7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

4188 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 24 – 30 жовтня.
фото: МАТВІЯ ПОГРАНИЧНОГО, WYR.COM.UА, HOROSHIYBLOG.LIVEJOURNAL.COM, KIEVVLAST.COM.UA, TABLETKI.PP.UA, INQUISITR.COM

фото: МАТВІЯ ПОГРАНИЧНОГО, WYR.COM.UА, HOROSHIYBLOG.LIVEJOURNAL.COM, KIEVVLAST.COM.UA, TABLETKI.PP.UA, INQUISITR.COM

CityLife

У пологовому відділенні Комунальної 3-ї міської клінічної лікарні, що на вулиці Раппопорта, 8, обіцяють увімкнути цілодобове водопостачання. Для Львівського центру «Мікрохірургія ока» придбали надсучасне обладнання. 25 жовтня полісмени затримали біля дитячого садочка чоловіка, який готувався вжити речовини, схожі на наркотичні.

29-го жовтня у Львові відкрили нову сучасну торгову галерею «Victoria Gardens». Пропонуємо повний перелік магазинів, які уже готові зустріти покупців, а також тих, які лише в процесі підготовки. Також у Львові відбулось відкриття відновленої верхньої частини Митрополичих садів. Концерт дуету «Потап і Настя», який було заплановано у Львові на суботу, 29 жовтня, – скасували.

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав Міністерство внутрішніх справ України повторно розглянути заяву відомого мовозахисника, львів’янина Святослава Літинського до Хатії Деканоїдзе щодо порушення нею мовного законодавства. Інспекція держархбудконтролю провела низку перевірок щодо будівництва на вул. Тернопільській, 42, вул. Шевченка, 418 та вул. Величковського, 61, 62 у Львові.

У Львові зловмисники обікрали дві школи та два садки, відтак у місті почали обговорювати необхідність посилення нічної охорони навчальних закладів. 27 жовтня із симптомами інфекційного кишкового захворювання госпіталізували восьмеро осіб. Правоохоронці встановили, що усі вони у той день їли млинці з м’ясом та курячі крильця в їдальні УКУ.

24-го жовтня у 90-річному віці пішов із життя видатний українсько-канадсько-швейцарський економіст, професор, меценат і громадський діяч Богдан Дмитрович Гаврилишин.

Транспорт

Білоруська авіакомпанія «БелАвіа» з 21-го листопада подвоїть кількість польотів на маршруті Львів-Мінськ і буде виконувати рейси на цій лінії щодня. Вартість авіаквитків по Україні та до інших країн Європи та світу подешевшали через майбутній прихід лоукостера Ryanair. З 31-го жовтня Львів і Ковель сполучатиме новий денний швидкісний потяг «Регіональний Експрес».

Автобуси №№ 44, 45 та 51 змінять схеми руху у зв’язку з відкриттям «Вікторія Гарденс»: маршрутки заїжджатимуть до нового торгового центру. Також під час поминальних днів 30 жовтня-1 листопада, до Сихівського та Голосківського кладовищ їхатиме більше громадського транспорту.

Мешканці, які мають пільги на користування громадським транспортом відповідно до чинного законодавства, можуть безкоштовно користуватися нічними автобусами. ЛКП «Львівелектротранс» отримає сім нових трамваїв «Electron» T3L441. Вони будуть курсувати на новозбудованій трамвайній лінії на Сихів.

На пункті пропуску «Краковець» мають намір встановити спеціальне рентген-устаткування, за допомогою якого виявлятимуть заборонені предмети. За вересень-жовтень волонтери очистили 8 кілометрів залізничної колії поблизу майбутнього митного переходу «Нижанковичі – Мальховіце».

На трамвайному маршруті на Сихів буде працювати 13 одиниць техніки. Служба автомобільних доріг у Львівській області нагадує про необхідність підготувати узбіччя доріг до осінньо-зимового періоду.

Комуналка, ремонтні роботи

Наприкінці наступного року Львівський обласний клінічний перинатальний центр, в якому наразі тривають ремонтні роботи, може розпочати прийом пацієнтів. Пологове відділення 3-ї міської клінічної лікарні зранку 8-го листопада у звичному режимі розпочне прийом пацієнтів.

У Львові виконали близько 80% необхідних ремонтних робіт на вулиці Садовій. Відкрити її планують у середині листопада. Сім ажурних балконів сецесійної будівлі на вул. Дорошенка, 15 відреставрують у межах програми співфінансування реставрації балконів, що втілюється проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

Реформи

В Україні ініціюють збільшення мінімальної заробітної плати у два рази. З нового року вона становитиме 3 200 гривень. Радники і міжнародні партнери України вперше почули про підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн на засіданні уряду, 26 жовтня, та назвали це «неприємним сюрпризом». Субсидії, отримані в опалювальному сезоні 2016-2017, не зазнають змін у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати.

