9 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

2256 0
За ініціативи ВООЗ у другу суботу травня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією. Більше 1,5 мільярдів людей у всьому світі страждають на це захворювання, а в Україні – це кожна третя доросла людина. 11–25 травня на Львівщині проходитимуть дні вимірювання артеріального тиску.
фото: svyat.kievcity.gov.ua, www.mif-ua.com, onlywoman.org

фото: svyat.kievcity.gov.ua, www.mif-ua.com, onlywoman.org

Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертензією, – підвищення поінформованості населення про серйозні ускладнення даної недуги, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання та його ускладненням.  

Від 11 до 25 травня проходитимуть традиційні профілактичні акції з вимірювання артеріального тиску, – інформує Департамент охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації

Читайте також: Як зміниться медицина. 5 тез канадського професора

Під час акції, тиск вимірюватимуть у поліклініках, лікарнях, фельдшерсько-акушерських пунктах, аптечних закладах. Окрім цього, спеціальні пункти будуть розташовані у місцях найбільшого скупчення людей.

Артеріальна гіпертензія — хронічне захворювання, при якому головною діагностичною ознакою (симптомом) є стійке підвищення гідравлічного тиску у артеріальних судинах великого кола кровообігу. Підвищення артеріального тиску примушує серце працювати з більшим навантаженням через підвищений загальний периферичний судинний опір для забезпечення нормальної циркуляції крові у кровоносних судинах великого кола кровообігу.

Читайте також: 4 поради, як приборкати артеріальний тиск

Артеріальна гіпертензія є одним із основних факторів ризику інсульту, інфаркту міокарда (серцевих нападів), серцевої недостатності, аневризмів артерій, захворювань периферичних артерій і є частою причиною хронічного захворювання нирок. Навіть помірне підвищення артеріального тиску, пов'язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя. Зміни режиму харчування та способу життя можуть поліпшити контроль артеріального тиску і знизити ризик ускладнень для здоров'я. Тим не менш, медикаментозне лікування часто буває необхідним для людей, для яких зміна способу життя є неефективною або недостатньою.

Опублікувала Юлія Сабадишина

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!