8 міфів про високий тиск. Роз’яснення МОЗ

10472 0
Кардіологи кажуть, що підвищений тиск може призвести до важких хвороб і летальних наслідків. Тому варто вчасно виявити проблему та не вдаватися до стереотипів про лікування.
Фото: uarp.org

Фото: uarp.org

Очільниця МОЗ Уляна Супрун спростувала низку міфів про високий тиск. В Україні кожен третій дорослий має підвищений артеріальний тиск, через який зростає ризик розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарда, серцевої чи ниркової недостатності, пише вона на своїй сторінці у Facebook. Аби захистити себе та близьких від цих хвороб, вона пропонує роз’яснення по найбільш поширених міфах про артеріальну гіпертензію, які підготувала кардіологтня Лариса Міщенко.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

  • Артеріальна гіпертензія — це спадкова хвороба. 

Спадковість дійсно відіграє велику роль у розвитку артеріальної гіпертензії. Втім це не означає 100% ймовірності розвитку захворювання. Якщо ваші батьки мають проблеми з тиском, дотримання здорового способу життя може запобігти розвитку гіпертензії, а періодичний контроль тиску — вчасно виявити проблему.

  • На артеріальну гіпертензію хворіють люди старшого віку, тому молодим не варто турбуватися.

Хвороба може вражати не тільки дорослих різного віку, а й навіть дітей. Останнім часом спостерігається тенденція, коли гіпертензія виникає навіть у дітей та молоді, що здебільшого пов’язано з ожирінням, нездоровим харчуванням, малорухливим способом життя та шкідливими звичками. Крім цього, часто хвороба може довго залишатись не виявленою, бо більшість людей не зважають на цю проблему в молодому віці.

Читайте також: (Не) обов’язкова безпека. Навіщо відвідувачів змушують купувати бахіли

  • Ліки потрібно приймати лише тоді, коли погано.

Це дуже поширена омана, яка коштує здоров’я, а інколи й життя пацієнтам. Нині немає іншого способу запобігти ускладненням гіпертензії (інсульту, інфаркту, ураженню нирок, судинній деменції тощо), окрім як дотримання здорового способу життя та регулярного медикаментозного лікування.

Постійний прийом ліків має нормалізувати тиск. Для цього потрібно регулярно приймати призначені лікарем препарати, що допоможуть досягати вашого цільового тиску.

  • Не існує поняття «робочого» тиску

Деякі люди називають високий тиск своїм нормальним станом, оскільки вони не мають ніяких скарг та негативних почуттів при цьому. Це не означає, що лікуватись не потрібно.

Артеріальну гіпертензію важливо заздалегідь виявити та лікувати. Іноді цю хворобу називають німим вбивцею — за відсутності значного дискомфорту та болю постійно підвищений тиск чинить несприятливий вплив на серце, судини й нирки. Спочатку ці зміни ніяк себе не проявляють і їх можна виявити лише за допомогою спеціальних досліджень.

  • Для лікування достатньо «прокапатись» 1-2 рази на рік.

У багатьох дослідженнях доведено, що регулярне лікування хвороби та здоровий спосіб життя сприяють зменшенню ризику серцево-судинних катастроф. Наукових обґрунтувань ефективності методу внутрішньовенного вливання не існує.

Читайте також: Як перевірити ліки на підробку. Інструкція

  • Тиск може підвищуватись тільки на прийомі у лікаря. Це називається «гіпертензія білого халату».

Такий феномен існує, проте, аби точно його встановити, потрібно провести додаткове вимірювання тиску поза кабінетом лікаря. Це може бути амбулаторний добовий моніторинг тиску з використанням спеціального приладу, який програмується та самостійно вимірює тиск протягом доби і дозволяє оцінити реакцію на різні навантаження в умовах звичайного життя.

  • Артеріальну гіпертензію можна вилікувати народними методами.

У випадку проблем із тиском народні методи не працюють. Тому якщо ви побачили чудодійний спосіб позбавлення від артеріальної гіпертензії, як-от настоянки чи спеціальні ванни — не варто витрачати час і кошти на ці методи.

  • Із віком тиск зростає

Наразі не існує ніяких вікових норм показників артеріального тиску. Якщо на прийомі у лікаря АТ ≥ 140/90 мм рт. ст., і такий рівень підтверджується як мінімум двічі упродовж місяця на окремих візитах, це свідчить про артеріальну гіпертензію, незалежно від віку хворого. Сучасні підходи до лікування артеріальної гіпертензії в людей, яким понад 65 років (і навіть понад 80 років), полягають постійній медикаментозній терапії з метою нормалізації АТ та зменшення ризику, перш за все, мозкового інсульту та інфаркту міокарда.

Читайте також: Хворіємо від інфекцій, а не від протягів. Уляна Супрун про відчинені вікна в маршрутках

Для дорослої здорової людини середні показники артеріального тиску - це 120/80 мм рт. ст. Проте залежно від віку, способу життя, життєвих обставин та інших індивідуальних факторів ця цифра може коливатися між 90/60 і 130/80.

За останніми рекомендаціями від Американської асоціації серця (AHA), тиск, який довго є вищим за 130/80, свідчить про першу стадію гіпертензії. У таких випадках обов’язково потрібно звертатися до лікаря.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!