7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2340 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 9 – 15-те січня.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

CityLife

У ЦНАПах Львова надають послугу з оформлення та видачі паспортів у формі ID-картки громадянина України. Пропонуємо перелік документів, які потрібні для оформлення і видачі паспорта, а також розмір оплати за таку послугу.

Сильні морози лебеді, які зазвичай мешкають на Левандівському озері та в Стрийському парку, спокійно перечікають в тепличному господарстві. Захворюваність серед львів’ян на грип і ГРВІ все ще перевищує епідпоріг.

Офіс львівської ІТ-компанії SoftServe отримав престижну архітектурну нагороду. Проект «Простір Синагог» став одним із номінантів на премію Європейського Союзу з сучасної архітектури – премію Міс ван дер Рое. У 2017-му році Alfa Jazz Fest у Львові відбудеться 23-27-го червня. Організатори оприлюднили перелік перших виконавців.

У Львові стартує розробка стратегії поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2022 роки. За п’ять років у місті мають намір зменшити кількість відходів на 30%. Львів залучить французьку компанію для вирішення проблеми зі сміттям.

Транспорт

В управлінні транспорту і зв'язку Львівської міської ради пояснили, чому більшість автобусів не виїхали на свої маршрути 7-8-го січня, чи каратимуть за це водіїв та що змінять перевізники, щоб ситуація не повторилася знову. Проект нової угоди з перевізниками передбачає систему покарань за невиїзд на маршрути чи невідповідність нормам перевезень.

Мешканці міста скаржаться: у електротранспорті не працює опалення й дуже холодно, особливо, коли починаються морози. Tvoemisto.tv поцікавилося в «Львівелектротрансу», чому не прогріваються трамваї та тролейбуси та що роблять для того, щоб вирішити проблему.

До кінця місяця Львів отримає перші з 55-ти автобусів «Електрон». У другій половині січня проїзд маршрутами міжміського сполучення коштуватиме на 10-12 % дорожче. Щодо підвищення тарифів у Львові проведуть громадські слухання.

У 2016-му році авіаперевезеннями у міжнародному аеропорті «Львів» імені Данила Галицького скористалися 738 тисяч пасажирів, що майже на 30% більше, ніж торік. Пропонуємо рейтинг місць, куди найчастіше літали зі Львова. Рейс зі Львова у Вільнюс на кілька місяців скасували з комерційних причин. Пасажирам пропонують перебронювати квитки.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

У грудні 2015-го року у місті розпочали роботи з реконструкції вулиці Мечникова, перекривши рух транспорту. Відтермінування завершення ремонту пояснюють несприятливими погодними умовами.

У Львові в будинку за адресою вул. Бандери,1, що є пам’яткою архітектури, масово замінили старі вікна на нові, пластикові. У Львові завершились роботи з реставрації скульптурної композиції «Ощадність. Рільництво. Промисловість». Зараз працюють над влаштуванням підсвітлення.

Реформи

З 2017-го року розпочнеться реформа первинної ланки медицини, одним із нововведень є підписування контрактів з сімейними лікарями. Коли розпочнуть укладати угоди, чи залежатиме вибір лікаря від місця проживання та чи можна буде розірвати контракт і змінити свого спеціаліста, розповів Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров'я.

Роботодавців каратимуть за маніпуляції з мінімальною зарплатою.

Соціальні проекти, благодійність

ЛКП «Лев» заохочує львів’ян допомогти безпритульним собакам призвичаїтися до людей. Це поліпшить їхні шанси знайти господаря у майбутньому.

Як повідомив Tvoemisto.tv Олександр Бородін, директор Центру обліку та нічного перебування бездомних громадян, що на вул. Кирилівській, 3а, зараз безпритульні в Центрі найбільше потребують теплих речей та взуття.

У місті триває збір відпрацьованих люмінесцентних ламп та батарейок на базі двох пересувних еко-бусів та 95 контейнерів для елементів живлення. Пропонуємо перелік локацій і графік стоянок у перші місяці 2017-го року. Тим часом львів’яни скаржаться на незручний графік Екобусу.

