7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

3261 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 26 вересня – 2 жовтня.
фото: Tvoemisto.tv, lvivexpres.com, прес-служба ЛМР, Олег Ладнюк, itcluster.lviv.ua

фото: Tvoemisto.tv, lvivexpres.com, прес-служба ЛМР, Олег Ладнюк, itcluster.lviv.ua

CityLife

У Львові назвали точну дату запуску трамваю на Сихів. У Львові знову страйкують перевізники. Обіцяють, що цього разу акція не створюватиме дискомфорт для мешканців. Також у місті страйкують учасники АТО. Львівські рятувальники отримали мобільний пункт надання масової допомоги.

Європейський інвестиційний банк виділить 30 млн євро на рекультивацію Грибовицького полігону і 45 млн євро на будівництво сміттєпереробного комплексу. Із таким результатом Кабінет міністрів розглянув звернення Львова щодо участі у Програмі розвитку муніципальної інфраструктури України.

На першому поверсі Львівської облдержадміністрації на вулиці Винниченка, 18 тепер працюватиме їдальня, у якій зможуть поїсти за 20 гривень не тільки працівники облдержадміністрації та обласної ради, а й пересічні громадяни. На базі колишнього кінотеатру «Арлекіно» (вул. Городоцька, 285) у Львові створять громадський центр розвитку, доступний для маломобільних мешканців.

Працівники Головного управління ДФС у Львівській області відзначають, що за останні дні набирає обертів контрабандний ввіз на територію України мобільних телефонів іPhone7: скільки дозволено ввозити. Виконавчий комітет прийняв рішення про демонтаж засобів сфери розваг і відпочинку та атракціонів, які знаходяться у центральній частині Львова у зоні ЮНЕСКО.

У жовтні українці матимуть три вихідні поспіль. У Львові облаштують міський пляж біля Левандівського озера. Цієї осені у сімох парках Львова висадять нові дерева. Львівський державний університет фізкультури отримав ім'я Івана Боберського.  Виконавчий комітет міськради затвердив містобудівні умови та обмеження на будівництво, реконструкцію та розміщення 12 об’єктів у межах Львова.

У Львові завершився ювілейний 10-ий фестиваль «На каву до Львова». На завершення заходу вручено нагороди у різних номінаціях, а також нагороджено дипломом і кубком кращу кав'ярню. Від 30 вересня поттеромани Львова мають нагоду придбати український переклад книги «Гаррі Поттер і Прокляте дитя».

Із 30 вересня до 2 жовтня на стадіоні Arena Lviv проходитиме Lviv IT Arena. До Львова завітає понад 2500 ІТ-фахівців із Центральної та Східної Європи для нетворкінгу і представить найновіші українські ІТ-розробки у рамках Tech Expo. У Львові розпочався конкурс-промоція місцевого підприємництва «Обличчя міста-2016». Медіа-хаб «Твоє місто» також пройшов перший відбір цьогорічного конкурсу і позмагається за перемогу в номінації «Львів інформаційний» та найвищу нагороду (гран-прі) конкурсу. Голосування триватиме до 6-го жовтня.

Транспорт

Патрульна поліція Львова нагадує водіям про необхідність увімкнення фар удень за межами населених пунктів.

Львів зараз веде перемовини з угорською компанією Wizz Air, яка є одним із найпопулярніших лоукостерів. Запровадження рейсів очікують до весни 2017 року. В Україні запроваджують більш жорсткі правила бронювання залізничних квитків. «Укрзалізниця» має намір зменшити кількість електричок. 1-го жовтня, згідно рішення Львівської міської ради, усі приміські напрямки, які раніше курсували до Приміського вокзалу, змінили кінцеву зупинку.

У Львові хочуть підняти вартість паркування поза межами центру. ЛКП «Львівавтодор» пропонує збільшити вартість паркування у другій зоні до 5 грн за годину. Маршрут для вантажних перевезень планують відновити на вже існуючій залізничній колії (Перемшль-Хирів-Нижанковичі) та продовжити цей шлях до Львова. У такій ініціативі зацікавлена не лише українська, а й польська сторона.

Комуналка, ремонтні роботи

На перехресті вулиць Стрийської та Володимира Великого активісти ремонтують занедбаний підземний перехід. Державне агентство автомобільних доріг України («Укравтодор») разом з іншими відповідальними міністерствами і відомствами готує до реалізації проект ремонту 144,5 км доріг у Львівській та Волинській областях за рахунок кредитних коштів, наданих Польщею.

Від понеділка, 26 вересня, і до 30 жовтня на ремонт закрили частину вулицю Бальзака  на ділянці від будинку №25 до вулиці Джерельної. Триває ремонт вулиці Богданівської на ділянці від вул. Золочівської до вул. Тракт Глинянський. Роботи стартували на початку вересня, завершити їх планують до середини листопада.

Із 2017 року виробникам дозволили щомісяця піднімати ціни на електроенергію. Як оформити субсидію без «прописки» і лише на фактичних мешканців житла і за яких умов можна втратити право на субсидію – про це йдеться у роз’ясненнях, наданих урядом.

