7 речей про Львів. Підсумок тижня

2278 0
Tvoemisto.tv нагадує про найважливіші новини, події та цікавинки, які відбулися на тижні, що минає.

Транспорт

Після одноденного пасажирського страйку львів’яни і надалі мають відстоювати свої права на підвищення якості проїзду в міському громадському транспорті. З цією метою у соціальній мережі Facebook з’явилася нова спільнота «Громадський контролер».

Базовим аеропортом авіакомпанії Atlasjet стане аеропорт «Львів» імені Данила Галицького. До початку літа 2015 року українська «донька» турецької компанії Atlasjet розпочне здійснювати міжнародні та внутрішні рейси зі Львова та інших міст України. Окрім регулярних, у планах перевізника чартерні програми до популярних курортів Туреччини, Чорногорії та Єгипту.

Екскурсійний малогабаритний електромобіль на 4-8 осіб курсуватиме центром Львова впродовж двох літніх місяців. Питання про затвердження руху екскурсійних автомобілів 14 квітня, розглядалось на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради.

Довкілля

Церква та науковці закликають відмовитись від пластикових квітів. Також львів’ян та гостей міста закликають не годувати голубів в центрі міста, оскільки птахи можуть зашкодити як довкіллю, так і здоров’ю людей.

Із приходом весни у Львові в різних точках продажу квітів можна побачити багато первоцвітів, які здобуті переважно незаконно. Більше того, велика їх кількість відноситься до червонокнижних видів. Львів’ян закликають не купувати подібні квіти. Відрізнити червонокнижні первоцвіти на львівських ринках допоможуть поради екологів.

У Львові більше не буде дельфінаріїв. Відтепер забороняється пересувні зоопарки та звіринці, дельфінарії без морської води, а також використовувати ведмедів і вовків на мисливських випробувальних станціях.

Варто знати

Сьогодні у Львові за допомогою телефону можна робити багато речей, що спрощують нам життя. Tvoemisto.tv ТОП-5 мобільних додатків, які будуть корисними львів’янам та гостям міста.

Міністерство освіти та науки України вводить для цьогорічних абітурієнтів мінімальний рівень знань та нову систему визначення конкурсного балу. Окрім того, планують позбавити ліцензії ті вищі навчальні заклади, які надають неякісну освіту і готують некомпетентних фахівців.

Військові та АТО

Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій за підтримки Канадсько-Української Фундації запустила інтерактивний ресурс психологічної допомоги бійцям АТО.

У Львові реалізовується проект «Завжди поруч з вами!», у рамках якого створені групи взаємопідтримки, з метою забезпечення якісного дозвілля, психологічного розвантаження, пошуку шляхів подолання депресії та агресії, організація тематичних зустрічей для воїнів, які повернулись із зони АТО, їх дружин та дітей.

Дороги

Від 9 квітня у районі Підзамче перекрита ділянка дороги на вулиці Богдана Хмельницького від вулиці Промислової. Зараз тут виконують демонтаж старого дорожнього покриття, трамвайних рейок, тощо.

У Львові є понад 6400 місць для паркування приватного, службового та туристичного транспорту, а також для автомобілів таксі. У центрі послуга коштує удвічі дорожче, аніж в інших частинах міста. Tvoemisto.tv пропонує дізнатися скільки коштує паркова у Львові

У період із 16 до 20 квітня на автошляхах Львів-Червоноград, Львів-Радехів-Луцьк і Львів-Золочів-Тернопіль розпочнуться ремонтні роботи.

Тарифи та субсидії

Чергове подорожчання "комуналки" (світло і газ подорожчали з 1 квітня, а вода - з 1 травня), змусило багатьох українців замислитися, яким чином мінімізувати витрати на комунальні послуги. Зрозуміти, на чому можна заощадити, а де економія є досить сумнівною, допоможе інфографіка.

Із 1 травня набирає чинність постанова, яка дозволяє українцям отримувати субсидії за полегшеною схемою. Субсидії призначатимуть на 12 місяців, а продовжуватимуться автоматично. Tvoemisto.tv пропонує зразки заяв і декларацій, які необхідно заповнити при оформленні субсидій. Також пропонуємо вам ознайомитись із тезами, що допоможуть підготуватись до подорожчання заздалегідь.

Цікавинки

У Львові планують перетворити занедбану, встелену інженерними комунікаціями місцевість, що тягнеться від вулиці Промислової до вулиці Замарстинівської, на відпочинкову рекреаційну зону. Подібні "індустріальні парки" передбачають використання інженерних мереж як елементів ландшафтного дизайну.

16 квітня, учасники акції весняний День велосипедом на роботу зібрались у 5-ти точках різних районів Львова та о 8:30 з'їхались на площі Ринок. На велосніданок приїхали 60 велосипедистів.

У п’ятницю, 17 квітня у приміщенні Державного природознавчого музею, що на вулиці Театральній, 18, розпочала свою роботу виставка «Відчуй себе дослідником», яку організовує одеський «Музей цікавої науки».

Вже традиційно навесні кінофестиваль «Молодість» у Палаці мистецтв представляє найцікавіші фільми із палкої та яскравої Іспанії, країни, що стабільно продукує нешаблонне різножанрове кіно. Пропонуємо вам розклад показів іспанських стрічок про нездійсненні мрії, вічні пошуки себе не і, звичайно ж, як без кохання.

Спецпроекти tvoemisto.tv

Екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета в інтерв’ю розповів про те, чим Львів може пишатися, який вид туризму може процвітати у місті, що варто змінити у транспортній системі Львова та як зрозуміти, що людина працює на своєму місці. 9 квітня Верховна Рада України прийняла закон, що забороняє пропаганду комунізму та фашизму. Як вплине нововведення на Львів: чи доведеться у Львові проводити демонтаж чи змінювати власні назви?

Маршруткам у Львові оголосили одноденний страйк. Чи багато мешканців міста знали про акцію та чи долучилися вони до ініціативи, tvoemisto.tv запитало у львів'ян.

Побачене на війні не може залишити людину такою, якою вона була раніше. Чому і як саме люди змінюються на війні, як правильно говорити із тими, хто повернувся із зони АТО, та як їх повернути до нормального життя? Відповіді на усі ці питання у розмові із tvoemisto.tv надав практичний психолог Центру психічного здоров'я при шпиталі Митрополита Шептицького Володимир Станчишин.

Відомий афоризм стверджує, що стіни мають вуха. Однак, як показує життя, вони можуть і говорити. Цікаві фото розкажуть, про що «говорять» львівські стіни.

Було б краще, щоб ми були більш відповідальні за це наше гарне місто. Таку думку в інтерв’ю Tvoemisto.tv висловив архиєпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський Римо-Католицької Церкви, який живе у Львові уже упродовж восьми років, а до того багато років мешкав в Італії.

Фото: news.bigmir.net, www.photoclub.com.ua, odessa.all.biz, portal.lviv.ua, times.if.ua, scisne.net.

Підготувала Наталія Горбань

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!