Сім тез про загрози для малого бізнесу

2697 0
Народний депутат Оксана Продан розповіла, чому 1 липня 2015 року може стати чорною датою для малого бізнесу та як цьому запобігти.

1. Згідно з прийнятими напередодні Нового року змінами до Податкового кодексу, вже з 1 липня 2015 року платники єдиного податку III групи зобов'язані перейти на реєстратори розрахункових операцій (касові апарати, фіскальні реєстратори і т.д.). Через півроку те ж саме повинні зробити платники II групи. Незважаючи на чітко окреслене коло фігурантів, це нововведення має безпосереднє відношення до всіх.

2. Цей закон торкнеться понад 300 000 підприємців. В основному тих, у кого невеликі обороти. Тобто, протягом 6-12 місяців кілька сотень тисяч підприємців повинні: купити потрібний тип РРО, укласти договір з обслуговуючою організацією, підключитися до системи і почати використовувати РРО, тобто, видавати чеки при продажу товару чи послуги.

3. Опустимо економічну доцільність цього заходу, адже повсюдне використання касових апаратів не збагатить податківців новими знаннями, та й навряд чи допоможе їм боротися з порушеннями. Ціни на касові апарати − від 5000 гривень і вище. Щомісячне їх використання − окремий рядок витрат, який обчислюється кількома сотнями гривень, залежно від типу обладнання та інших обставин. Навіть за найскромнішими підрахунками, малий і середній бізнес змушений буде заплатити за бажання уряду контролювати всіх і вся не менше 1,5 млрд гривень. Це одноразово. А потім щомісяця продовжить платити мільйони гривень.

4. Обслуговуванням касових апаратів як займалися, так і далі займаються маловідомі організації, вибрані для цієї роботи невідомо за якими критеріями. Сьогоднішня система адміністрування касових апаратів – громіздка, непрозора та корупційна. Це монополізована сфера з усіма наслідками, які витікають звідси. Ось чому рішення розширити поле використання касових апаратів сприймається не інакше, як бажання за рахунок малого та середнього бізнесу збільшити продажі та прибутки кількох компаній.

5. Це рішення не дасть додаткових надходжень до бюджету, але матиме два погані наслідки. Перший – це збільшення тіньового сектору, втрата довіри з боку підприємців. Другий – підвищення цін для споживачів. Цілком очевидно, що частину своїх незапланованих витрат підприємці змушені будуть закласти у вартість своїх товарів і послуг.

6. Чи можна уникнути всього цього? Важко, але можна. Для цього потрібно: по-перше, скасувати рішення про обов'язкове використання касових апаратів платниками другої і третьої груп. Проект закону про скасування такого рішення зареєстрували ще 13 січня. По-друге, провести реформу в системі адміністрування касових апаратів, зробити її прозорою й очистити від корупції. Необхідний для цього проект закону зареєстровано в парламенті 28 листопада 2014 року. Цей документ став частиною коаліційної угоди, тобто ухвалити його зобов'язалися всі члени парламентської коаліції.

7. Тільки після того, як буде проведено таку реформу і бізнес розумітиме, як працює система адміністрування касових апаратів, можна робити якісь кроки в бік повсюдного використання РРО. Раніше це зробити не вдасться: спочатку – реформи, потім – підвищення рівня відповідальності бізнесу.

Джерело: Forbes.Україна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!