7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

1936 0
Тиждень, що минув, був багатим на події та новини. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам період з 11 по 17 вересня.
фото: odessapassage.com

фото: odessapassage.com

CityLife

Найбільшою подією цього тижня був Форум видавців, на якому знову не обрали найкращу книжку. Через погрози організаторам було скасовано презентацію дитячої книжки Лариси Денисенко «Майя та її мами», яку пізніше «Видавництво» виклало у вільний доступ. А партія «Правий сектор» зірвала презентацію книги «Ліва Європа». Тим часом видавництво УКУ звинуватили видавництво «Фоліо» у плагіаті, а ми маємо фоторепортаж з відкриття літфестивалю.

У Львові вперше за 50 років виставлять акварелі Олени Кульчицької, а в Шевченківському гаю можна подивитися на традиційне українське взуття. Львівські ілюстратори перемогли в престижному міжнародному конкурсі. Тим часом на посаду директора Будинку органної та камерної музики оголосять новий конкурс, і того ж вимагає колектив музею «Територія терору».

Львів’янам пропонують орендувати комунальні приміщення. У міській раді пояснили, чому в дитсадках Львова не вистачає місць. Автомобіль, що стояв на парковці в центрі міста, розтрощило дерево. Розбиралася, хто має нести за це відповідальність. Тим часом районам міста виділили по майже 200 тис. грн. на вирубку аварійних дерев.

Транспорт і ремонт доріг

До Високого замку хочуть прокласти канатну дорогу. Показуємо, як це буде виглядати. Проаналізували, які парковки міста заробляють найбільше. Через Львів тепер курсує модернізована електричка, а скоро ще й відкриють авіарейси до Італії та додатковий до Вроцлава. З АС «Західна» курсують експрес-маршрути до площі Різні.

На кошти польського кредиту відремонтують дороги на Львівщині. Ще кілька автошляхів оновлять за рахунок Служби автомобільних доріг у Львівській області. З початку тижня на ремонт закрили дорогу Львів-Самбір-Ужгород. Знаємо, як об’їхати. Крім того, нову дорогу збудують у Львові.

У Львові ж скоро завершать ремонт площі Кропивницького, а в 18 вересня відкриють перехрестя Личаківська-Мечникова. Тим часом «Укравтодор» запропонував звузити смуги руху на дорогах у містах, а Сервісні центри МВС опублікували всі питання тестів з Правил дорожнього руху. У львівському електротранспорті запровадять нові місячні проїзні картки, а управління транспорту отримає нового керівника.

Будівництво і реставрація

У Львові відреставрували три унікальні брами, а також виділили кошти на ремонт аварійної підпірної стіни на вулиці Богдана Хмельницького. Пологовий будинок на вулиці Раппопорта відновив роботу. На місці кінотеатру «Галичина» збудують хмарочос. Крім того, на Львівщині хочуть ще побудувати конкурента «Буковелю», а біля залізничного вокзалу – медіатеку.

Мешканці будинку на вулиці Остроградській, 20 збираються блокувати будівництво нового гуртожитку політехніки. Міська рада не розірвала угоду із забудовником, який захопив територію парку культури, а суд дозволив будівництво на єврейському кладовищі.

Реформи, освіта та бізнес

У Львові відкрили набір на другу школу ІТ-права та погодили кредит ЄБРР на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Європарламент запропонував скасувати плату за роумінг між Україною та ЄС, а Львівська облрада збільшить фінансування на мікропроекти.

З переліку предметів ЗНО виключили російську мову. Львівські школярі найкраще здали зовнішнє тестування в Україні, а львівський ліцей очолив рейтинг шкіл за результатами ЗНО з української мови та літератури. У міносвіти порахували, які спеціальності цього року були найбільш та найменш популярними серед вступників, а також оголосили про пошук експертів для втілення реформи освіти.

Соціальні проекти, благодійність, цікавинки

Розповідаємо, що треба знати і мати, щоб подорожувати до країн ЄС з тваринами. Маємо фоторепортаж зі Свята хліба. Крім того, у Львові випустять комікс про Сихів.

Львів’ян просять допомогти хлопчику з ДЦП, який вчиться ходити, а також 11-місячній Софії, якій необхідна термінова трансплантація печінки.

Пропонуємо порівняти фото етнографічного музею в минулому та тепер.

Спецпроекти та спецтеми «Твого міста»

Пропонуємо прочитати-подивитися репортаж з першого Знесіння-Фесту та прогулятися майбутнім пішохідним кільцем Львова. Розповідаємо, як далеко львівським школам до навчання у віртуальній реальності, а також як облаштують тротуари на оновленій вулиці Бандери.

Занотували лекцію віце-ректора УКУ Мирослава Мариновича про Митрополита Андрея та економіку, а також дискусію польської письменниці Катажини Квятковської-Москалевич, підприємця та громадського діяча Ярослава Рущишина та колишнього в’язня Кремля Юрія Яценка про те, як Україні вирватися з циклу революцій.

Засновники волонтерської ініціативи «Будуємо Україну разом» Юрій Дідула та Андрій Левицький розповіли про шлях від першої відремонтованої квартири до мережі волонтерських таборів.

Точка зору: колонки

Журналіст Отар Довженко сходив на зустріч з Міхеілом Саакашвілі, та розповів, кого там побачив, а його колега Юстина Добуш пояснила, чому ніколи не поїде відпочивати до Туреччини знову. Журналістка Наталія Патрікєєва подала в суд на «Львівелектротранс».

Директор музею Франка Богдан Тихолоз вважає, що на продаж російських книжок в Україні треба вводити акциз, а депутатка ЛМР Юлія Гвоздович – що Львову потрібен новий статут міста. Отець Ростислав Пендюк ділиться тим, чого хоче навчити своїх дітей, а Блаженнійший Святослав пояснює, як бути собою у світі постправди. Журналіст Отар Довженко ставить незручні запитання тим, хто зірвав презентацію книжки «Майя та її мами».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!