Андрухович видасть нову книгу

2338 0
До друку готується нова книжка Юрія Андруховича – "Тут похований Фантомас". В її основі – близько 200 колонок, які з грудня 2010 року публікуються на сайті tsn.ua.
Фото: sumno.com

Фото: sumno.com

Про це йдеться на сайті літературної агенції "Discursus", яка готує книжку до друку.

«Увазі читачів буде представлене своєрідне вибране з цих щотижневих записів, розташованих у суворо хронологічній послідовності. Готуючи цю збірку, автор свідомо не вносив змістових коректив, але вважав за доцільне вказати точну дату кожної публікації. Дати тут є не тільки каркасом, але й значною мірою орієнтиром», – анонсують видавці.

Колонка під назвою «Тут похований Фантомас» була опублікована 31 жовтня 2011 року. Вона присвячена роздумам на тему масової культури і її впливу на сучасну молодь.

Уривок з колонки «Тут похований Фантомас».  

«У моєму дитинстві ми аж таких страхів не знали. Хоча, звісно, були інші. Найбільшим кіногітом тих часів був, звичайно ж, "Фантомас" із Луї де Фюнесом і Жаном Маре. Цей фільм перевернув наше життя і рішуче перекроїв сіру совкову буденщину.

Пацани всюди, де лиш могли, малювали на стінах таємничу літеру F. Підкидали у поштові скриньки сусідам-пенсіонерам записки з текстом "Мне нужен труп – я выбрал Вас. До скорой встречи! Фантомас".

А ми в нашій українській школі додумалися були до однорядкового віршика "Леся Українка – Фантомаса жінка". Воно, звичайно ж, дурне, але що з них, передпубертатів сяких-таких, візьмеш?

Один із таких, молодший брат мого друга, вирушив з батьками й бабусею на кладовище – провідати дідову могилу, як воно й належиться в поминальні геловінські дні у галичан. Богданчик свого діда не пам'ятав, бо той помер, коли він був зовсім маленький. На кладовищі він вирвався вперед і, поки дорослі розмірено чимчикували до дідового місця, він наштовхнувся на могилу з фотографією показного і лисого, мов коліно, чоловіка. "Дивіться! Дивіться! – закричав Богданчик. – Тут похований Фантомас!". "Тихше, дурню, - обірвав його батько. – Це не Фантомас, а твій дідусь". Усім стало незручно перед бабусею.

От була сила кіно! Не те що всі ці теперішні "Сутінки". Навіть пенсіонери в ті часи не могли не знати про Фантомаса. І не побоюватись його. І це при тому, що культових фільмів тоді ще не було. Була масова популярність деяких із них. Всього лише популярність, але така потужна, що здатна була відразу ж увірватись у підлітковий щоденний реал».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!