Сім тез про майбутнє 3G та мобільного зв’язку у Львові

4950 0
Що таке 3G, коли він з’явиться у Львові та на який мобільний зв'язок варто очікувати львів’янам. У вівторок, 7 квітня, в прямому ефірі інтернет-телебачення Tvoemisto.tv Сергій Самокрик, директор регіону «Захід» компанії «МТС Україна» відповів на актуальні запитання, що сьогодні цікавлять користувачів мобільного Інтернету. Пропонуємо вам 7 найважливіших тез про переваги та недоліки 3G.

Що таке 3G і в чому його переваги

Насправді, 3G  розшифровується як «third generation»  третє покоління мобільного зв’язку. Ця технологія вже прийшла до більшості країн Європи й світу. Вона надає користувачам мобільного зв’язку швидкісний Інтернет на телефоні і все, що можна отримати із Мережі за допомогою 3G.  Зараз ми вже звикли через мобільний Інтернет користуватись багатьма мобільними додатками. Наприклад, якщо нам в соціальних мережах надсилають лінк на якесь відео в «YouTube», то ми розуміємо, що його цікаво подивитися, але шукаємо зону «wi-fi», щоб це зробити. Найяскравішим прикладом переваг 3G є те, що не обов’язково чекати, коли з’явишся в зоні «wi-fi», щоб переглянути відео. Просто натискаєш на цей лінк і одразу його дивишся. Швидкості передачі даних в режимі 3G більш ніж достатньо, щоб дивитися відео на мобільному телефоні.

Хто може користуватись 3G в Україні

В Україні історично склалось так, що минула влада притримувала видачу ліцензій на 3G. Тому на сьогоднішній день єдиною мережею, яку вже розгорнули, є мережа компаній «ТриМоб». Доступ до неї зараз мають абоненти «ТриМоб» та абоненти компанії «МТС», які користуються смартфонами. Вони можуть також, не змінюючи sim-картку і номер телефону, користуватися послугою 3G в режимі роумінгу з мережею «ТриМоб». Будь-який смартфон, випущений протягом останніх, мабуть, років п'яти-семи, 100% уже має режим 3G.

Про вартість 3G

На сьогоднішній день ми знайшли швидке рішення – домовились із компанією, яка вже має мережу. На жаль, поки що її площа покриття досить невелика і працює лише у містах. Але цим кроком  ми вже дали можливість нашим абонетам користуватися 3G . Тариф для абонентів у Львові – найдешевший зі всіх міст України. За 50 грн на місяць можна мати доступ до мережі 3G, маючи sim-карту «МТС». Звичайно, після того, як ми отримали ліцензію, то вже почали будувати мережу на базі власного обладнання для того, щоб не бути у роумінгу в іншій мережі. Але ця історія досить-таки коштовна і, в залежності від площі покриття та скільки буде коштувати побудова мережі 3G, тарифи трохи відрізнятимуться.

Про те, коли в Україні з’явиться 3G -мережа «МТС»

У часовому питанні вимоги держави і наші інтереси співпадають. Разом із ліцензією державою надаються умови, які вимагають від нас через 6 місяців із дати видачі ліцензії запустили мережу 3G у першому із міст України. А протягом 18 місяців якісна мережа 3G має бути вже в усіх обласних центрах України. Якщо ми не виконаємо ці умови, то втратимо ліцензію. Але наші комерційні інтереси також полягають у тому, щоб ми виконали це завдання. Воно для нас є досить амбіційним, але ми маємо план і поки що по ньому йдемо досить добре. Ми впевнені, що зможемо це зробити не тільки у відведені ліцензією терміни, а навіть трохи раніше.

З точки зору комерційних пріоритетів Львів –  у першій п’ятірці чи навіть трійці міст, де має з’явитись мережа 3G. В західному регіоні Львів є, безсумнівно, першим, але все-таки є певні технологічні і зовнішні чинники, які будуть накладатись на наші маркетингові бажання.

Про російськість «МТС Україна»

Низькі тарифи на 3G у Львові –  це абсолютно комерційна історія, адже вони були найнижчими ще до бойкотних рухів. У нас тут є необхідна ємність мережі,  розрахунок собівартості, за яким ми можемо собі дозволити продавати зв'язок за такими тарифами. Російським чи іноземним капіталом можна називати лише державний капітал.Якщо ж він приватний, то не може бути прив'язаним до конкретної держави. «МТС» завжди була 100% приватною компанією, тобто вона ніколи не мала відношення до державного капіталу. А з лютого цього року компанія «МТС Україна» вже не є дочірньою компанією російської. 100% акцій акціонерного товариства «МТС Україна» належать голландській компанії. Це було зроблено для того, щоб підготувати  «МТС Україна» до інвестування в процесі створення мережі 3G і мати фінансову прозорість. Ми розуміємо, що європейська юрисдикція наших власників може полегшити нам розмову із можливими інвесторами, які теж будуть не російськими.

Наша робота в західному регіоні відчула такий самий вплив нинішніх подій в Україні як і в інших регіонах. Особисто мені здається, що він зумовлений переважно не настроями, а фінансовою ситуацією.

Недоліки 3G

Основним недоліком 3G  для оператора є те, що це досить коштовна річ і, на жаль, обладнання нам треба закуповувати у валюті. Тому продовженням цього недоліку, очевидно, що буде рівень цін для абонента. На сьогоднішній день, після того як наша національна валюта зробила досить великий стрибок вниз, наші тарифи  вже нижчі ніж індійські,  якщо їх перевести у валюту. Тому ми цілком розуміємо, що 3G несе не тільки додаткові переваги, але і додаткові витрати. Ми розуміємо, що платоспроможність українських людей сьогодні не дуже висока, тому зацікавлені, щоб цим сервісом користувались не багатії, а всі люди, чий смартфон  підтримує режим 3G. Тому ми зробимо усе, щоб ці тарифи були хоч і дорожчими, але досить поміркованими.

Чи можливий в Україні 4G Інтернет

У світі вже давно користуються Інтернетом 4G і говорять про 5G, який сьогодні ще не існує у вигляді стандарту. Існують лише прототипи, лабораторні дослідження і робочі групи, які й думають про 5-G. Що ж до 4G, то він вже досить успішно розвивається. Ми будемо будувати нашу мережу 3G так, щоб вона потім могла досить швидко дорости до 4G. Чому ми не робимо це вже? Насправді все дуже просто. На сьогодні десь 55% телефонів, що продаються – це 3G-апарати. В нашій базі відсоток апаратів, які вже на сьогодні можуть працювати в стандарті 3G, теж сягає десь 30-40%. А відсоток апаратів, які вміють працювати в режимі 4G – менш ніж 2%. Обладнання 4G є досить дорогим, тому ми йдемо еволюційним шляхом і нашою метою є задовольнити потреби більшості абонентів

Фото Андрія Поліковського


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!