Львів. Найважливіше за тиждень

3208 1
Позаду ще один тиждень фактів, подій, ініціатив та відкриттів. Tvoemisto.tv пропонує пригадати львів’янам, що відбулося за тиждень 3-9 жовтня.

CityLife

Цього тижня у Львові розпочали рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Мінфін погодив проект Львова щодо фінансування Європейським інвестиційним банком реконструкції полігону твердих відходів та будівництва нового сміттєпереробного заводу. Мова йде про суму 75 млн євро.

У Львові затвердили розмір виплат для учасників АТО та їх дітей. Також цього тижня у «Львівтеплоенерго» повідомили, що теплопостачання у місті відновлять тоді, коли впродовж трьох діб температура буде нижче 8 градусів.

Через дощі на дорогах Львова утворилися потоки води, а на вулиці Стуса, яку нещодавно відремонтували, сьогодні  транспортний колапс. Там на дорожньому полотні провалилася вантажівка та стався витік води у кількох місцях. Також через негоду у місті впало 9 дерев.

У місці планують звільнити водія автобусного маршруту №138, що вигнав з маршрутки 11-річну дитину, яка промокла під дощем.

У львівському ОХМАТДИТі небайдужих львів’ян просять приносити іграшки та книжки для пацієнтів лікарні., щоб діти могли відпочивати та розвиватися у вільний від лікування час.

Цього тижня у Львові на території дитсадка хлопчик знайшов шприц, що міг переносити віл-інфекцію. Як пояснила директор садочка, наразі дитині проводять профілактичне лікування ВІЛу.

Також біля шкіл та дитсадків Львова планують облаштувати відеоспостереження. Встановлення відеонагляду за навчальними закладами дозволить моніторити проблемні місця і скеровувати туди представників «Муніципальної дружини» або ж поліції.  До того ж у Львові працює оновлений центр безпеки міста. Відтепер у Львові опрацьовуватимуть зображення із понад 130-и камер відеоспостереження. Плани до 2020-го – 1500 відеокамер по місту.

У Львові жителі Сихова писатимуть проект покращення району. 15-16 жовтня активні жителі Сихівського району Львова упродовж двох днів тренінгу створюватимуть власні проекти-пропозиції.

Транспорт

Львів та Херсон з’єднає нова магістраль. Міністерство інфраструктури України планує у наступному році розпочати будівництво сучасної автодороги «Львів – Херсон». Нова магістраль об’єднає два регіони – Карпати і Південь.

Від нового аеропорту до центру Львова їздитиме тролейбус. Комунальне підприємство «Львівелектротранс» уклало договір вартістю 4,5 мільйони гривень на будівництво тролейбусної лінії до нового терміналу аеропорту «Львів».

Комуналка, ремонтні роботи

У Львові на місяць перекриють частину просп. Червоної Калини, внаслідок чого перехрестя просп. Червоної Калини – вул. Угорська буде непроїзним упродовж місяця. Також до 30 жовтня включно у Львові буде обмежено рух транспорту на вулиці Городоцькій, 226-228, у зв’язку з проведенням робіт із заміни аварійної ділянки водопроводу.

Реформи

В Україні Уряд тимчасово скасував держрегулювання цін на продукти харчування. Про це йдеться в постанові Кабміну, яка набула чинності 1 жовтня.

У 2017 українці зможуть укладати контракти з сімейними лікарями. Тим часом зарплата останніх може зрости до 19-50 тисяч гривень.

Штраф за водіння у нетверезому стані може «подорожчати». Якщо нетверезий стан водія за кермом стане причиною ДТП з постраждалими, то винуватцю загрожуватиме ув’язнення або штраф у розмірі 102 тис. гривень.

Соціальні проекти, благодійність

Львів’ян кличуть провести кулінарні майстер-класи для вихованців інтернату. Кулінарний гурток «Казанок» створений за ініціативи Центру опіки сиріт при Навчально-реабілітаційному центрі «Мрія». На заняттях гуртка дітки навчаються елементарним правилам приготування їжі, вибору та зберігання продуктів, правилам столового етикету.

Тим часом 100 казкарів створюють у Львові благодійну дитячу книгу в рамках проекту «Щастя у віконці» За цей час майже 100 українських казкарів зголосилися стати співавторами книги. Організатори шукають спонсорів.

В Україні діти із сиротинців матимуть наставників. Президент підписав закон щодо запровадження наставництва у вихованні дітей-сиріт. 

У Львові на благодійному концерті заспівають унікальні колискові для аутистів. Відома вокалістка Соломія Чубай, що виховує сина із синдромом Аспергера, ініціювала унікальний проект щоб порушити мовчанку навколо проблем людей з аутизмом.

Поблизу Львова у Брюховичах відкрили перший в Україні освітньо-культурний соціальний Центр для дітей з інвалідністю. Там прийматимуть дітей із затримкою розумового розвитку, аутизмом, ДЦП та синдромом Дауна.

В Україні запустили сайт для демобілізованих військових, що надаватиме відповіді на найпоширеніші запитання щодо отримання статусу учасника бойових дій, пільг і прав військовослужбовців.

Корисності та цікавинки

Львів’ян запрошували на тиждень безкоштовних тренінгів «BEST Training Week», що проводили з 3-го до 7-го жовтня в Національному університеті «Львівська політехніка». Також 7 жовтня львів’ян безкоштовно навчали виробляти прикраси з вовни. Усі охочі могли навчитися виготовляти екологічні прикраси.

