7-місячній дитині у Львові вперше забрали пухлину унікальним способом

2853 0
Із таким діагнозом мініінвазивно лікарі проводять операцію вперше, більше того – це перша унікальна операція у пацієнта з цим діагнозом і такого віку регіоні.
Фото: google.com

Фото: google.com

Пухлину правого наднирника в маленького пацієнта Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові діагностували у три місяці під час планового огляду. Відтоді вона збільшилась у розмірах. Беручи до уваги динаміку росту, лікарі центру прийняли рішення видалити її.  

«Маючи досвід оперування лапароскопічним методом, хірурги вирішили застосувати підхід у цьому випадку і провести операцію з видалення пухлини наднирника найменшому пацієнту мініінвазивним способом, щоб зменшити хірургічну травму. При лапароскопічному методі виконується кілька маленьких отворів діаметром півсантиметра, і під контролем камери оперують. У нашому ж випадку це видалення пухлини розміром 3 см», – йдеться в повідомленні пресслужби лікарні.

Із таким діагнозом мініінвазивно лікарі проводять операцію вперше, більше того – це перша така унікальна операція у пацієнта з таким діагнозом і такого віку (7 місяців) у Західному регіоні.

Читайте також: Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

«Ми проводимо багато хірургічних втручань лапароскопічним методом, але видалення пухлини наднирника в такого маленького пацієнта проводиться вперше, і це успішний старт для впровадження такого типу операцій і їх збільшення у ЗУСДМЦ для наших найменших пацієнтів», – говорить Богдан Романишин, завідувач відділенням хірургії ЗУСДМЦ, дитячий хірург ЗУСДМУ.  

При лапароскопічному методі операції дитина швидше повертається до нормального, активного життя, а також зменшується кількість ускладнень, як після звичайної операції.

Додамо, що для лапароскопічних операцій свого часу БФ «Крила надії» придбали для лікарні лапараскопчну стійку, без якої такі операції були б неможливі. А перші операції лапароскопічним методом в Україні провели у 1992 року саме у ЗУСДМЦ лікарі Остап Могиляк та Ігор Лукавецький.

Нагадаємо, Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, відомий як Чорнобильська лікарня, що на вул. Дністерській у Львові, за підсумками роботи цього року визнали найкращою дитячою лікарнею України. Міністерство охорони здоров’я України відзначило Західноукраїнський дитячий медцентр за лідерство в трансформації системи охорони здоров’я.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!