А полякам тут комфортно? Чого бракує туристам у Львові

8864 0
«Львів відкритий для світу» – із таким гаслом місто перетворили на туристичну столицю України. Міська рада визначила розвиток туризму однією з пріоритетних галузей для розвитку міста, а сьогодні Львів ще й змагається за проведення Євробачення-2017. Про те, чого ж бракує іноземцям у Львові та що можна покращити вже тепер, обговорювали під час дискусії «Львів туристичний. Як покращити інфраструктуру міста».
Фото: www.lvivpost.net, kosholka.blogspot.com, vsitury.com.ua, tcb.vn.ua

Фото: www.lvivpost.net, kosholka.blogspot.com, vsitury.com.ua, tcb.vn.ua

Головний залізничний вокзал

Дорога та тротуари на вулиці Чернівецькій у Львові – це перше, що бачать туристи, які приїжджають до міста, а також львів’яни, які кудись мандрують. 

Повністю сюжет можна переглянути ТУТ

Як дізнавалися журналісти Tvoemisto.tv, наразі лише планують виготовлення проекту ремонту вулиці Чернівецької у Львові. Його реалізацією займатимуться наступного року. «Ремонт вулиці Чернівецької відбуватиметься окремо від ремонту площі Двірцевої, на розробку проектної документації якої виділено теж 35 тисяч гривень, – зазначили у відділі капітального ремонту управління інженерного господарства ЛМР.– Цього року в бюджеті міста передбачено кошти лише на виготовлення  проекту та експертизи. Тому ремонт відбуватиметься уже наступного року, якщо цьогоріч не переглянуть бюджет і не виділять додаткових грошей».

Під час дискусії Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку, додав: «Проект розробляється. Зараз готується технічна документація по площі Двірцевій і по вулиці Чернівецький. Маємо на меті, аби там була площа і під’їзд до неї. Це питання часу, і воно буде вирішено».

Аеропорт

Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького позиціонує себе як найбільше летовище у Західній Україні за пасажиропотоком та маршрутною мережею. Він розташований на відстані 6 км від центру міста. Його маршрутна мережа поєднує 32 напрямки (30 міжнародні та 2 внутрішні). Серед авіакомпаній: «Австрійські авіалінії», «Атласджет Україна», «ЛОТ Польські Авіалінії», «МАУ», «Роза Вітрів», «Турецькі авіалінії» та інші.

Фото: stadion.lviv.ua

«Для туристів важливо, що у Львові є хороший аеропорт. Він уже є», – каже інженер П’єр-ІвТесьє (Франція).

Читайте також: Іноземці Твого міста: француз, без якого не поїде трамвай на Сихів

Тим часом історик, громадський діяч Андрій Павлишин під час дискусії зауважив, що збільшення рейсів до Львова не вирішує проблему пересування по місту. «До аеропорту їздить одна маршрутка, до тролейбуса треба «пиляти» ледве не кілометр пішки… Таксі біля аеропорту є монополізованим певними структурами і пропонує занадто дорогі послуги. Немає жодних інформаційних таблиць, де був би перелік англійською мовою інших, дешевших таксі. Тобто варто аналізувати проблему не лише доїзду до Львова, а й проїзду по Львову: не з точки зору VIP-туриста, а й масового туриста, який найбільше наповнює міський бюджет», – запропонував Андрій Павлишин.

Президент Львівського туристичного альянсу Андрій Сидор вважає, що кожна нова авіакомпанія «привозить у місто гроші», тому прихід нових забезпечуватиме Львову фінансові потоки й інвестиції. «Нам треба поставити питання: чи готові ми всі системно працювати і створювати компенсаційні пакети для авіакомпаній? – запитав він під час дискусії. – Чи готові, наприклад, готелі Львова платити авіакомпаніям за кожного пасажира, якого привезли сюди? Те саме можна запитати й у власників львівських ресторанів. Якщо ми це розумітимемо, до нас приходитимуть авіакомпанії. Незважаючи навіть на наші мінуси з транспортом».

Нагадаємо, цього року зі Львова можуть почати літати два найпопулярніші лоукостери Wizz Air тa Ryanair. Про це в інтерв’ю «Львівському порталу» розповіла директор Міжнародного аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького Тетяна Романовська. За її словами, із компанією Wizz Air керівництво львівського аеропорту зараз погоджує ціну. Щодо Ryanair, то авіакомпанія уже готова зустрітися з керівництвом аеропорту і навіть готує цікаву пропозицію. Також директор львівського летовища стверджує, що повернення лоукостерів збільшить пасажиропотік. Як зазначила Тетяна Романовська, нині аеропорт обслуговує 600 тисяч пасажирів у рік. За перший рік після появи Wizz Air планують обслуговувати 150–200 тисяч додатково.

