7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2332 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 29-го січня по 5 лютого.
фото: prolviv.com

фото: prolviv.com

CityLife

Міністерство юстиції України повідомило про початок інвестиційного конкурсу з продажу Лук'янівського (Київського) і Львівського слідчих ізоляторів.

у Львові вже кілька років працюють над тим, щоб запровадити у роботі медичних закладів електронний документообіг.

У Львові провели службове розслідування щодо відсутності громадського транспорту на маршрутах міста 8 січня. Згідно з результатами розслідування, головною причиною відсутності транспорту став поганий технічний стан машин через сильні морози.

2 лютого Львівщину з робочим візитом відвідав Віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон. Під час поїздки на Львівський міський полігон твердих побутових відходів у с. Великі Грибовичі, відбулась зустріч з громадськістю під час якої він зазначив, що зараз є нагальні до вирішення два важливі питання: виположення тіла полігону і будівництво підпірної стінки, а також очистка інфільтратів.

1-го лютого у Львові на ТОВ «Фуджікура Аутомотів Україна Львів» відбувся навчальний збір керівного складу цивільного захисту Львівської області з проведенням показових навчань з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

У Львові 31 січня під час дискусійної зустрічі «Відповідальність і пошук консенсусу між владою і громадою в місті. Приклад сесійної зали ЛМР» обговорили, що допоможе уникати блокувань засідань сесій міської ради і бійок.

У гінекологічному корпусі 3-ї міської клінічної лікарні, в якому щороку виконуються близько півтори тисячі операцій високої складності, реорганізували операційну службу, створивши єдиний операційний блок для двох гінекологічних відділень закладу.

У Львові для встановлення відповідності земельної ділянки на Яворщині нормативним вимогам до облаштування полігону та будівництва сміттєпереробного комплексу створили науково-експертну групу.

Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» 31-го січня підписало договір з надання допомоги дітям-пішоходам у здійсненні безпечного переходу на нерегульованих переходах поблизу шкіл у Львові. Як можна побачити на сайті публічних закупівель Prozorro, вартість послуги є динамічною і залежить від щомісячного обсягу послуги, яку надаватимуть до кінця року. Максимальна сума – 100 тис. грн.

Транспорт

Після впровадження безготівкової сплати за проїзд у 8-му трамваї наліпки з QR-кодами з’явилися ще на трьох маршрутах. А протягом двох тижнів їх планують розмістити в усьому електротранспорті Львова.

З 1-го лютого ЛКП «Львівавтодор» оголосило конкурс серед містян на найкращу назву для електронної системи оплати проїзду у громадському транспорті.

Львівщина планує розширювати співробітництво із Йорданією та запровадити пряме авіасполучення.

Один з найбільших лоукост-авіаперевізників Ryanair незабаром може оголосити плани про польоти в Україну. Про це повідомив начальник юридичного відділу авіакомпанії з питань регулювання та законодавства Юліуш Коморек.

Укрзалізниця запустила мобільний додаток для придбання квитків.

Львівське АТП №1 отримало 25 із 55-ти низькопідлогових автобусів «Електрон». Планують, що новий транспорт курсуватиме вулицями Львова вже з наступного тижня. Однак, на яких саме маршрутах, – поки що не повідомляють.

Міжнародні авіалінії України з січня 2017-го року із комерційних причин призупинили низку рейсів. Відтак, прямі рейси зі Львова до Вільнюса не здійснювалися. Проте, як повідомила  Tvoemisto.tv регіональний менеджер із продажу квитків Катерина Стащишин, вже із 27-го березня авіакомпанія відновлює польоти за згаданим рейсом.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

Як поінформував директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак,4-го лютого відкрили для руху транспорту вул. Мечникова. Вже з 14-ї години вулиця Мечникова відкрита для проїзду транспорту.

У Бюджеті розвитку Львова на 2017-й рік передбачили понад п’ять мільйонів гривень на реконструкцію зовнішнього освітлення. Tvoemisto.tv дізнавалося, на яких саме вулицях з’являться оновлені ліхтарі.

 

Реформи

Від 1-го лютого у територіальних сервісних центрах МВС по всій Україні можна буде отримати довідку про відсутність судимості.

У Мінсоцполітики спростували інформацію про запровадження накопичувальної пенсійної системи вже цього року.

30-го січня Глава уряду Володимир Гройсман провів нараду із керівництвом «Укрпошти», на якій обговорювали шляхи розвитку підприємства. Зокрема, про співпрацю з банками та автоматизацію процесів.

Соціальні проекти, благодійність

Згідно з умовами двосторонньої угоди між Україною та КНР, а також зважаючи на наміри розширити співробітництво в галузі освіти, у 2017 році китайська сторона виділила Україні квоту стипендій Уряду КНР на 2017/2018 навчальний рік. Фактична кількість нових стипендій на 2017-2018 навчальний рік: 51.

Рідні загиблого в Авдіївці бійця Андрія Кизила потребують фінансової допомоги.

Бійцям, що воюють на фронті, потрібні мобільні телефони для одного дзвінка. Небайдужих просять віддати свої старі апарати, зокрема для випускника Львівського університету ім. І. Франка.

У Львові на постійній основі діє «Кулінарний цех Hand Made по-львівськи для Армії руками волонтерів». Який займається збором та приготуванням смаколиків для військових на Сході. Наразі їм потрібна допомога – робочі руки.

Корисності та цікавинки

У місті триває збір відпрацьованих люмінесцентних ламп та батарейок на базі двох пересувних еко-бусів та 95 контейнерів для елементів живлення. Пропонуємо перелік локацій і графік стоянок у лютому 2017-го року.

