7 тез промови Папи Франциска з нагоди Різдва

2855 0
З нагоди Різдва Папа Франциск традиційно звернувся до вірян під час Нічної Святої Меси Різдва в базиліці Святого Петра у Ватикані 24 грудня. Пропонуємо вам підбірку найцікавіших його думок, виголошених в цю ніч.

1. Присутність Господа серед Свого народу скасовує тягар поразки й смуток рабства, а встановлює радість і відраду.

2. У цьому й полягає блага вість різдвяної ночі. Богові не відомі вибухи гніву й нетерпеливості, Він завжди на місці, як батько з притчі про блудного сина, в очікуванні того, щоб здалека розгледіти повернення втраченого сина. Щодня… Терпеливо… З Божою терпеливістю…

3. Коли ангели звістили пастирям про народження Відкупителя, вони сказали: «І ось вам знак: Ви знайдете дитя сповите, що лежатиме в яслах». Знаком є, власне, покора Бога, Боже впокорення, доведене до крайності, ним є любов, з якою Він тієї ночі взяв на Себе нашу слабкість, наші страждання, туги, прагнення й обмеження.

4. Послання, якого всі чекали, якого всі шукали у глибині своєї душі, виявилося нічим іншими, як ніжністю Бога: Бога, Який споглядає на нас очима, переповненими любов’ю, який приймає нашу нужду, Бога, Який закоханий у нашу незначність.

5. Ми повинні задуматися: як ми приймаємо Божу ніжність? Чи даю Йому змогу досягти мене, дозволяю Йому обійняти мене, чи перешкоджаю тому, щоби Він наблизився? «Але ж я шукаю Бога», – можемо заперечити. Однак, найважливішим є не шукати Його, але, радше, дозволити Йому мене шукати і знайти й з любов’ю приголубити. Ось яке запитання ставить нам Своєю присутність Дитя у яслах: чи дозволяю Богові мене любити?

6. Чи маємо відвагу лагідно приймати важкі ситуації та проблеми того, хто стоїть поруч з нами, чи віддаємо перевагу безособовим рішенням, можливо й дієвим, але позбавленим Євангельського тепла? Скільки-ж то ніжності потребує світ сьогодні! Божої терпеливості, близькості та ніжності.

7. До життя слід підходити з добротою і лагідністю. Коли ми усвідомлюємо, що Бог закоханий у нашу незначність, що Він Сам став малим, аби якомога краще з нами зустрітися, то не зможемо не відкрити Йому своє серце і благати Його: «Господи, допоможи мені бути як Ти, подай мені благодать лагідності в найважчих обставинах мого життя, подай мені благодать близькості перед обличчям кожної потреби, миролюбності у будь-якому конфлікті».

З матеріалами Credo-ua.org та Радіо Ватикан


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!