«Варто добре подумати перед тим, як скеровувати сюди масові потоки дешевих авіакомпаній, –  додав Андрій Павлишин. – Привозити велику кількість людей на непідготовану інфраструктуру – це, певною мірою, означає провал проекту».

Читайте також: Андрій Павлишин: Львів став культурною столицею не від доброго життя

Туристичні автобуси

Екскурсовод Катерина Лоза, яка показує Львів туристам із Польщі, зауважила, що великою проблемою є відсутність місць для паркування туристичних автобусів. «На свята до Львова щодня приїжджає пару сотень автобусів. Зараз, наприклад, біля собору святого Юра немає місця для паркування жодного автобуса. Це означає, що фактично цей об’єкт є виключений, адже жодна група пішки туди не піде», – зазначила Катерина Лоза.

Фото: anderver.livejournal.com

Микола Хмілярчук, директор готелю «Асторія», пояснив, чому проблеми з паркуванням і затори можуть спровокувати в туристів негативні враження про Львів. «Туристи, особливо ті, що приїжджають на автобусах, зазвичай мають «таймінг»: наприклад, годину на екскурсію… а вона затягується – і вся програма «летить коту під хвіст». Відповідно, у них негативні емоції, зокрема і через корки. Якщо ми хочемо збільшити туризм, треба вирішити, як ми рухаємося. Пріоритет номер один – покращити транспортну систему», – зауважив Микола Хмілярчук.

Конгрес-холи та конгрес-готелі

«Над проектом конгрес-холу ми працюємо поступово. Він має постати біля стадіону «Арена Львів». Уже є земельна ділянка, – розповіла Ліна Остапчук, директор ЛКП «Агенція з підготовки подій». – Найближчим часом буде оголошено конкурс для вирішення, що саме це має бути: чи конференційний, чи виставковий центр, чи він прийматиме концерти. Така робота триватиме приблизно півроку». За її словами, чимало готелів у Львові мають конференційні зали. Однак місто потребує і нових цікавих закладів. Найбільше конференцій відбувається у сегменті від 150 до 300 людей, і Львів, на її думку, готовий це забезпечити.

Герой спецпроекту «Іноземці твого міста» Удо Гайне, який керував готелями від Близького Сходу до Америки, а зараз є генеральним директором готелю «Атлас Делюкс», розповів, що Львову також терміново потрібні й конгрес-готелі: «Це автоматично зробить Львів дестинацією №1 для зустрічей в Україні, які у світі позначають скороченням MICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Events). Це одна з найбільших частин готельного бізнесу в усьому світі. Всесвітні компанії, від великих до малих, шукають доступні місця для щорічних церемоній нагородження, змагань, презентацій продуктів, форумів, медичних конгресів – подивіться на тіло і подумайте, скільки з цього можна провести заходів». Удо Гайне додав, що сьогодні в Україні такі готелі є лише у Києві, де ціни удвічі більші. Але, на його переконання, конгрес-готелі у Львові могли б привести до прориву. «Коли б у Львові був готель на 200 номерів, з великим холом, сюди б приїжджали люди, навіть з Америки», – сказав він під час інтерв’ю.

Мовні бар’єри

Іноземець Дег, який завітав до Львова з Норвегії, вважає що місцевим мешканцям бракує навичок комунікації з іноземцями. «Для туристів, які розмовляють англійською, деколи стає справжнім викликом щось пояснити, особливо в магазинах, – каже він. – Якщо ви хочете продати більше продуктів, то повинні спілкуватись з покупцями англійською, особливо в такій активній туристичній зоні, як центр».

Екскурсовод Катерина Лоза додає, що офіційні сайти, які створені для промоції Львова, зазвичай не наповнені польською мовою. «Польському туристу, який захоче їхати до Львова, важко знайти інформацію про місто на польській мові. Потрібна практична інформація: як доїхати, де поїсти, у які музеї зайти. Польський турист, який не бачить інформацію на польській мові, розуміє, що є небажаним. Ні для кого не є несподіванкою, що це велика група туристів, які приїжджають і будуть приїжджати», – зауважила Катерина Лоза.

Олена Голишева, очільниця Центру туристичної інформації, запропонувала також «додати» більше англійської в громадському транспорті, залізничних касах, закладах харчування. «У маршрутках варто намалювати таблички: назви зупинки кирилицею і латинкою. Щодо закладів харчування, то ми часто говоримо про офіціантів, які розмовляють англійською мовою. Але чи може власник перекласти меню англійською та пронумерувати страви? Це вирішує проблему мови офіціанта, – зазначила Олена Голишева. – У Львові є цікаві музеї, проте в них немає екскурсій англійською мовою – це проблема. Також у туристів є труднощі з залізничними касами. Вони не можуть купити собі квиток через мовний бар'єр. Ми пропонуємо на одному віконечку написати: «Тут говорять англійською».

