Абонемент на проїзд у маршрутках. Які зміни готують для львів’ян?

7606 2
Ідею запровадження електронного квитка у Львові обговорюють ще з 2011 року, відколи місто вирішило реформувати систему громадського транспорту. Однак за чотири роки конкретних кроків практично не зробили. І от у2016-му році місто знову повернулося до цієї теми, визначивши ЛКП «Львівавтодор» тим підприємством, яке займатиметься його втіленням. Журналісти Tvoemisto.tv поспілкувалися з керівником ЛКП Олегом Березою і дізналися, на якій стадії реалізації цей проект, коли львів’янам чекати на електронний квиток та скільки коштуватиме проїзд.
Фото: lypneva.com

Фото: lypneva.com

Чому ЛКП «Львівавтодор»?

Міський голова Львова Андрій Садовий уповноважив нас вести переговори із Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо кредиту на реалізацію цього проекту. ЛКП «Львівавтодор» має досвід співпраці з ЄБРР, який співпрацює лише з підприємствами, а не з органами муніципального управління. Разом із тим підприємство частково займається питанням громадського транспорту у Львові: зараз ми контролюємо, як курсують транспортні засоби перевізників через gps-сигнали, і цю інформацію передаємо управлінню транспорту.

Стадія реалізації проекту і сума кредиту

Зараз стадія стосується винятково переговорів, триває підготовка документації. Погоджені часові рамки, подані на розгляд кредитного комітету ЄБРР документи. Також вже приїжджали представники-експерти. Очікуємо на середину-кінець лютого ще один їх візит для визначення технічного завдання – що саме ми закладаємо в систему електронного квитка: параметри, кількість транспорту, який обсяг програмного забезпечення, обладнання, яке буде встановлено, як діятиме програма, як діятиме система верифікації.

Читайте також: Чому Львову потрібен електронний квиток? Інфографіка

Кредитний комітет ЄБРР має прийняти рішення. Якщо воно буде позитивне, після цього формується група реалізації проекту. Її робочий варіант вже є. На тендерних умовах ми вибираємо консультанта, який нам допоможе це все організовувати. Після цього формуємо тендерну документацію, проводимо тендер і оголошуємо переможця – компанію, яка буде забезпечувати програмним забезпеченням та обладнанням, яке встановлюватимуть на автобуси, і яка буде здійснювати контроль за перевізниками.

Сума кредиту – близько 10 млн. євро. Рішення про його отримання також мають ухвалити депутати на сесії Львівської міської ради.

Протягом 2016 року відбуватиметься організаційний процес. Реалізація запланована на 2017 рік. Цього року ми повинні оформити усі документи, що стосуються підготовки до реалізації проекту.

Куди підуть гроші

Компанія, яка виграє тендер, буде облаштовувати автобуси необхідною технікою. Гроші буде збирати ЛКП «Львівавтодор» за перевезення. А ми вже будемо платити перевізникам, виходячи із того, як вони їздили: чи дотримувались умов руху, чи якісно обслуговували. Будуть задані певні параметри. Якщо вони будуть виконувати хоча б 85% графіку і автобуси їздитимуть вчасно, то ми будемо їм оплачувати за надані послуги.

Ми заберемо гроші від перевізників і будемо їм платити при умові, що вони будуть дотримуватися всіх вимог, які ми будемо встановлювати.

Співпраця з перевізниками

Основна мета – це забрати від перевізників контроль над фінансами, забезпечити якісне виконання наших вимог: кількість транспорту, час, графік. Це означає, що перевізнику головне не взяти гроші від пасажира, що вони роблять зараз, а проїхати вчасно і в повному обсязі. Чим більше в них буде транспорту, тим більше ми будемо їм платити.

Вартість квитка

Поки ми розглядаємо ціну у рамках тих тарифів, які є у Львові. Але можливі і зміни. Ми виходимо з того, як воно зараз є. І те, що ми робимо зараз, не впливає на вартість тарифу. Ми маємо створити систему, яка б забезпечувала чистоту і прозорість оплати за проїзд. Зараз вся грошова маса знаходиться в руках перевізників і ми не розуміємо, якими вони володіють фінансами.

Ми хочемо створити річні абонементи. Найдорожча оплата має бути одноразова. Закордоном найдорожча оплата не для мешканців міста, а для туристів і гостей міста. Ми хочемо це зробити персоніфіковано, можливо прив’язати до «Картки львів’янина», щоб люди купували їх собі в залежності від пільг тощо. І в нього буде формуватися процес оплати.

Якщо людина оплачує наперед на всі види транспорту, то в нього має бути і пільгова оплата. Все це буде формуватися від того, які критерії ми сформуємо у впровадженні електронного квитка. Можуть бути місячні, піврічні та річні оплати.

Підготував Ігор Саджениця

 

 

 


Читайте також:
3 Лютого, 2016 09:23
Адріан Ага, якраз Садовому))
Тому керівник ЛКП впроваджує електронний квиток)
3 Лютого, 2016 00:23
Flyer транспортній мафії невигідно впроваджувати електронні квитки, бо урветься не облікований вал готівки на хатку Садового та вілли під Львовом і в паркових зонах, а так є можливість брехати про збитковість перевезень…
...рошен, кролятня, вила, воровки, самонемічні всім кодлом голосували проти громадян країни, обдерли дітей інвалідів, ветеранів, … забалакали тему про оподаткування офшорів та розкошів ... треба думати, за кого голосувати…
[***]://finance.[***]/analytics-and-forecasts/14582-koalitsiya-progolosovala-za-otmenu-ryada-sotsialnyih-lgot.htm
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!