7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2493 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 20 – 26-те березня.
фото: Facebook

фото: Facebook

CityLife

Львів пообіцяли очистити від сміття до кінця тижня. До помешкань львів’ян призупинятимуть подачу опалення. Львівські підприємці маркуватимуть товари з Росії до 2020-го року. Які російські банки продовжують працювати у місті. Керівників Львівавтодору підозрюють у корупції. Львів'янам показали звіт про доходи та видатки «Львівспецкомунтрансу» у 2016-му році.

У Палаці Потоцьких відбулась IIІ Міжнародна конференція «Соціальна відповідальність бізнесу», під час якої підписали Пакт заради молоді 2020. Львів’янка Наталія Морквич стала призеркою чемпіонату Європи з фехтування у візках. На «Кубку Дерюгіної» львів’янка Христина Погранична виборола 5 нагород. У Львові почали облаштовувати «розумний район». ІТ-шники уже працюють над безкоштовним Wi-Fi та іншими smart-рішеннями. Стартує унікальний культурний проект LEMinarium. Клуб «Романтик» у Львові приватизують і перетворять на Центр науки.

У Львові знайшли 5 нових архівів ОУН. Документи були закопані у бідонах і пролежали в землі 60 років. У музеї Івана Франка співробітники обрали собі кота-помічника. Ним став шестимісячний рудий кіт, якому дали ім'я Мурлика. У пологовому відділенні Комунальної 3-ї міської клінічної лікарні, що на вул. Раппопорта, 8, з’явилися нові ортопедичні матраци та дитячі ліжечка. Цьогоріч у Львові облаштують 18 дитячих майданчиків.

На геопорталі Львова є інформація про крадіжки, шахрайство та грабежі. Tvoemisto.tv пропонує рейтинг за кількістю порушень, скоєних в окремих районах міста. На вулиці Городоцькій озброєні зловмисники пограбували ювелірний магазин. Поранили охоронця. Поліція шукає свідків. Також шукають свідків інциденту, коли вагітна жінка випала з маршрутки. На Сході України загинув львів’янин Володимир Павлів. У Львові на будівництві загинув працівник.

Транспорт

У Львові на 8 місяців перекрили вулицю Личаківську. Через ремонт громадський транспорт курсуватиме за зміненими маршрутами. Упродовж ремонту курсуватимуть маршрутки за 2 гривні. Нововведення діятиме на час ремонту вулиці Личаківської. І лише для студентів.

У зв’язку із переходом на літній час із 26-го березня 2017-го року змінюється графік руху швидкісних поїздів «Інтерсіті». У Львові хочуть запустити трамвай із центру до автовокзалу. Уздовж руху трамвая на Сихів встановлять «розумні» світлофори. У Львові встановлять експериментальні дорожні знаки.

Польська авіакомпанія LOT з 30 травня запустить третій щоденний рейс Варшава-Львів, який буде виконуватися з нічною стоянкою в українському аеропорту. Wizz Air надає знижку 30%. Авіарейс зі Львова – найдешевший.

Ремонтні роботи, будівництво, комуналка

З кінця лютого розпочався ямковий ремонт, а з настанням потепління розпочинаються роботи на центральних вулицях міста. Служба автомобільних доріг у Львівській області надала Tvoemisto.tv перелік автомобільних доріг (за районами області), які відремонтували торік за кошти державного бюджету, а також перелік ділянок доріг Львівщини, де стається найбільше ДТП. Прикордонні дороги на Львівщині відремонтують за кредит від Польщі.

У Львові відреставрують Личаківський цвинтар. Особливу увагу приділять реставрації поховань діячів українського національно-визвольного руху. Як виглядають балкони історичних кам’яниць, врятовані від дощу, іржі, голубів, хімічної фарби, склопакетів і недбалих власників.

Реформи

Львів'янам відкрили онлайн-доступ до містобудівної документації. Верховна Рада скасувала обов’язкове використання печаток фізичними і юридичними особами.

В Україні хочуть запровадити червоний, зелений і синій списки медпослуг. В Укрзалізниці пообіцяли замінити всі старі ватні матраци, вафельні рушники, пір’яні подушки та «кусючі» верблюжі ковдри.