Президент Петро Порошенко заявив, що до проведення Саміту Україна-ЄС в Брюсселі 24 листопада для громадян України буде запроваджено безвізовий режим з Євросоюзом. Кабінет міністрів України ухвалив новий зразок бланка паспорта громадянина України. До 2022 року учнів зі спеціальних шкіл для дітей із затримкою психічного розвитку поступово переведуть до інклюзивних класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Із першого січня 2017 року в Україні почне розгортатися страхова модель медицини. Пацієнти матимуть пакет гарантованих медичних послуг, зможуть обирати лікаря та заклади, у яких лікуватимуться. Кабінет міністрів України схвалив запуск системи SMS-інформування громадян про будь-які реєстраційні дії щодо їх нерухомості. Це зекономить час власників, яким відтепер не потрібно звертатися за інформацією до реєстратора. Уряд ухвалив нову редакцію Санітарних правил у лісах України, яка регламентує проведення санітарних рубок та вперше забезпечує контроль громадськості за їх дотриманням.

Соціальні проекти, благодійність

В 11-місячної доньки львівської фотографині Світлани Турко діагностували пухлину ока. Її колеги ініціювали благодійні фотосесії із метою збору грошей на лікування. Для Андрія Саса, якому потрібно від 5 до 10 переливань крові на тиждень, шукають донорів-чоловіків найрідкіснішої групи крові – четвертої негативної.

У межах ініціативи «Ангел-Охоронець» волонтери допомагають дітям із малозабезпечених сімей виконувати домашнє завдання, а також готують випускників дитячих будинків сімейного типу та інтернатів до ЗНО. Триває пошук охочих долучитися до проекту.

Корисності та цікавинки

Із початком опалювального сезону оформлення субсидій стає актуальною проблемою для українських родин. Що треба знати львів’янам про призначення і надання субсидій, інформує міське управління соціального захисту. У Міністерстві охорони здоров’я України надали роз’яснення, про що варто пам’ятати батькам до та після вакцинації їхніх дітей.

У прокат виходить історична драма «Жива». Це реальна історія Анни Попович – жінки, яка народилася в Карпатах 91 рік тому. Стартував набір на онлайн-курс «Англійська для ділового спілкування», який дасть змогу розвинути необхідні навички англійської, що стануть у нагоді при пошуку роботи. 28 жовтня у Відні розпочала роботу виставка творів Пінзеля.

Осіння погода – хороший привід провести вечір у родинному колі, переглядаючи цьогорічні кіноновинки. Щоб обрати стрічку, що можна подивитися з дітьми, пропонуємо переглянути трейлери фільмів, що будуть цікаві усій сім’ї, за версією IMDb.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Морський ангел і морська корова у Львові. Фотоекскурсія до зоомузею. Антарктичні молюски, африканські риби, жирафи, колібрі й навіть морські ангели. Все це можна побачити на власні очі… у Львові. В експозиції Зоологічного музею Львівського національного університету імені Франка близько десяти тисяч видів комах, ссавців, птахів, плазунів тощо. Тут є навіть повний скелет вимерлої морської корови – один із двадцяти семи, що збереглися у світі.

Львів’яни виділили 13 найпоширеніших проблем пологових будинків Львова. Озвучили список у рамках дискусії «Пологові будинки у Львові: яких змін очікувати?», організованої проектом Tvoemisto.tv «Платформа консенсусу» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Атмосфера осіннього Львова – то дощового, оповитого туманами,то золотисто-сонячного, помережаного багряним листям – не може не надихнути мешканців та гостей міста до спроби вполювати гарний момент у об’єктив чи то фотоапарату, чи то Айфону. Tvoemisto.tv поцікавилось у популярних фотографів міста, які локації їм найбільше імпонують для осінньої фотосесії.

Львів’янин Олег Скавиш працює лікарем-педіатром у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Водночас його знають як силача-«Тягнизуба», багаторазового рекордсмена України, який вже кілька разів бив світові рекорди. Tvoemisto.tv Олег Скавиш розповів, що саме зараз готується побити ще один.

Інтернет-магазин «Rozetka.ua» розпочав роботу української версії сайту. Як громадська ініціатива «И так поймут» посприяла цьому, розповів Роман Матис, її засновник та керівник.

Спорудження нового двоколійного Бескидського тунелю в Карпатах планують закінчити до кінця 2017 року. Це дозволить створити конкурентні умови для перевезення вантажів за цим напрямком.

Від лютого 2016-го року у Львові працює система реєстрації електронних петицій. Попри те, що мешканці активно зустріли таке нововведення, з часом популярність онлайн-ресурсу почала падати. Як донести до львів’ян важливість і дієвість цієї платформи? Чи варто спрощувати процедуру реєстрації? На ці та інші питання шукали відповіді під час дискусії «Чи потрібні Львову електронні петиції?»

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!