«Вічний фестиваль під вікнами». Поетеса Галина Крук – про туристичний Львів

1139 0
Галина Крук мала можливість спостерігати, як за останніх 20 років змінився центр Кракова – зараз там лише офіси, хостели, кав’ярні.
Photo by Nico Benedickt on Unsplash

Photo by Nico Benedickt on Unsplash

Туристичний міф про Львів приховує багато рис. Туристи у захваті від того, коли бачать входи у квартиру по балкону, але мало хто з них розуміє, як це жити, коли у тебе перед вікнами постійно сусіди і немає приватності. Про це в інтерв'ю Tvoemisto.tv розповіла поетеса Галина Крук.

«Також мало хто розуміє, як мешкати у центральній частині Львова, якщо там «вічний фестиваль», – додала вона.

Читайте також: Про синдром альтанки. Чому модернізація просторів не завжди йде на користь Львову

Галина Крук мала можливість спостерігати, як за останніх 20 років змінився центр Кракова – зараз там лише офіси, хостели, галереї, кав’ярні, магазини. І там, за її словами, ніхто не живе по-справжньому, немає духу міста.

«Мені б не хотілося, щоб із центром Львова сталося те ж саме. Коли майже сорок років живеш на одній і тій же вулиці, в одному і тому ж будинку, то знаєш не одне покоління сусідів. Тут прийнято вітатися і питати про здоров’я батьків, деякі продавчині пам’ятають тебе малою, а в молоді можна впізнати риси їхніх батьків, із якими ходила до школи», – говорить поетеса.

Також вона розповідає, що є багато образів Львова. За її словами, є Львів залакований і туристичний, але водночас є світанковий Львів, закиданий сміттям, битим склом і загидженими підворіттями. Є блискучий і відреставрований Львів центральних вулиць, і є Львів неосвітлених околиць, де швидка не може доїхати через ями на дорозі. Є ревіталізований індастріал і бізнес, який витісняє інших зі своєї території, є ті, хто намагаються вберегти дерева, і ті, кому ці дерева падають на припарковані машини. Є сецесія, але разом з тим значна частина Львова – це «панельки».

Читайте також: Тут живе дух Львова. Як дають собі раду «Айболить» та «Юний технік» 

«Мені не подобається вихолощений і однобокий Львів, бо завжди є лице і виворіт, і коли ми намагаємося на щось закривати очі, воно неодмінно вилазить іншим боком. В літературі мені теж йдеться про те, щоб не обмежуватися фасадом, фіксувати світ у його розмаїтті і неоднозначності», – поділилася Галина Крук.

Поетеса каже, що їй важливий живий, незаполірований Львів, зі східцями у внутрішньому дворику, які не ведуть ні до яких дверей. Львів як метафора. Як засипаний підземний хід, у якому і страшно, і страшно цікаво. Львів як зворотній бік поштівки, на якій написане щось зовсім неважливе, каракулями, мішанкою мов, а навіть з помилками.

Нагадаємо, що напередодні історик, дослідник радянської спадщини Богдан Шумилович розповідав для Tvoemisto.tv про те, чому модернізація просторів не завжди йде на користь місту та як зберегти особливу атмосферу, якою відрізняється Львів.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!