Безпека

Туриста Дега з Норвегії обурює, що львів’яни масово не використовують паски безпеки у своїх автівках. На його думку, безпека міста і його мешканців починається саме з таких корисних навичок. «Я тут зараз стою тільки через те, що мене одного разу врятував пасок безпеки під час аварії. У Львові це не контролюють, а це є дуже важливо. У західній Європі це діє вже давно, і контроль за цим варто було б покращити у вашому місті», – порадив іноземець.

«Ситуація у Львові щодо безпеки не є критичною, але ми також маємо вживати заходів щодо попередження терактів, – зауважив Олег Засадний, колишній директор міського департаменту «Євро-2012» та управління транспорту. – Окрім того, треба навчати людей, як себе поводити у випадку, наприклад, замінування будівлі, адже відомо про часті дзвінки. Також у нас 90% таксі зараз працюють «у чорну», що теж негативно впливає на рівень безпеки».

Читайте також: Львів робить висновки: як посилюватимуть безпеку міста?

«Питання безпеки хвилює іноземних туристів, – додав Валерій Веремчук, депутат Львівської міської ради. – Зараз у місті працює моніторинговий центр. Сьогодні і туристи, і львів'яни можуть почувати себе безпечніше, аніж у багатьох європейських туристичних центрах. Йдеться про відеонагляд, відеоспостереження із можливістю швидкого реагування правоохоронців і ліквідації загроз у випадку необхідності. Львів привабливий тим, що в частині безпеки немає різниці між околицями та центром. Зокрема, через те, що з'явився великий штаб поліції. За останній рік це чи не найбільше досягнення».

Фото: lvivpost.net

Як розповів Tvoemisto.tv начальник ЛКП «Муніципальна дружина» Юрій Діль, зараз до «ситуативного центру» у Львові підключено понад 110 камер спостереження. «Сервер, яким ми користуємося разом із поліцією, вже є перенавантажений. Тож ми оголосили тендер на встановлення нового сервера. Наприкінці червня плануємо ще додатково підключити 200 камер. У першу чергу їх ставитимуть на комунальних об’єктах, адміністраціях, лікарнях, перехрестях», – сказав Юрій Діль. За його словами, наявність «ситуативного центру» та збільшення кількості камер спостережень у рази покращує рівень безпеки у Львові.

Читайте також: За порядком у Львові стежитимуть 1500 камер відеонагляду. Львів’янам пропонують долучитися

Що ще варто змінити

Швидкість та якість обслуговування. «Варто звернути увагу на людський фактор, – зазначила екскурсовод Катерина Лоза. – Часто буває, що ми заходимо в ресторан і маємо 40 хвилин чекати на замовлення, або ж офіціант перебуває в поганому настрої. Місто сприймається через призму таких закладів».

Доступ до університетів. «У Львові є щонайменше два прекрасних університети: Львівський національний університет імені Івана Франка та Львівська політехніка. Ці заклади мають свої музеї, але вхід до яких закритий для туристів, – додала Катерина Лоза. – Щоб зайти з групою туристів до приміщення вишу – треба мати згоду ректора. Те саме і з бібліотеками: це також приміщення – закриті для відвідування».

Догляд за пам’ятками. «Ми завжди кажемо, що Львів є частиною світової спадщини ЮНЕСКО, що ми не розважальний центр. Туристи нам говорять, що в нас живі архітектурні пам'ятки, але вони не доглянуті», – сказала Олена Голишева (Центр туристичної інформації).

Львівські сувеніри. «Туристичний альянс планує запровадити програму «Львівський сувенір», аби хоча б 30% сувенірів, які купують у Львові, були справді виготовлені тут, а не завезеними з Китаю», – розповів Андрій Сидор, президент Львівського туристичного альянсу.

фото: yarmarok.lviv.ua

Квартали ремісників. «У багатьох містах Голландії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки я бачив квартали ремісників. Штучні, сучасні квартали, де на очах у туристів виробляють сувеніри, показують ремесла, – додав Андрій Павлишин. – Саме там і продукують ті сувеніри, які потім вже продають ширше, поза цими кварталами. Пропоную зробити таке у Львові. Запевняю, що сотні-тисячі випускників і коледжу імені І. Труша, й Академії мистецтв доєднаються до вас й радо будуть працювати в цьому напрямку».

Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії  (EuropeanEndowmentforDemocracу).

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!