Вчені винайшли технологію, що виявляє безсимптомний перебіг Covid-19 за записом кашлю

5609 0
Модель штучного інтелекту виявляє безсимптомні інфекції коронавірусу за допомогою кашлю, записаного на мобільний телефон.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Вчені Массачусеттського технологічного інституту (MIT) розробили модель штучного інтелекту, здатну виявляти безсимптомних хворих на Covid-19 за допомогою телефонних записів їхнього кашлю. Про це повідомляють на вебсайті MIT.

Читайте також: Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

Наразі команда дослідників працює над створенням мобільного додатку на основі цієї технології. Користувач зможе щоденно заходити на свій акаунт і, покашлявши, отримуватиме інформацію про можливе інфікування. Тим не менш, після цього він муситиме підтвердити діагноз за допомогою офіційного тесту на Covid-19. У разі затвердження Управлінням продовольства і медикаментів США (FDA) та масового поширення серед користувачів, додаток може стати безкоштовним, зручним і неінвазивним методом для попереднього виявлення коронавірусної хвороби.

«Ефективне застосування цього засобу групової діагностики могло б сповільнити поширення пандемії, якщо кожен користуватиметься ним щоразу перед тим, як піти до школи, на фабрику чи в ресторан», - каже один з винахідників технології та науковий співробітник Auto-ID лабораторії MIT Брайян Субірана.

Читайте також: Як працює та чи дієве донорство плазми крові при коронавірусі

Щоб навчити штучний інтелект виявляти безсимптомні випадки Covid-19, вчені зібрали понад 200 тисяч записів примусово викликаного кашлю, серед яких 2 500 належали хворим із підтвердженим Covid-19. Субірана твердить, що це найбільша відома до цього часу база даних для дослідження цього рефлексу дихальних шляхів. Після навчання технології десятками тисяч зразків кашлю та вимовлених слів, вона безпомилково виявила 98,5% записів осіб із підтвердженим діагнозом Covid-19, в тому числі 100% записів безсимптомних хворих.

Розробка цієї моделі штучного інтелекту почалась після того, як дослідники виявили, що безсимптомні хворі на Covid-19 кашляють не так, як здорові люди. Ці відмінності непомітні для людського слуху, але їх здатен виявляти штучний інтелект. Тому для створення нової технології діагностики люди добровільно надсилали дослідникам Інституту записи кашлю через веб-браузери та пристрої, як от ноутбуки чи телефони.

Нагадаємо, що раніше ВООЗ схвалила використання нових тестів на Covid-19, здатних видавати результат за 15 хвилин.

Віталій Голіч


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!