7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2080 0
Тиждень, що минув, був багатим на події та новини. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам період з 2 по 8 жовтня.
фото: odessapassage.com

фото: odessapassage.com

CityLife

У пологовому будинку на Раппопорта встановили ліжка в коридорах, що дуже обурило львів’ян. Наступного дня ліжка прибрали, а завідувачу відділенням патології вагітних пообіцяли оголосити догану.

У Львові розповіли, як рекультивують Грибовицький полігон. Ремонт музею Пінзеля закінчать до кінця року. Тим часом на Дорошенка відреставрували унікальні балкони, а в парку 700-річчя встановили нову браму. Музей Соломії Крушельницької затопили сусіди.

Працівники музею «Територія терору» призупинили страйк. У місті почали осінню дератизацію, яка триватиме майже місяць. Тим часом усе майно Львова перебуває під арештом через судову тяганину, а 200 сімей у місті живуть в аварійних будинках.

У Львові згоріло відділення Сбербанку на проспекті Чорновола. Того ж дня сталася пожежа в приватному дитячому садочку, через що однорічна дівчинка потрапила до реанімації. Поліція викрила ще один бордель у місті і посадила під домашній арешт продавчиню, яка причетна до масового отруєння рибою. Патріотичні громадські організації зірвали концерт Сергія Бабкіна.

Містом пронеслася сильна буря, яка повалила більше 100 дерев. Упродовж дня рятувальники, комунальники та поліція ліквідовували її наслідки. Синоптики говорять, що найближчим часом така негода не повториться.

У Львові знову обговорили новий Статут Львова, а також привели правила проведення громадських слухань у відповідність до нього. Також було підписано меморандум про співпрацю між «Львівводоканалом» та польським екологічним фондом щодо модернізації очисних споруд. Студенти «Львівської політехніки» виграли ідеатон зі своїм мобільним додатком, що дозволяє контролювати наповненість смітників.

Транспорт і ремонт доріг

Міська рада виділила АТП-1 20 мільйонів гривень на погашення боргу перед ЛАЗ-ом за придбані ще перед Євро-2012 автобуси, а також підвищила зарплату водіям маршруток. Переможця конкурсу на впровадження е-квитка оголосять у січні.

Компанія «Онур» відремонтує ще дві дороги біля Львова. На ремонт перекрили вулицю Рутковича. Перехрестя Вітовського-Сахарова знову перепланують. Тим часом у Карпатах добудували Бескидський тунель.

У Львові досліджують кількість пільговиків у електротранспорті та збираються ввести плату для пенсіонерів у громадському транспорті. Дослідити ж пасажиропотік управлінню транспорту так і не вдалося. Тим часом за вересень через ДТП та неправильно запарковані машини електротранспорт міста затримався майже на 100 годин.

Потяги Київ-Львів-Перемищль тимчасово не доїжджатимуть до Перемищля через ремонт колії на польській стороні. Ernest Airlines проводить розпродаж квитків до Мілана. А користувачі Uber будуть платити за запізнення.

Комуналка та тарифи на послуги

Уряд не може дійти згоди, чи будуть зростати тарифи на комунальні послуги наступного року, чи ні. З жовтня почали діяти пільгові тарифи на електрику для тих, хто користується електроопаленням.

«Укртелеком» підвищив вартість низки своїх тарифів, а «Нова пошта» запровадила адресну доставку у Європу. «Київстар» заборонив підключатися до 24-х тарифних планів.

До навчальних та медичних закладів міста почали подавати тепло. До кінця року на Львівщині змонтують більше 10 тисяч «розумних» лічильників, які самі передають дані в обленерго.

Реформи, освіта та бізнес

У Львові дослідили проблеми малого бізнесу та склали порадник для підприємців. Два десятки колишніх заводів міста хочуть перетворити на креативні простори. Також поблизу Білогорщі створять індустріальний парк «Сигнівка», а на дахах львівської школи та лікарні встановлять сонячні батареї.

Видатки на матеріально-технічне забезпечення шкіл Львова збільшать. Також місцеві депутати виділили додатково кошти на зарплату освітянам.

Верховна Рада України проголосувала за судову реформу, що запроваджує електронне судочинство. Крім того, в Україні можуть змінитися правила нарахування стипендій.

Соціальні проекти, благодійність, цікавинки

У Львові безкоштовно прочіпують 5000 домашніх собак. Маємо адреси, де це можна зробити. У місті триває виставка, присвячена вимушеним переселенцям. Крім того, у місті шукають волонтерів та художників, щоб створити вуличну поетичну галерею, а також «жовтих добродіїв», що допомагали б дітям переходити дорогу до школи.

Пропонуємо поглянути на листівки-фотомонтажі минулого століття з краєвидами Львова, а також почитати, чому варто відвідати місто Броди. Перекладач Віктор Морозов ділиться своїми думками про музику, мову та Львів.

З жовтня водії можуть самостійно заповнити протокол про ДТП через смартфон. З 8 по 10 жовтня можна поспостерігати за унікальним метеоритним дощем – Драконідами. З 16 жовтня ведмежий притулок «Домажир» буде відкритим для відвідувачів. До квітня екскурсії там будуть безкоштовними.

І, до речі, сніг у Карпатах ще не випав :-)

Спецпроекти та спецтеми «Твого міста»

Найвідоміший львівський психотерапевт Олександр Фільц розповів, наскільки здоровим є українське суспільство та як він сам рятується від депресії, а актор театру Курбаса Олег Цьона – про те, як він жив нелегально в кімнатці під сценою та як актори відвойовували територію театру в «совка».

Занотували найцікавіше з дискусії про те, чим бари є важливими для культури та соціуму, та найважливіше з презентації майбутнього сміттєпереробного комплексу. Також дізналися, як українським стартапам досягти успіху вдома і що потрібно «Львівелектротрансу», щоб нарешті задовільнити пасажирів.

Поговорили з мешканцями Рясного-2 про їхнє ставлення до нового громадського простору та з співтворцями інформаційно-навчальної платформи «Вижити в 90-х» про 90-ті у Львові.

Точка зору: колонки

Керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дащаківська розмірковує про заборону збирати готівку в школах. Львів’янка Тетяна Турчина вбачає в захисті тих, хто поставив ліжка в коридорі пологового, стокгольмський синдром.

Начальник управління інвестиційної політики Львівської обласної державної адміністрації Роман Матис скептично ставиться до ревіталізації закинутих заводів, а журналіст Отар Довженко вважає квіти на тротуарі біля Стрийського ринку свідченням того, що у Львові можна ігнорувати права, закон і порядок.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!