Корисності та цікавинки

У соціальних мережах львів’яни активно діляться світлинами і враженнями від відпочинку в засніжених Карпатах та прогулянок в улюбленому місті Лева. Новорічно-різдвяні свята вже добігають кінця, та лижний сезон у розпалі. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про те, де на Львівщині (і не тільки) можна покататись на лижах, санях та сноубордах.

Оригінальний рецепт львівського сирника належить легендарній галицькій кулінарній мисткині, авторці кількох книг рецептів Дарії Цвєк. Але завдяки фантазії та кулінарним вмінням господинь є чимало смачних варіацій. Tvoemisto.tv підібрало 5 рецептів цього примхливого десерту до ранкової кави.

Про особливості святкування Старого Нового року, про Щедру Святу вечерю та Маланку і що робити із зерном, яким посівають оселі, – Tvoemisto.tv розповіла Леся Горошко, наукова співробітниця Інституту народознавства НАНУ.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

7 автобусів у Львові змінять свої маршрути. Оновлені схеми руху. Візуалізація. Навесні 2017-го року, після проведення конкурсу перевізників та оформлення паспортів, за новими схемами курсуватимуть автобуси №№ 2А, 4А, 10, 12, 14, 15 та 53. Tvoemisto.tv пропонує візуалізацію оновлених маршрутів.

Куди здати великогабаритну техніку на утилізацію. Перелік локацій у Львові. Неправильна утилізація холодильників, комп’ютерів, телевізорів тощо призводить до вивільнення небезпечних речовин у навколишнє середовище, тому їх не можна викидати на смітник загального користування. Пропонуємо контакти пунктів прийому, куди львів’яни можуть здати великогабаритну техніку та електронні відходи.

На конкурс головного освітянина Львова подалася одна людина. Фактичного очільника управління освіти місто не має майже 2 роки, його обов’язки тимчасово виконує заступник. Із серпня 2016-го триває конкурс на цю посаду, однак упродовж 5-ти місяців свою кандидатуру подала лише одна людина. Що зупиняє освітян, із якими труднощами зустрічається конкурсна комісія та що планують робити далі, дізналося Tvoemisto.tv.

Львів’янам пропонують вигулювати безпритульних собак. ЛКП «Лев» заохочує львів’ян допомогти безпритульним собакам призвичаїтися до людей. Це поліпшить їхні шанси знайти господаря у майбутньому.

У Львові удосконалюють систему відстеження руху трамваїв і маршруток. Із серпня 2015-го року львів’яни можуть стежити за рухом громадського транспорту онлайн та в мобільних додатках. Однак часто ця інформація не відповідає дійсності: трамваї затримуються, маршрутки вже відправились тощо. Щоб виправити цю ситуацію, у місті працюють над удосконаленням системи. Деталі дізнавалося Tvoemisto.tv.

На що варто звернути увагу під час вибору сімейного лікаря. 5 фактів. У 2017-му році українці мають обрати сімейного лікаря та укласти з ним угоду, що входить до реформи первинної ланки медицини. Однак не усі пацієнти до кінця розуміють, як саме це відбуватиметься на практиці. Пропонуємо кілька деталей, які варто знати кожному перед підписанням контракту з лікарем.

В Україні зросла мінімальна зарплата. На що це вплине? Від 1-го січня 2017-го року мінімальна зарплата українців зросла вдвічі і тепер становить 3 200 гривень. Як підняття «мінімалки» вплине на розміри оплат і виплат, розповів Tvoemisto.tv Володимир Глащенков, керуючий партнер ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз».

Китай із гуцульськими мотивами: ГИЧ оркестр презентував новий сингл. Львівський гурт «ГИЧ оркестр» презентував старокитайську пісню в українському тлумаченні «Дівчина Воячка», яку ще 100 років тому переклав Іван Франко. Музиканти розповіли Tvoemisto.tv, як виникла ідея нового альбому та як експериментували з перекладами відомого земляка. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!