Соціальні проекти, благодійність

Маленький львів’янин Артур потребує термінової допомоги. Фінансової допомоги потребує юна львів’янка Вікторія Юрків, яка вже понад сім років бореться за своє здоров’я. У Львівський військовий госпіталь прибувають поранені: яка допомога потрібна. Активістка тернопільського осередку ВО «Автомайдан», 28-річна Сюзанна Матійчик потребує допомоги. У неї діагностували згусток онкоклітин і їй призначено операцію вже на початку квітня.

Люди з обмеженими можливостями поки що не можуть відвідати музей Франка, бо там не облаштований пандус. Львів'янам пропонують це виправити: долучитися фінансово або допомогти матеріалами чи фахівцями. Медбатальйон «Госпітальєри» набирає добровольців на вишколи: як долучитися. У Львові відкриють Центр для «усиновлення» безпритульних тварин. Візуалізація. У Львові стартує урбаністично-культурний проект, куди можна подати свої ідеї щодо вдосконалення культури міста, його розвитку та оновлення. У Львові запрацював пункт «Вікно життя», де породіллі можуть анонімно залишити новонароджену дитину.

Корисності та цікавинки

Як Google спрощує життя користувачів. Три новаційні інструменти. Як встановити функцію «батьківський контроль». Інструкція від кіберполіції. Трамвай №12, який курсував на Високий Замок: раритетні фото. У Львові зніматимуть фільм про батярів.

ТОП-10 найбільш оплачуваних професій на Львівщині. Водіям нагадують, що означають сигнали регулювальника. Інструкція від поліції. У Львові зросла кількість хворих на ГРВІ. Поради, як вберегтися.

Спецпроекти, колонки та спецтеми Tvoemisto.tv

Що нам дасть безвіз: нові можливості для українців у запитаннях і відповідях. Експертка ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко розповідає про біометричні паспорти для дітей і дорослих, митний контроль і країни, які відкриються для громадян України.

«Yandex, go home!»: хто виганяє Яндекс.Таксі зі Львова і чому воно залишається. Що з ультиматумом активістів, звідки взялось «Еко-таксі» і чому в «Яндексі» кажуть, що вони не російська компанія.

Готель під Лисою горою: будівництво на Знесінні зупинили, та чи повернуть землю? Активісти побоюються, що суд скасує заборону на будівництво готелю на Довбуша. Забудовник стверджує, що тут ніколи не було парку.

Нове життя Замарстинівського парку: безпечний для людей, комфортний для зайців. Візуалізація. Автори проекту, що виграв 2,7 мільйона з громадського бюджету Львова, хочуть відновити занедбаний парк на Топольній.

Час планувати відпустку. Фестивалі літа 2017. Весна поки дивує мінливою погодою, але вже зараз зрозуміло, що фестивальне літо 2017-го буде запальним.

Замість смітника – утилізація. Пункти прийому вживаних речей у Львові. Львів’ян закликають продукувати менше сміття, а натомість здавати на утилізацію відпрацьовану техніку, макулатуру та предмети з вмістом ртуті. Tvoemisto.tv пропонує локації пунктів прийому, куди можна принести використані речі.

5 тез Анни Власової про компетентність у бізнесі та відбір працівників. Засновниця і директорка школи HRM, радниця Адміністрації Президента України Анна Власова розповіла під час жіночого бізнес-сніданку, організованого ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз», про професіоналізм і компетенцію в підприємництві. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Чому дорослим не слід боятись інклюзивної освіти. Фахівець центру «Джерело» Тереза Фаласеніді пояснює, чому діти з інвалідністю можуть і мають навчатись разом зі здоровими, і як дорослі можуть допомогти їм адаптуватись.

Шекспір, туристи й сортування сміття: як зміниться Львівський ляльковий театр. Новопризначена директорка обласного театру ляльок Уляна Мороз розповіла про зміни в команді, репертуарі та роботі з глядачами – від малюків до дорослих.

Триста тисяч. Маю ідею, як краще витратити гроші, заплановані міськрадою на промоцію електронного квитка (колонка Отара Довженка).

Як вживати ранні овочі без шкоди для здоров’я. 12 порад лікаря. Супермаркети та ринки Львова вже починають активно пропонувати ранні «вітамінні набори». Як вживати ранні овочі без шкоди для здоров’я, – розповіла лікарка Галина Савченко.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!