Реформи

Президент Петро Порошенко підписав закон щодо запровадження нових пластикових внутрішніх паспортів (ID-карток), які починають видавати з жовтня 2016 року. Як у Львові відбуватиметься процес заміни звичайного паспорта на ID-картку; які переваги нових документів та де львів’яни зможуть їх оформити, – розповіла Tvoemisto.tv Марта Комарницька, речниця Львівського обласного управління міграційної служби.

Комітет Європейського парламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ проголосував за внесення України до списку країн, з якими Євросоюз вводить безвізовий режим. Українцям видаватимуть європейські водійські права з чіпами.

У 2017 році в Україні розпочнеться поступовий перехід на застосування принципів страхової медицини. Цей процес триватиме до 2020 року. Кабінет міністрів України вніс зміни до «Переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров'я та вищих медичних закладах освіти». Для львівського ОХМАТДИТу придбають нове операційне ліжко.

На Львівщині відкрили другу чергу найпотужнішої на Західній Україні вітроелектростанції. Окрім того, запрацювала друга черга заводу «Фуджікура», яку приїжджав відкривати Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Обласна влада звернулася до представників компанії «IKEA» з пропозицією відкрити на території Львівщини завод з обробки деревини.

Соціальні проекти, благодійність

У Львові збирають гроші, аби вберегти життя 5-річної дівчинки. Львів’ян просять допомогти подолати недугу 22-річному студенту. У місті шукають чоловіків із групою крові IV +, які могли б стати донорами для 9-місячної дитини. Львів’ян просять допомогти зібрати кошти на лікування Володимира Кучинського, художнього керівника театру імені Леся Курбаса.

Львів’ян запрошують долучатися до благодійної висадки лісу. Американські Ради з міжнародної освіти в рамках Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP) оголошують Відкритий всеукраїнський студентський конкурс проектів соціальної відеореклами «Чесність починається з тебе».

Корисності та цікавинки

Львівським студентам та журналістам пропонують дослідити, у який спосіб вирішують міські проблеми в Данії і Україні. У місті відбудеться безкоштовна школа стартапів. 5 безкоштовних онлайн-курсів для вивчення англійської, які стартують восени.

Галичани завжди мали репутацію людей вихованих і шляхетних, аж до демонстративної манірності й церемонності. Вона виявлялася і у великому, і у дрібницях: у вишуканому вбранні пань, у несподіваній галантності панів, у поважних походах до театру, у вишуканих інтер’єрах галицьких цукерень, у мові старих газет, у цілуванні жіночих рук.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Гімназію Шептицьких у Львові перетворять у школу європейського зразка. Візуалізація. Ідею спорудження нового приміщення європейського зразка для Львівської гімназії Блаженного Климентія Шептицького висловив отець Олег Ладнюк, директор гімназії, під час дискусійної платформи «Як повинні розвиватися райони Львова? Приклад Сихова».

У Львові відкриють центр трансплантації стовбурових клітин. Центр трансплантації працюватиме на базі Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАН України (вул. Генерала Чупринки, 45). Вже зараз там облаштовано палати необхідним обладнанням та проведено попередній відбір кандидатів у працівники Центру.

Як правильно розпоряджатись особистим бюджетом. Про те, як правильно розпоряджатись особистим бюджетом, які інструменти допоможуть нам витрачати мудріше, як уникнути фінансових шахраїв, чи варто запроваджувати навчання фінансовій грамотності у школі та чи думають українці про свою пенсію, – обговорювали під час зустрічі «Фінансова грамотність: як керувати своїми коштами?»

Батькам, вчителям чи дітям? Як реформують шкільну освіту у Львові. У рамках зустрічі, організованої дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» за підтримки міжнародного фонду «Відродження», представники управління освіти ЛМР, активні вчителі та експерти обговорили реформу освіти. Пропонуємо 6 думок учасників про те, із чого потрібно починати зміни в освіті міста.

Інновації, які змінюють світ: про бізнес, мобільні пристрої та ІT. Про те як інновації впливають на розвиток бізнесу, зайнятість – як основний показник світової економіки, а також, чому телефон давно перетворився у окремий набір сервісів, який відсоток стартапів досягає успіху, та як ІT виходить на цифрову трансформацію обговорювали під час бізнес-сніданку «Інновації в бізнесі та література як джерело знань».

Хто такі львів'яни? Шлях до ідентичності. Про поняття української (національної) та львівської (локальної) ідентичності, проблеми мультикультурного Львова, а також, що означає бути львів’янином обговорювали на тематичному форумі «Місто» в рамках Форуму видавців, організованому дискусійною платформою «Твоє Місто Львів».

Спальний чи культурний: яке майбутнє у Сихова. Із Сиховом пов’язані різні стереотипи, наприклад, що це неблагополучний район, або ж лише спальний. Але чи справді це так? Над цим і не тільки міркували учасники дискусії «Як повинні розвиватися райони Львова? Приклад Сихова».

Сихів матиме свій театр. 9 жовтня у червоній залі Культурно-освітнього центру імені Довженка відбудеться перша вистава театру «Domus». Вхід безкоштовний.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!