фото: Варта 1, inquisitr.com, day.kyiv.uа, Tvoemisto.tv

CityLife

У Львові триває напружена ситуація з вивезення сміття. Компанії-перевізники не вивозять сміття через те, що його нема куди відвантажувати. Тим часом причину переповнених сміттєвих баків влада міста вбачає у збільшенні кількості сміття в осінній період. На сміттєзвалищі у Грибовичах наразі ведуться роботи з облаштування паркану та встановлення відеокамер. А сміттєвий майданчик у Залізничному районі перевіряли на тиф.

У Львові страйкували медики. Страйкувальники вимагали забезпечення стовідсоткового фінансування виплати заробітної плати та додаткових законних виплат. Будинок для учасників АТО у Львові планують завершити до кінця року. У місті видали містобудівні умови на будівництво, реконструкцію та каналізування 5 об’єктів.

15-18 вересня Львів перетворився на Форум видавців, авторів, перекладачів, науковців, підприємців, істориків, журналістів, друкарів, а також читачів. У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася Церемонія вручення Премії «Найкраща книга року». У Львові 15 вересня офіційно зареєстрували кластер видавничої діяльності та поліграфії. Робота над його створенням тривала протягом двох років.

Ще одна дитина з правцем потрапила в реанімацію у Львові. Цього разу 5-річного хлопчика, який захворів на правець, доставили до Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» із Городоцького району. До Львова надійшла частина вакцин для профілактики дитячих інфекцій. Уже підписані накази про розподіл, і впродовж цього-наступного тижня вакцини, які надійшли на обласні склади, будуть розподілені по районах і місту.

17 вересня відійшов у вічність видатний український письменник Роман Іваничук. Чин похорону відбудеться на Личаківському кладовищі 19 вересня о 13.00 год. Поховають Романа Іваничука в родинному гробівці.

У Львові розпочинається Міжнародний театральний фестиваль «Золотий лев – 2016», на якому світові театри презентуватимуть свої вистави.

Транспорт

Невдовзі Львів отримає кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на запровадження у місті електронного квитка. Про умови цієї позики та на що конкретно підуть гроші говорили під час дискусії «Громадський транспорт у Львові: швидкі та довгі рішення».

У Львові три автобуси змінять свої маршрути. Місто виділить 4 мільйони на компенсацію проїзду пільговиків у маршрутках.

Цьогоріч Львів з’єднали прямим авіасполученням із такими країнами: Греція, Туречччина, Польща, Білорусь та Литва. Окрім того, запровадили два нові внутрішні рейси в межах України – до Ужгорода та Івано-Франківська

З 12 вересня 2016 року на Львівській залізниці обслуговуватимуть пасажирів у поїздах приміського сполучення за оновленими тарифами. Сім львівських регіональних потягів змінять розклад руху.

Комуналка, ремонтні роботи

Вулицю Детька у Львові ремонтували протягом трьох місяців та нарешті відкрили для проїзду. Її ремонт обійшовся у понад 2 мільйони гривень. До кінця місяця для проїзду закрили ще одну вулицю – Зубрівську.

У Львові відреставрують старовинну кам’яницю на площі Ринок. На реставрацію «Чорної кам’яниці» Посольський фонд США збереження культурної спадщини виділив понад 200 000 доларів.

В Україні змінили порядок надання субсидій: три нововведення. 10% клієнтів компанії ПАТ «Львівгаз» офіційно відмовилися від безкоштовного встановлення будинкових приладів обліку. Відповідно до Кодексу ГРМ, прийнятого держрегулятором, з вересня таких споживачів переведуть на граничні норми споживання газу. Це означає, що вже восени місячний платіж за блакитне паливо у тих, хто проігнорував потребу обліку енергоресурсу, зросте приблизно удвічі.

Реформи

Керівник Національної поліції України Хатія Деканоїдзе 12 вересня на прес-конференції у Києві підтвердила факт алкогольного сп’яніння начальника карного розшуку поліції Львівщини Миколи Гладюка у час, коли він знаходився за кермом автомобіля.

У Львові добровольців визнали учасниками бойових дій. 13 вересня депутати Львівської облради на сесії розглянули та прийняли рішення «Про визнання бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України».

Із жовтня українцям не продовжуватимуть дію закордонних паспортів. У разі закінчення терміну дії закордонного паспорта потрібно буде оформити новий документ.

Парламентарі мають намір ввести податкову знижку у розмірі 15% на купівлю обладнання для виробництва альтернативних видів енергії. Відповідну норму додали до проекту закону №4033а про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання ринку електромобілів в Україні та використання альтернативних джерел енергiї.

Соціальні проекти, благодійність

Львів’ян просять допомогти врятувати дворічного Тарасика. Хлопчику потрібна операція, аби зберегти функції нирок та підготуватися до трансплантації донорської нирки у майбутньому. У Львові стартує благодійний аукціон «Софія, ми з тобою». Львівські митці ініціюють благодійний аукціон, на якому будуть реалізовані твори видатних митців, що працюють у різних жанрах та матеріалах.

У соціальній мережі Facebook з’явилися нові хештеги #НеБийДитину та #НеМожнаБитиДітей. Батьки розповідають, як вони відмовилися або і взагалі не практикують фізичні покарання дітей.

У Львові сім’ї загиблих бійців та інваліди АТО отримають кошти на ремонт квартир. У Львові безкоштовно проводитимуть реабілітацію військовослужбовців. Сім’ям загиблих на сміттєзвалищі виділили двокімнатні квартири.

Корисності та цікавинки

Які моделі авто найвигідніше ввозити з Європи. Пропонуємо інфографіку з конкретними моделями авто, купуючи які, можна зекономити кошти.

Фахівці радять українцям їсти кавуни у вересні, адже саме на початку осені вони дешевші та не містять нітратів. Пропонуємо кілька цікавих фактів про корисність цієї баштанної культури.

Дитячі клуби Львова – мережа осередків дозвілля, в яких діють безкоштовні гуртки та секції пізнавального, творчого і спортивного спрямування. Пропонуємо їх перелік.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Скільки коштуватиме проїзд після запровадження е-квитка у Львові. Невдовзі Львів отримає кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на запровадження у місті електронного квитка. Про те, скільки коштуватиме одноразовий проїзд та якими будуть різновиди довгострокових транспортних карток, говорили під час дискусії «Громадський транспорт у Львові: швидкі та довгі рішення».

До Львова привезли унікальну виставку «Люди Свободи». 14 вересня на площі Ринок у Львові презентують проект «Люди Свободи». Львів’янам пропонують переглянути унікальні архівні фото та дізнатися більше про особистостей, які боролися за незалежність України.

Технології – не головне. Інновації роблять люди, які готові ризикувати. Чому основа усіх інновацій – це людина? Який відсоток стартапів досягає успіху? Завдяки чому львівське ІТ стало глобальним? Як українці, які навчаються чи працюють за кордоном, можуть бути корисними для країни? Про це та інше говорив керівник Програми комп’ютерних наук УКУ Ярослав Притула під час бізнес-сніданку «Інновації в бізнесі та література як джерело знань». Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Багатоповерховий паркінг та сонячні панелі. Львів’яни подали свої проекти. 15 вересня львів’яни мали останній день для подачі проектів, які реалізовуватимуть за бюджетні кошти Львова наступного року. За місяць львів’яни подали майже 200 проектів, серед яких: облаштування громадських просторів, утеплення шкіл, будівництво дитмайданчиків та інші. Є і чимало інноваційних, які направлені на збереження довкілля та економію коштів. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!