В Україні можуть з'явитися додаткові вихідні – День сім’ї та Шевченківський день.

У контексті сміттєвих проблем міста свідоме ставлення мешканців до сортування сміття є важливим. Організувати для цього простір у власній квартирі – це той малий крок, який до вирішення проблеми може зробити кожен. Пропонуємо кілька порад щодо сортування відходів вдома.

В Україні оприлюднили перелік найпопулярніших імен, якими батьки називали новонароджених у 2016-му році.

З 4-го лютого розпочнуться перші тури інтернет-олімпіад з ІТ, математики, фізики, англійської та української мови тощо. Для участі школярам потрібно лише мати комп’ютер та доступ до Інтернету.

Можна записатися на Е-курс польської і німецької мови: користувачам кожні 3-5 днів автоматично надсилатимуть уроки. Підготували навчання українці, які живуть за кордоном і на практиці розуміють, як важливо якнайшвидше заговорити мовою сусідів.

Невдовзі на Prometheus стартує онлайн-курс із основ програмування.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

У Львові видали унікальний путівник: які локації у місті надихають письменників. Фото. "Видавництво Старого Лева" випустило книгу, яка буде цікава, як туристам, так і дослідникам львівської літератури. Tvoemisto.tv дізнавалося деталі на презентації путівника.

Як змінюватимуть генеральний план Львова. Досвід європейських міст. Чинний генеральний план Львова затвердили ще 6 років тому. Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський вважає, що документ вже втратив свою актуальність. Хоча в Україні загалом і у Львові зокрема не бракує нагальніших питань для вирішення, він вважає, що зараз хороший час для обдумування і планування. Відтак, на бізнес-сніданку, організованому ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз», архітектор презентував стратегію роботи над новим генпланом Львова.

Львівський аеропорт іде на зліт. Як місту залучити авіакомпанії. Як Львів домовляється з лоукостерами, чи готова інфраструктура міста до приходу Ryanair, як розвиватимуть діловий туризм, чому важливими є дослідження пасажиропотоку та як львівські підприємці можуть долучитися до залучення нових авіакомпаній, – про це говорили під час дискусії «Яких авіасполучень бракує Львову сьогодні? Аналіз ситуації та можливі рішення», організованою дискусійною платформою «Твоє місто Львів».

Без черг: у львівській поліклініці діє сервіс онлайн-запису до лікаря. Як це працює. Сервіс reestratura.com у 4-й міській поліклініці, що на проспекті Червоної Калини, 68, запровадили у травні минулого року. Від початку його роботи тут оформили понад 278 тисяч талонів. Із них – більше 5-ти тисяч талонів пацієнти замовили через Інтернет. Tvoemisto.tv пропонує покрокову інструкцію, як скористатися онлайн-сервісом.

Кафе-коворкінг і громадський простір. У Львові кардинально перетворять Палац ім. Хоткевича. У Бюджеті розвитку міста на 2017-й рік на «перетворення» Міського палацу культури заклали 400 000 гривень. Яким має бути нове обличчя палацу, які функції він виконуватиме та як використати наявний простір, обговорювали у першій спільній робочій групі.

Як львів’яни можуть допомогти військовим і мешканцям Авдіївки. Ми зібрали інформацію про те, як кожен може допомогти людям, котрі опинилися у складних обставинах: грошима, речима, професійними уміннями.

У Львові відремонтують дитсадки та відкриють нові групи. Перелік. На вулиці Кульпарківській, 182, де нещодавно відновили дитячий садочок №168, відкрили 6 з 14-ти запланованих груп. Окрім того, у Львові виділили кошти на відновлення ДНЗ в інших районах міста, аби до 2018-го року повністю позбутися черг.

У Львові створять Район зелених технологій. Як розповіла Tvoemisto.tv начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин ЛМР Тетяна Хабібрахманова, з ініціативою про реалізацію такого проекту міська рада звернулася до міста-партнера Фрайбурга, яке є «зеленою» столицею Німеччини. Заявку Львова прийняли, оскільки проект, запропонований містом, є унікальним для України. Розробку концепції планують завершити до травня цього року. 

10 тез Френсіса Фукуями про технології, демократію, Трампа і Facebook. Мислитель та політолог Френсіс Фукуяма, директор Центру демократії, розвитку та верховенства права Стенфордського університету, зустрівся у Львові з підприємцями. Tvoemisto.tv занотувало найважливіші тези з розмови.

Львівська Нацполіція очікує транш, аби завершити будівництво нового офісу. Понад три роки тому у Львові на вулиці Стрийській розпочали будівництво нового офісу Головного управління Національної поліції (тоді ще Львівське міське управління ГУ МВС України). Проект, розроблений за зразком будівлі поліції у місті Тбілісі, мали втілити у життя до 2015-го року. Проте, як розповів Tvoemisto.tv очільник Нацполіції Львівщини Валерій Середа, будівництво були змушені призупинити через недостатнє фінансування.

Рідні. Режисер показав, як війна пересварила родичів зі Львова та Донецька.

Режисер родом зі Львова, Віталій Манський, днями презентував документальну стрічку «Рідні» про події останніх років через оптику однієї родини. У фільмі задокументована реальна історія сім’ї режисера, в тому числі і його львівських близьких родичів. Молодість режисера минула у Львові, і повертаючись щоразу, Манський пригадує улюблені місця юних років.

Як львів'янин створює речі зі сміття. Львів’янин Іван Нестеренко належить до новаторів у сучасному світі соціально відповідального підприємництва. Його проект Zelenew — спроба показати людям, що вторинний ресурс може стати можливістю для створення чогось потрібного і прибуткового. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!