90% випускників, які виїхали за кордон через війну, планують навчатись в українських вишах

1955 0
Українські учні випускових класів, які зараз за кордоном, також матимуть можливість скласти національний мультипредметний тест.
Фото: OSVITA.UA

Фото: OSVITA.UA

Абсолютна більшість випускників шкіл, а це 80-90%, які через воєнні дії виїхали з України за кордон, планують вступати та навчатись у вітчизняних вищих навчальних закладах освіти. Про це під час брифінгу зазначив директор департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска. 

За словами директорки Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, українські учні випускних класів, які зараз за кордоном, також матимуть можливість скласти національний мультипредметний тест, що цьогоріч замінив ЗНО. Для цього їм у липні створять всі належні умови, а вже у вересні вони зможуть вступити до українських вишів.

Читайте також: У МОН назвали дати єдиного мультипредметного тесту, який цього року замінить ЗНО. Графік

«Міністерство освіти і науки України спільно із Міністерством закордонних справ у липні організують для учнів за кордоном спеціальні центри для проходження мультитесту. Якась частина українських абітурієнтів вирішить навчатися за кордоном, але більшість повернеться, щоб вчитися вдома», – каже вона.

Як зазначив Олег Паска, більшість студентів, які зараз навчаються за кордоном, все ж мають бажання повертатися в Україну. Така тенденція зберігається вже упродовж останніх двох років.

«Здебільшого, хочуть повернутися ті студенти, які дуже добре вчаться. Так само і більшість випускників наших шкіл, які виїхали з України, шукають контакти через департамент освіти, щоб мати можливість здати цього року мультитест», – каже директор департаменту освіти Львівщини.

Читайте також: Тривалість проходження тесту на ЗНО продовжили до 120 хвилин

Нагадаємо, що цього року зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться у спрощеному форматі. Зокрема, оцінювати випускників будуть за допомогою мультипредметного тесту з української мови, історії України та математики. Як взяти участь у національному мультипредметному тесті, можна почитати тут.  Тестування проходитиме в три сесії: основна: 18 липня – 10 серпня; додаткова: 16-20 серпня; спеціальна: 12-16 вересня.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!