У Львові відкрили новий креативний простір для читання. Відтепер у Львові з’явився ще один простір, де можна провести час з комфортом, читаючи книжку. Оновлена бібліотека-філія №42 ЦБС з 4 жовтня запрацювала за адресою: вул. Патона, 4/2.

Національна комісія з державного регулювання зв’язку офіційно дозволила використовувати в Україні іPhone 7

У Львові створили унікальний портрет Стіва Джобса. Автор проекту – студент Олександр Луцюк, який захоплюється збиранням кубиків Рубіка з першого курсу коледжу.

«Prometheus» відкриває три нові безкоштовні онлайн-курси. Серед нових масових курсів «Культурологія», «Філософія», а також «Наука повсякденного мислення», що належить до топ-3 безкоштовних онлайн-курсів світу.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Топ-7 винаходів, які презентували на Lviv IT Areni

У межах міжнародної конференції «Lviv IT Arena 2016», на TechExpо українські розробники представили новинки технічної індустрії, які допоможуть полегшити життя у різних його сферах.

Хто ще прийде на Львівщину? Роман Матис про інвестиції та комунікацію з Європою

Львівський регіон сьогодні є лідером із залучення іноземних інвестицій. Нашою областю зацікавилися такі бізнес-гіганти як «Fujikura», «Green Factory», «Nexans», «Leoni»… Роман Матис, керівник управління залучення інвестицій Львівської ОДА, розповів Tvoemisto.tv, чи прийде сюди IKEA та як область змінила підхід до залучення інвесторів.

Як у Львові оформили перший ID-паспорт для дитини. Перелік документів

Президент Петро Порошенко підписав закон щодо запровадження нових пластикових внутрішніх паспортів (ID-карток), які починають видавати з жовтня 2016 року. Як і де у Львові оформити перший ID-паспорт, – розповіла у коментарі для Tvoemisto.tv Марта Комарницька, речниця Львівського обласного управління міграційної служби.

У Львові для дитячої клінічної лікарні придбали надсучасне обладнання. Відео

Хірургічне відділення вроджених вад розвитку і хірургії новонароджених дитячої клінічної лікарні придбало надсучасний відео-ендоскоп. Цей прилад  дозволяє виявити і описати найменші зміни при захворюванні  та аномалії шлунково-кишкового тракту завдяки чіткості та якості зображення. Про це розповіла завідувач відділення вроджених вад розвитку і хірургії новонароджених міської дитячої  клінічної лікарні Галина Курило, інформує кореспондент Tvoemisto.tv.

Відомий вітражист Олександр Личко: все справжнє приходить нізвідки

Вітражний іконостас, скляний тетрапод, особлива підсвітка. У львівській церкві святих Ольги та Єлизавети реалізовується масштабний нетиповий проект. Кореспондент «Твого міста» поспілкувався з вітражистом Олександром Личкою, який розповів про роботу у храмі, неймовірні ідеї та про те, що колись у Львові були чи не найкращі в Європі цехи по варінню скла.

Міжнародний конгрес ПЕН-клубу  хочуть провести у Львові

Наступний конгрес міжнародного ПЕН-клубу пройде в Україні. Чому це унікальна подія для української культури та які шанси має Львів на проведення цього заходу, розповіли Tvoemisto.tv Микола Рябчук, президент Українського центру міжнародного ПЕН-клубу, та Андрій Павлишин, член Ревізійної комісії клубу.

Дисонанс на ринку праці: що вимагають працедавці та чого хочуть працівники

Зазвичай роботодавці хочуть бачити у своїх компаніях креативних людей і не завжди пам'ятають, що саме фінансова мотивація у більшості випадків є вирішальною. Цю проблему обговорювали під час бізнес-сніданку, організованому HD Partners в рамках Форуму видавців у Львові.

Дати настільки добру освіту, щоб попередити війну. Чого має навчати школа?

Зараз шкільні стандарти дуже вузькі. Так ми ігноруємо та маргіналізуємо талант та інтелект, які мають наші діти. Але людський ресурс дуже різноманітний і ми маємо викривати його, досліджувати та вдосконалювати. Але як це зробити?

Вибачте, у вашому районі немає вільних машин. Вся правда про таксі у Львові

У вівторок, 4 жовтня, сильна злива практично паралізувала рух транспорту у Львові. Львів’яни скаржилися у соцмережах, що було важко дочекатися тролейбус чи трамвай — більшість із них опинялися у заторах. А коли на зупинці, під рясним дощем, довгоочікуваний автобус таки діставався зупинки, сісти у нього ставало новою проблемою, адже транспорт був переповнений. Альтернатива – викликати таксі і почути у відповідь: «Вибачте, у вашому районі немає вільних машин!»

Вакансії: на які пропозиції відгукується молодь?

Все частіше молоді люди вирішують йти працювати, жертвуючи повноцінним традиційним навчання. Як ринок праці сприймає молодих працівників, що обирає молодь та на які оголошення відгукується обговорювали під час HR-семінару, організованому юридичною компанією HD Partners та Львівською консалтинговою групою.

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
24 Жовтня, 2016 17:10
cristalia Мене особисто дуже турбує проблема з ВІЛ / СНІД, добре що про неї говорять та інформують народ. Також варта уваги спільна програма с підтримки протидії, читала про неї ось тут:[***]s://unaids.org.ua/ua/about-unaids/spilna-programa-agentstv-oon
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!