На правах реклами

Андрій Антонищак: Антикорупційний план – відкриті конкурси на заміщення посад при владі на всіх рівнях

1593 0
Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, член політради партії «Громадський рух «Народний контроль» Андрій Антонищак розповів про те, що чекає українську економіку в найближчі кілька років та про основні пункти та засади Антикорупційного плану для Львова.

– 10 місяців ви вже в парламенті. Чого вдалося досягти за цей час?

– Я є співавтором низки законів, зокрема, про заборону вивозу кругляка. Так як я представляю інтереси Національної  гвардії у Верховній Раді, змушений сказати: наші закони не адаптовані до нинішньої ситуації у країні, у першу чергу, що стосується війни на Сході. Тому ми мусимо їх допрацювати.

До прикладу, мною написаний і проголосований, але, на жаль,  заветований Президентом Закон про статус соціального захисту  військовослужбовців, згідно з яким він піднімається на 50%. Тут мене дивує позиція Наталі Яресько (Наталія Яресько – чинний міністр фінансів України, - Ред.). На доплати тим людям, завдяки яким ми зараз спілкуємося і, які зараз захищають нашу землю, грошей чомусь не вистачає, а роздавати їх направо і наліво виходить нормально.

Україні потрібно терміново реформувати податкову систему. Зараз є 2 варіанти такої реформи  – урядовий та комітетський. Урядовий  – це поступове невеличке послаблення. Наш – це кардинальне  зменшення податкового тиску на бізнес. Людям просто буде невигідно ці гроші відмивати, платити в конвертах. Завдяки реформі зможемо вивести з тіні 100 млрд грн. Це не буде відразу,  можливо,  за рік. Спочатку буде важко однозначно, заморозять соціальні виплати тощо.  Але потрібно це перетерпіти. Коли економіка почне працювати, ми це відчуємо.

– То що чекає на економіку України у найближчий рік? І чого чекати дрібним підприємцям, наприклад, у Львові та області?

– Економіки зараз просто не існує. Ми шукаємо зовнішнього інвестора, а нам потрібно, щоб внутрішній  інвестор нам повірив, щоб люди понесли гроші в банки. Коливання валюти, яке зараз ми бачимо,  – це спекуляція на банківському ринку. Будемо робити все для зменшення податкового тиску. Багато уваги потрібно приділяти дрібному підприємцю. У Львові  дрібні і середні підприємці, які переорієнтовують свій бізнес моментально, залежно від коливання валюти, мають високі шанси на успіх.

Розвиток економіки  важко передбачити, якщо міністр економіки не розуміється в ній. Ми за ініціативи Дмитра Добродомова  і «Народного контролю» проголосували за Закон про заборону вивозу кругляку. До чого я це? А до того, що поляки і фіни вже готові розвивати тут своє виробництво. Експорт меблів з України  буде конкурентоспроможним.

У нас є дві «страшилки», якими лякають парламент, щоб змусити голосувати за непопулярні закони – війна і кредит МВФ. Ми чітко сказали – більше так голосувати ми не будемо. Тільки після обговорення законопроекту ми його несемо в зал.

– Розкажіть про Антикорупційний план для Львова. Які його основні пункти?

– Ми його пропонуємо у всіх областях. Від чого іде корупція? Вона завжди там, де є тінь. І перше, що потрібно зробити  – це відкриті, прозорі конкурси на заміщення посад при владі на всіх рівнях. Всі зможуть взяти участь у відкритому конкурсі. Змінюються очільники – а середня ланка залишається незмінною. Саме тому важливим є  саме відкритий конкурс.

Друге –  це громадський контроль за використанням бюджетних коштів. Витрачені гроші на ремонти фасадів, каналізації мають бути вивішені на сайті ЛМР. Громада повинна знати це все.

Третє – це формування бюджету Львова за принципом зверху донизу, а не навпаки.

Громада сама повинна шляхом голосування вибирати, який проект для міста на рік має впроваджуватися. Приклад – трамвай на Сихів. Скажіть, а в громади хтось спитався, чи варто було робити трамвайну колію, чи вистачило б і тролейбуса? Це було б у 10 разів дешевше.

Написати можна багато. Наобіцяти – це не вихід. Я думаю, що нагальні потреби буде формувати громада у своїх запитах, а ми будемо на них реагувати.

 

Розмовляла Оксана Матійків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!