7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2253 0
Тиждень, що минув, був багатим на події та новини. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим він запам’ятався львів’янам. Зібрали найважливіше за період з 4 по 10 вересня.
фото: Senfil.net

фото: Senfil.net

CityLife

Пропонуємо читачам самостійно обрати найкращу книгу Форуму Видавців у номінації від медіа-хабу «Твоє місто».

Український католицький університет у межах святкування свого 25-річчя урочисто відкрив Центр імені Митрополита Андрея Шептицького. Це унікальна для України бібліотека, поєднана з освітнім та громадським центром.

Конкурсна комісія обрала на посаду художнього керівника-директора Львівського драматичного театру ім. Лесі Українки Ольгу Пужаковську. Замість Ярослава Іванця керівником комунального АТП-1 став Орест Хамула. Директором Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» стала Ольга Гончар.

Управління освіти Львівської міської ради пропонує закупити у школи міста 3D-принтерів на суму 1,4 млн грн. На вулиці Новознесенській відкрили новий дитсадок. Представники СБУ звернулися до управління з проханням надати копії документів щодо електронної реєстрації дітей до дошкільних навчальних закладів. Охоронця Димінського відпустили під домашній арешт.

Галицька районна адміністрація разом із ЛКП «Муніципальна дружина» анонсувала рейд та штрафування продавців, які загороджують квітами хідники біля Стрийського ринку. У Львівській обладміністрації визначили переможців відкритого конкурсу компаній, що вивозитимуть відходи з трьох ЛКП Шевченківського та Залізничного районів.

Письменники Любко Дереш та Мар’яна Савка долучилися до Проекту розвитку ООН в Україні та стали посланцями доброї волі ООН. До Львівського військового госпіталю прибув борт із 15-ма бійцями, які отримали поранення на Сході. Волонтери просять мешканців принести речі та продукти.

Транспорт і ремонт доріг

Дощ у Львові викликав зупинку всіх трамваїв. У «Львівелектротрансі» кажуть, що вже напрацювали план дій, щоб таких ситуацій більше не повторювалося. Щоб перетнути кордон на вихідних, Державна прикордонна служба просить не їхати на «Краковець», а обирати інші пропускні пункти. Які українські водійські посвідчення дозволені в ЄС (роз’яснення).

Перекрили дорогу до житлового масиву «Пасічний»: ремонт дороги триватиме до кінця року. У «Львівелектротрансі» пропонують змінити кінцеву зупинку трамвая №8. Частина трамваїв через ремонтні роботи буде курсувати за зміненим маршрутом.

Через Львів курсуватимуть потяги із оновленими вагонами, де можна буде купити каву з автомата та підгріти їжу в мікрохвильовці. Велодоріжку на Чорновола перероблятимуть через руйнування. Шукають волонтерів, аби порахувати кількість велосипедистів у місті. З 18-го вересня розпочне працювати зона паркування біля «Вернісажу» місткістю 73 паркомісць.

Будівництво та реставрація

Університет «Львівська політехніка» на своїй території почав будівництво гуртожитку. Мешканці сусіднього будинку побоюються, що це будівництво позбавить їх власного житла. На Науковій будуватимуть житловий комплекс із паркінгом та дитсадком.

До кінця року буде оголошено два тендери: на роботи з рекультивації Грибовицього сміттєзвалища та на будівництво сміттєпереробного комплексу. Проект детального плану забудови на Липинського передбачає зведення торгово-розважального комплексу або житлово-офісної забудови. На реставрацію собору святого Юра виділено майже 40 млн грн. Уже оголошено тендер, роботи планують завершити до кінця 2018 року.

Реформи та бізнес

Львів зайняв друге місце у рейтингу українських міст, сприятливих для ведення бізнесу. Тривають переговори зі шведською мережею магазинів меблів і товарів для дому IKEA.

В Україні вводять 12-річну освіту: Верховна Рада ухвалила відповідний закон. Згідно із новим законом, навчальні заклади зобов’язали оприлюднювати інформацію про всі кошти, які надійшли на рахунки і при цьому вказувати їхнє призначення. Новий закон про освіту дає початок реформі середньої школи, надає навчальним закладам більше автономії, а батькам – важелі контролю, а також підвищує рівень оплати праці педагогів.

Соціальні проекти, благодійність, цікавинки

На Форумі видавців представлять понад 400 книг-новинок. Пропонуємо переглянути новинки на тему бізнесу і грошей. Як стати щасливим: 10 мотиваційних порад від Івана-Павла ІІ. Владика Венедикт розповідає, як молитва змінює життя кожної людини. Львів у минулому і тепер: раритетні фото Личаківського цвинтаря.

У Львові відкриють спортмайданчик, пристосований для людей із інвалідністю. 11-місячній Софії потрібна пересадка печінки за кордоном.

Спецпроекти та спецтеми Твоє місто

Підземні паркінги у Львові: навіщо, де, коли і як. Коли почнеться і скільки коштуватиме спорудження автостоянок під площами Петрушевича, Двірцевою та вулицею Університетською, як місто знайде інвестора і як ці проекти змінять центр Львова.

Площа Ринок говорить російською. Чому так сталось і що робити? Сплеск невдоволення засиллям «російськомовних туристів» у Львові – це насправді дві проблеми в одній. І кожною зі складових потрібно займатись окремо, щоб не допустити вибуху.

М’які меблі зі Львівщини, що розлітаються по всьому світі. Від цеху над сільрадою до міжнародного ринку. Як працює данська компанія Kragelund Furniture Holding and Innovation Living, що виробляє дивани для майже сотні країн у 30 кілометрах від Львова.

Трамвайне депо на 50 років передадуть в оренду відомим львів’янам. Інвестиційний конкурс на облаштування креативного простору у трамвайному депо на Вітовського виграла компанія «Лем стейшн».

Відкритий не лише для туристів. Бренд Львова зроблять ближчим до львів’ян. Керівниця відділу промоції ЛМР Соломія Короненко про те, як комунікацію міста повернуть лицем до львів’ян.

Куди поїхати на вихідні зі Львова: до міста із неймовірним костелом. Tvoemisto.tv радить відвідати Комарно – місто, де дзвони переплавили на гармати.

Точка зору: колонки

Що не так із фасадами львівських будинків. Урбан-активіст Дем’ян Данилюк проілюстрував найбільші проблеми з історичними будинками у Львові. Перша частина присвячена фасадам, вікнам, брамам і балконам. 

Мене вкусив собака. А медицина прирекла мене на смерть у муках. Якщо ви хочете вакцинуватись від сказу, готуйте дві тисячі гривень. Або сподівайтесь, що не заразилися – так мені порадили у львівській поліклініці.

Коли ми будемо їздити Львовом із комфортом і гідністю? Отець Ростислав Пендюк розмірковує, чому поїздка у львівському транспорті є знущанням із пасажира і як зламати систему, щоб це нарешті змінилося.

Успішний Львів буде містом нерівності. Всеволод Поліщук, співзасновник маркетингової агенції Readyto і прибічник концепції креативного міста, пояснює, чому, на його думку, Львів майбутнього не може бути містом соціальної справедливості.

Чому не можна приймати пропоновану міськрадою редакцію статуту територіальної громади Львова. На переконання громадської активістки Олесі Дацко, пропонована редакція статуту звужує права громадян і нівелює відповідальність чиновників.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!